Last news in Fakti

2 Февруари, 2011 14:03 11 972 60

Без глоба за неотлепена стара винетка!

  • винетка-
  • винетки

Никой не може да ви санкционира за неотлепен стар винетен стикер, ако на същото стъкло има залепена и нова винетка. Това каза началникът на пътната агенция Божидар Йотов пред bTV. Той даже заплаши с уволнение свои служители, които не са разтълкували правилно този параграф от Закона.

Масовите проверки, свързани с влизането в сила на винетни стикери за 2011-а, които полицията предприе от първи февруари, доведоха до тотално объркване служителите на реда. Те бяха инструктирани да налагат глоба за неотлепен стар стикер, но не знаеха по кой закон.

Глобата от 400 лева за неотлепена винетка е само предложение на правителството, като при това то третира само случаите, когато водач управлява своя автомобил само със стара винетка, а не в ситуацията, в която на ветроупорното стъкло има залепени нов и стар винетен стикер.

Според чл. 179 от Закона за движение по пътищата водач, който управлява лек автомобил с винетен стикер с изтекъл срок, се наказва с глоба от 100 лева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mazda 626ditd

    1 1 Отговор
    Пълна каша е в нашата страна,първо ще глобяват после няма!
  • 2 неизвестен

    1 0 Отговор
    Няма ли да глобяват в града ако не съм свалил старата винетка и нямам нова ?
  • 3 Сако

    1 0 Отговор
    Не се знае дали няма да глобяват. Този Божидар Йотов май и той се е объркал, защото вижте последния абзац от материала в който е цитирана извадка от закона. Според нея има глоба за неотлепена винетка. Много са зле нашите управници. Да знаете.
  • 4 няма такъв

    1 0 Отговор
    Все пак живеем в България един ден едно, друг ден друго :)
  • 5 Angel

    1 0 Отговор
    Това което е извадка от закона се отнася за тези, които карат с изтекъл винетен стикер. Тоест нямат винетка за 2011, а карат с тази от 2010. :) Ако си имаш винетка за 2011 не могат копче да ти кажет, че не си си отлепил старите. :)

    Коментиран от #11

  • 6 Scar

    1 1 Отговор
    Ако мине номера бе колеги. Кой бяга от 5 лева
  • 7 Колев

    10 0 Отговор
    Другото което стана неясно от вчера е, трябва ли аджеба да се пише номера на автомобила на ГОДИШНАТА винетка ?
    На седмичната и месечната ясно че да но на годишната ?

    Иначе относно винетките, няма ли някой "глупак" от тая пробита държава и по-конкретно от управляващите да види по какви пътища караме и на какво приличат колите ни , че отново искат по 67 лв. за винетка , та даже и 400 лв. щяли да глобяват за липсата на такава .......

    Коментиран от #12

  • 8 BMW POWER

    8 1 Отговор
    abe da vi e......... videhte 4e nemoje da zimate pari za neiz4isteni djamove ot vinetki i are maha se zakona i vie se 4udite otkade samo da lapate naroda da ne gi se.e tiq pari be shh alooooooooooooo
  • 9 Kiril

    11 1 Отговор
    Много се ядосах като прочетох това сега.Първо се тръбеше по новините и по медиите, че ще се налага глоба ако не е отлепен стария годишен стикер и е залепен новия. А сега пък това. Не знаеш на какво да вярваш. Седял съм 30мин на студа защото бях в провинцията и нямам шпатолка за отлепване с която се махат стикери. Мъчил съм се със отверка защото тоя стария стикер с това дебело фолио няма махане. Ако знаех за това тогава щях да изчакам хубав слънев ден в София за да си махна старата винетка която щеше да падне по леко и нямаше да си надера стъклото от вътре с остър предмет с които се мъчих да я сваля. Щях да си спестя 30 мин мъчене и нерви в студа на - 12 градуса. В новините ясно казаха, че ще има глоба за неотлепен стар стикер а и по форуми прочетох, че се опакват хора, че са глобени за това.
  • 10 GT

    15 0 Отговор
    Алчни и крадливи негодници !!!
  • 11 Горанчев

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Angel":

    В закона пише "винетен стикер с изтекъл срок" демек старите са нередовни и могат да те глобят. Аз така го тълкувам. Може и да бъркам, ама поне не съм единствения. хихи
  • 12 Хензел

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Колев":

    Вчера мобиле го бяха написали много ясно. Не е задължително за годишните, а е само препоръчително
  • 13 2

    6 0 Отговор
    По чл.100 ал.2 от ЗДвП със сигорност ще ви глобят,но е 10лв. глобата.
  • 14 Ogi

    15 0 Отговор
    Онзи ден смених винетката и съм чегъртал като идиот, докато махна старата. Честно ви казвам, че ако в този момент ми бяха наблизо тези от транспортното министерство или олигофренът, който произвежда стикерите, глави щяха да падат. Сложено е лепило, с което можеш релси да залепиш. Къде в Европа има такава идиотия - коли с нацвъкани стъкла като циганска сергия?
  • 15 да ви е.а законите

    8 0 Отговор
    Ей тва не е държава, пълна лудница и аз се пробвах, снощи да изстръжа старата, ама много здраво залепнала, къртих с шпаклата за лед ама не мърда, после с нокти, пак не мърда, днес мисля с нож или там каквото намеря, ако не стане мислех да сменям стъклото направо ама щом няма да глобяват....., абе тва истина ли е ?????
  • 16 да ви е.а законите

    1 3 Отговор
    9 Kiril

    Абе Кирчо, само в провинцията ли е времето студено:)))
    Аз си мислех че и в София е зима, а то слънчево и хубаво:)))Кво значение има дали я къртиш в провинцията или в София, да зема да ида до София да си я изкъртя по лесно ли ???Ха ха ха

    Коментиран от #41

  • 17 феминистка

    6 1 Отговор
    -Защо жените не ходят на война?
    -Защото живот на една жена струва повече от този на 10 мъже.

    Така и с колите - мъжете разбират от коли, а жените ги карат!
  • 18 феминистка

    6 1 Отговор
    Вие мъжете сте задължени да ни отваряте вратите на колите и да ни носите багажа защото така трябва, така е възпитано и вие сте наши роби и ще си ви въртим на малките фини пръстчета както си искаме. Ние момичетата много обичаме да ви се качваме на главата и да ви гаврим като ви караме да ни носите багажа и да ни угаждате на всичките прищевки. Ние сме способни да скъсаме тапитетите които сте купили наскоро ако не ни харесва цвета и вие сте длъжни да купите нови! Защото сте мъже и трябва да ни глезите и да ни угаждате дори на най-малките прищевки. Вие сте наши роби и ще ви мачкаме както си искаме, защото знаем повече интриги от вас и умеем да правим сплетни.

    Коментиран от #21

  • 19 123

    1 1 Отговор
    Стига спами глупости бе!

    Коментиран от #20, #31, #32, #35

  • 20 kapanec

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "123":

    ti mai skoro ne si qla boi...:)))))))
  • 21 :)))

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "феминистка":

    Аз пък мисля, че животът на един мъж струва колкото животите на три жени. И без това жените са повече.
  • 22 batucada

    6 2 Отговор
    zalepijaite vinetkite leko samo v edinia agal ili leko v sredata , sled tova se otlepijat mnogo po-lesno !!!
  • 23 bigotera

    6 7 Отговор
    А бе хора докато е таизи скапана влас се ще си е така.Трябва младешта да вземе власта в свои раце и тогава ;МОЖЕ БИ ; някога ште се управим.100-години
  • 24 :)))

    2 7 Отговор

    До коментар #24 от ":)))":

    Точно така, трябва да се върне НДСВ!

    Коментиран от #24, #25, #42, #43

  • 25 :D

    7 0 Отговор

    До коментар #24 от ":)))":

    Само не и ''младешта'' :D
  • 26 ммм

    3 0 Отговор
    Стига спам по темата. Винетките са ВАЖНИ, доста пари струват добре ни суровакът за тях И НЕ САМО, пък и гражданската скочи с около 50-60лв. Споделете как с една годишна да я местим на няколко коли, че във фирмата периодично се движим с различни и не се рентира да купуваме за всяка.
  • 27 Б.Милушев

    4 0 Отговор
    Колеги, много лесно става махането на старата винетка с бръснарско ножче. Моята я махнах за 2 секунди. Иначе наистина е голяма обърквация с тези закони и изказвания ... неможе човек да разбере кое е правилното.
  • 28 Б.Милушев

    3 0 Отговор
    Колеги, много лесно става махането на старата винетка с бръснарско ножче. Моята я махнах за 2 секунди. Иначе наистина е голяма обърквация с тези закони и изказвания ... неможе човек да разбере кое е правилното.
  • 29 Type R

    8 0 Отговор
    Глоба за изтекла винетка, глоба за непочистена винетка, аааа и номера...В България и най - изрядните могат да ги глобяват,ако се заядат.Циганията е на MAX.
  • 30 Нямам_думи

    4 0 Отговор
    Това с отлепването на старите винетки е пълен ужас, аз се мъчих с шпатули, почистващи препарати и к'во ли не и имам чувството, че даже още по-здраво залепна! Имам си нова годишна, с написан номер и всичко - ако все пак искат да ме глобяват заради неотлепената - е, ами само в БГ може да се измисли подобна глупост, то тук само им дай да си измислят нови такси и глоби всеки ден, направо ще цъфнем и вържем!...
  • 31 Нямам_думи

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "123":

    А на феминистката ще и кажа - много здраве и да пораства по-бързо.
    А за въртенето на малкия пръст - откакто свят светува всеки знае, че жената е най-лесното за манипулиране същество - не знам кой друг за един парцал от 10 лева ще си отвори краката на 180 градуса!
  • 32 Нямам_думи

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "123":

    Е, естествено че ще ти жзема багажа и отворя вратата, за да можеш да ВЛЕЗЕШ И НА СПОКОЙСТВИЕ ДА ИЗЧИСТИШ, ИЗПЕРЕШ, СГОТВИШ, ИЗГЛАДИШ, ОПРАВИШ И ПОДРЕДИШ И НАКРАЯ .. НАЛИ СЕ СЕЩАШ КАТО СИ ЛЕГНЕШ...
  • 33 винетка

    7 0 Отговор
    естетически е добре автомобила да бъде само с стикери за гражданска отговорност и за техническия преглед долу вляво,както и винетка долу вдясно
  • 34 Хм

    4 3 Отговор
    Не можете да махнете една винетка...?! Опищяхте орталъка...
  • 35 Scar

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "123":

    От кога в лудницата се свършиха местата че започнаха да ви настаняват по форумите:)
  • 36 minko

    4 1 Отговор
    Не знам вече като ни спрат ние ли трябва сами да обясняваме за какво аджеба трябва и за какво не трябва да ни глобят и с колко точно хаха Полицаите и те горките не стига ,че прости ми знаят и те за глобите вече по-малко от нас направо олигофренията стана пълна. Накрая да уволняват всички и да са свършва , то не знам къде е по-объркано от тука ама ние сме си свикнали :D
  • 37 някой

    11 1 Отговор
    За пореден път си личи в какъв хаос се намира държавата. Единствената им цел е да глобяват народа и да му вземат и последната стотинка.
    Също така снимат с незаконни камери, като ако глобата е под 50лв съда ти го набива, поради новоприетия закон, че глоби под 50лв не се обжалват. Това е законен рекет с незаконни средства. Заведох дело, защото ме снимаха с незаконна камера, но тъй като глобата ми е 30лв, ми прекратиха делото в Административен съд и отмениха решението на Районен съд. Районен съд постанови, че ми отменят глобата, тъй като е използвана незаконна камера, но КАТ обжалваха пред Административен съд. Сигнализирах на господари на ефира, БТВ новините, Тази сутрин, Шоуто на Слави, но никакъв резултат. Това не е държава, това тук е полицейски произвол!!!
  • 38 bai mangal

    2 1 Отговор
    naro4no e taka zapisano v zakona za da moge mytrite da reketirat
  • 39 bai mangal

    4 1 Отговор
    naro4no e taka zapisano v zakona za da moge mytrite da reketirat
  • 40 bai mangal

    1 1 Отговор
    naro4no e taka zapisano v zakona za da moge mytrite da reketirat
  • 41 vw

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "да ви е.а законите":

    po lesno e da si smenish dgama..xa xa xa
  • 42 мимо

    6 0 Отговор

    До коментар #24 от ":)))":

    Бате, ако ти си част от тази "младеШТа" , която да "вземе власТа в свои раАце и ШТе ни оправи" , не ни чака светло бъдеще! По добре ще е даже БКП да ни управлява! А по темата с винетките- те тия нашите КАТ-аджии само това и чакаха вчера. Спираха на ред и проверяваха за неотлепени винетки. Станаха по-католици от папата. Сметнете вчера всеки разгащен тумбак (полицай) с колко парички се е прибрал вкъщи заради поредното недоразумение! Защото всеки е съгласен да бутне 10-20лв. пред 100 глоба.И накрая се оказва, че даже не е било и нужно!
  • 43 мимо

    6 0 Отговор

    До коментар #24 от ":)))":

    Бате, ако ти си част от тази "младеШТа" , която да "вземе власТа в свои раАце и ШТе ни оправи" , не ни чака светло бъдеще! По добре ще е даже БКП да ни управлява! А по темата с винетките- те тия нашите КАТ-аджии само това и чакаха вчера. Спираха на ред и проверяваха за неотлепени винетки. Станаха по-католици от папата. Сметнете вчера всеки разгащен тумбак (полицай) с колко парички се е прибрал вкъщи заради поредното недоразумение! Защото всеки е съгласен да бутне 10-20лв. пред 100 глоба.И накрая се оказва, че даже не е било и нужно!
  • 44 потърпевш

    8 0 Отговор
    Всяка година ни убеждават, че няма проблеми с отпечатването, разпространението и т.н.Защо да не ни поразходят до пощи,бензиностанции и къде ли не.Много е лесно решението, спирате по още 67лв. към данъка за автомобила и всичко приключва.Но ще липсват конкурсите по издаването, комисионите,измамите ...."свежите пари" в началото на годината.Но приказката продължава залепи-отлепи,спри-тръгни, имаш ли-нямаш ли?, игра на котка и мишка,глоба-банка и всичко пак се повтаря.
  • 45 -

    3 0 Отговор
    Много точно казано, подкрепям твоят коментар с две ръце
  • 46 абсурди

    4 0 Отговор
    (1) Забранява се ограничаване на видимостта през челното стъкло и през страничните стъкла на автомобила, осигуряващи видимостта на водача към пътя, както и намаляване на прозрачността им.

    поставянето на стикери не е ли нарушение,както и непремахването.Както се увеличават размерите на стикерите ще се наложи да гледаме през отворените странични стъкла.Виждали ли сте газка с поставена табела "Превоз за собствена сметка",трябва да си танкист да я управляваш-никаква видимост.
  • 47 Ghost_town

    3 2 Отговор
    Abe az si maham starite,4e da mi e mirna glavata i krasivo stakloto :D
    Kato vidq nqkoi selqk sas 7-8 vinetki lo6o mi stava :D :D :D
  • 48 Ghost_town

    2 4 Отговор
    Abe po dobre gi mahaite starite,4e kakvito zabludeni policai ima koito sami si izmislqt zakoni... :D :D :D
    Ai kato vidq kola sas 7-8 vinetki na prednoto staklo mi stava lo6o
  • 49 ivan

    2 1 Отговор
    karino vreme e da vzemem da napi6em edna molba otpravena kum centralata na evrosuiuza da ni nazna4at edno slujebno pravitelstvo i da ni spasqt ot tezi bokluci koito ve4e 23 godini ni opraviha otvsqkude.jiveem vse po-zle hora.a nqkoi mai 6e vzemat deputatski pensiiki d...a i ne6tastnicite smotani.POZOR!
  • 50 ivan

    2 1 Отговор
    karino vreme e da vzemem da napi6em edna molba otpravena kum centralata na evrosuiuza da ni nazna4at edno slujebno pravitelstvo i da ni spasqt ot tezi bokluci koito ve4e 23 godini ni opraviha otvsqkude.jiveem vse po-zle hora.a nqkoi mai 6e vzemat deputatski pensiiki d...a i ne6tastnicite smotani.POZOR!
  • 51 Свилен 81

    1 0 Отговор
    Колеги, малко информация как най лесно и бързо се махат всичките стикери от стъклото. Нагрявате със запалка залепения стикер. След това с едно ножче леко хващате от единия край на стикера и го отлепяте целия без проблем. Така даже стикера си остава цял след като се отлепи.
  • 52 Свилен 81

    2 0 Отговор
    Колеги, малко информация как най лесно и бързо се махат всичките стикери от стъклото. Нагрявате със запалка залепения стикер. След това с едно ножче леко хващате от единия край на стикера и го отлепяте целия без проблем. Така даже стикера си остава цял след като се отлепи.
  • 53 сурай

    1 1 Отговор
    нямаше ли да е по добре да направят винетките както в РУМЪНИЯ или УНГАРИЯ, купуваш си винетка , дават ти една бележка с касов бон ...............и това е ЧИСТО И ПРОСТО !
  • 54 TeodorM

    10 0 Отговор
    Хора, престанете да вярвате на всичко излязло от устата, на хората пред екрана в 20:00 часа. Това са клюки. Има си закон и закона ясно и точно пише, колко е оглобата ако караш без винетка, за съответното превозно средсто. Също така пише, че трябва веднага да се маха старата, когато изтече.

    "Чл. 100. (1) (Предишен текст на чл. 100 - ДВ, бр. 6 от 2004 г.) Водачът на моторно
    превозно средство е длъжен да носи:
    (2) (Нова - ДВ, бр. 6 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Водачът на моторно пътно
    превозно средство е длъжен да залепи валиден винетен стикер за платена винетна такса
    съгласно чл. 10, ал. 2 от Закона за пътищата в долния десен ъгъл на предното стъкло на
    моторното пътно превозно средство при движение по републиканските пътища и да премахва
    незабавно винетния стикер след изтичането на неговата валидност."

    Какви мерки могат да се вземат от огрганите на реда:
    "Чл. 171. (Доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007
    г.) За осигуряване на безопасността на движението по пътищата и за преустановяване на
    административните нарушения се прилагат следните принудителни административни мерки:
    2. (изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) временно спиране от движение на пътно превозно
    средство:
    ж) (нова - ДВ, бр. 43 от 2008 г.) когато не е заплатена съответната винетна такса по
    чл. 10, ал. 1, т. 1 от Закона за пътищата или е залепен невалиден винетен стикер."

    Но тях най-вероятно ги интересува глобата, която е:
    "Чл. 179.
    (3) (Нова - ДВ, бр. 6 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Водач, който управлява
    пътно превозно средство по републиканските пътища, за което не е заплатена съответната
    винетна такса по чл. 10, ал. 2 от Закона за пътищата, или управлява пътно превозно средство,
    на което е залепен невалиден винетен стикер или винетен стикер с изтекъл срок, се наказва с
    глоба, както следва:
    4. (доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г., изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) при управление на пътно
    превозно средство за превоз на пътници с 8 или по-малко места с мястото на водача, пътни
    превозни средства, предназначени за превоз на товари, и/или пътни превозни средства,
    предназначени за превоз на пътници и товари, с технически допустима максимална маса не
    повече от 3,5 t, както и пътните превозни средства от тази група с повишена проходимост -
    100 лв."

    Естествено за най-тежките превозни средства, глобата е 1000лв.

    Тук най-важното нещо е "управлява
    пътно превозно средство по републиканските пътища", т.е. ако си караш в града с невалиден стикер не трбява да те глобяват. За съжаление има едно "или" в алинеята, което води до двусмислие и различно тълкование, за което могат да се хванат при добро желание, но това "или" би трябвало да е или за "за което не е заплатена съответната
    винетна такса". Това е. Не в града като те видят със стара винетка и да ти викат - 400лв глоба, ала бала, всичко е измислица.

    По същия начин, по който преди 2-3 години глобява за това, че някой не си е сложил зимни гуми с грайфер над 4мм. В правилника ясно е написано, че гумата трябва да е с грайфер над 1.6мм и изобщо не е упоменато понятието зимна гума. Четете ги от време навреме тея закони щом карате коли и няма да иамте проблеми с алчните другари от КАТ. Един водач, винаги може да е изряден, защото не е кой знае каква философия. Номарата чисти, стъклата чисти, крушки за всички светлини (дългите и предни фарове за мъгла не са нужни), оборудвна аптечка, пожарогасител, триъгълник, светло отразителна жилетка гуми с грайфер и необходимите документи. Толкоз. Като си знаете закона и правилника няма за какво да ви хванат. Ако толкова ви е проблем, купете си едно издание и бум някъде, само че може да си принтирате отвреме навреме новите разпоредби и да ги прикрепяте. Като ви кажат по ей тоя член ще ви глобим - отваряте си закона или правилника, прочитате си и ако има нещо нередно му давате да прочете и му пожелатавете приятен ден. А ако сте и много гадни, може да му искате номера и да се оплачите на началството, за това, че незнае закона и се опитва да ви глобява.
  • 55 vinetka

    3 0 Отговор
    sis sobstveni pari si troshim kolite stiya vinetki.
  • 56 БаБа Ви

    10 0 Отговор
    Тези нащи политици ако знаят какви закони приемат та пак добре,приемат един и после забравят за него,след което приемат друг които противоречи на предишния.ТЕЗИ ОХЛЮВИ ако знаят каде се намират та пак добре.Поздрави на всички майки на нашите управляващи.Нашата държава малко беше затънала в ЛА.НА,та доидоха и други да наливат още помия отгоре.
  • 57 Maksito

    3 0 Отговор
    Po xybavo.
  • 58 Miki

    0 0 Отговор
    to ministura na transporta ne znae che taksitata minavat dva puti pregled v godinata,a vie sega za edni venetki.
  • 59 Marek

    4 0 Отговор
    Стига сте робували на телевизията каквото кажат и да изпълнявате.
    Карам си с изтекла винетка която е от стара кола отлепена, и нямам проблеми никога не съм купувал и няма и да купя за тея умрели пътища
  • 60 Роман Ценов

    0 0 Отговор
    аз от тогава и винетка не съм купувал.