12 Април, 2011 10:22 11 521 27

Отпада ли екотаксата?

  • екотакса-
  • европейски съд

Според българското законодателство екотаксата, която се плаща при нов внос на автомобил, е задължителна. У нас тя се нарича продуктова и се събира от колективните организации за оползотворяване на стари коли. В зависимост от възръстта на автомобила тя е различна, като за нов сумата не надхвърля 150 лв., а за най-старите е 270 лв. Без да сте заплатили този налог, в момента не можете да се движите по българските пътища.

Идеята е по този начин да си плащате за бъдещото претопяване и рециклиране на автомобила. В северната ни съседка има подобен налог, само че за замърсяване. Той обаче беше оспорван от румънец на име Йоан Тату, който заведе дело в Съда на Европейския съюз в Люксембург и най-важното - спечели го. Евросъдиите определиха таксата за замърсяване в Румъния като дискриминационна. Според съда всяка страна може да определя какви такси да налага, но не може да се затруднява вносът на употребявани автомобили.

От нашето правителство се канят отдавна да въведат и такса за замърсяване на въздуха. При така стеклите се обстоятелства това обаче едва ли ще стане лесно. Въвеждането на такса за замърсяване на въздуха, която да се плаща при внос на стари коли, ще е в нарушение на правото на ЕС. Освен това по аналогия с румънския случай всеки внесъл автомобил в България и платил задължителната тук екотакса за претопяването му може да поиска съдът в Люксембург да се произнесе.

Така много лесно и българската екотакса може да бъде обявена за дискриминационна. Нашият налог е много сходен с румънския, защото и той се плаща само при внос на автомобили, а не и при сделки в страната. Единственият начин обаче това да се случи и у нас е чрез завеждане на дело от българин. Според специалистите в бранша достатъчно е само едно такова дело да бъде спечелено и продуктовата такса у нас ще отпадне.

Екотаксата у нас, както вече пояснихме, не се плаща заради замърсяването на въздуха, а за бъдещето рециклиране на автомобила. Тя съществува от 2008 година. От тогава до днес са внесени 400 000 автомобила втора ръка, което прави сумата от продуктовия налог приблизително 80 млн. лева. Ако екотасата бъде обявена за дискриминационна, държавата ще трябва да върне парите на всички, които за тези три години са се сдобили с автомобил нов внос.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Каро

    64 0 Отговор
    Ми да взема да заведа eдно дело, та да си вземат хората парите от тая скапана държава. Само готин адвокат ми трябва и съм и е... м..... на всички от правителството.

    Коментиран от #2, #9

  • 2 Дошо

    37 0 Отговор

    До коментар #1 от "Каро":

    Давай с теб сме!
  • 3 BatBoiko BatMobila

    24 1 Отговор
    Ми то рано или късно някой ще го направи това от нас. Тея да престанат да ни мислят за коркови тапи...
  • 4 VW&Mercedes

    24 2 Отговор
    Bravo mobile.bg.Edna media da e na stranata na naroda a ne na vlast imashtite.Za tezi 80mln.leva kakvo po tochno postroiha zavod za reciklirane ili kakvo???Plus tova zashto az trqbva da plashtam pri polojenie che ot budeshtoto pretopqvane shte specheli nqkoi ot samiq metal.Drugiqt vupros e ako si prodam kolata v chujbina durjavata dali shte mi vurne parite.Dulboko se sumnqvam tova da stene.Mobile.bg imate finansova i siguren sum iuridicheska vuzmojnost da gi osudite i se nadqvam da go storite.Tova shte bude dobra reklama za vas i blagorodno delo v imeto na choveka toest obiknovennite grajdani koito plashtame kakvi li ne bezumiq postoqnno.
  • 5 Дошо

    20 12 Отговор
    Вчера с тати зехме НисанГТР и платихме екотакса кога ще ни върнат парити?

    Коментиран от #6, #8, #19

  • 6 VW&Mercedes

    25 8 Отговор

    До коментар #5 от "Дошо":

    Dosho :-) znachi ti si bil tozi koito vchera 3 svetofara bezpomoshtno mi disashe prahta na Porsche-to.

    Коментиран от #7, #10

  • 7 Дошо

    19 12 Отговор

    До коментар #6 от "VW&Mercedes":

    Аааа начи ти си бил с това Порше дето с тати вчера го изядохме на ръчна

    Коментиран от #11

  • 8 Дошо

    9 13 Отговор

    До коментар #5 от "Дошо":

    Парити, тати - ти от кое затънтено място на България си бе?
    Хайде вървети с тати ти да пасети овцети .

    Коментиран от #15

  • 9 p

    16 0 Отговор

    До коментар #1 от "Каро":

    ХАХАХА

    Боли ги ханша всичките от правителството. Там цари групова безотговорност. Всяка застрахователна компания завела дело срещу община за лоши пътища печели и парите и се плащат от нашите данъци а в общината си го местят по крачолите. Като заведе и сега дело някой какво ще стане? Най-много държавата да върне 80-те милиона като ги земе от къде мислите :D Точно така познахте от нашите данъци демек пак от нас. Пусто в празно.
  • 10 транспортер

    1 7 Отговор

    До коментар #6 от "VW&Mercedes":

    :Д:Д:Д:Д
    :Д:Д:Д:Д
  • 11 транспортер

    1 6 Отговор

    До коментар #7 от "Дошо":

    :Д:Д:Д:Д
    :Д:Д:Д:Д
  • 12 транспортер

    4 5 Отговор
    Абе да отпадне ЕКО таксата и Акциза за ония 170коня и пак ще грее по силно слънцето!!!

    Абе да отпадне ЕКО таксата и Акциза за ония 170коня и пак ще грее по силно слънцето!!!
  • 13 дуду

    12 0 Отговор
    И с акциза се оаза, че е незаконно и го отмениха със задна дата, но не знам да има някой да са му върнали парите.
  • 14 Пловдив

    22 0 Отговор
    Тая гнусна държава заслужава не просто да я съдят,ами направо да бъде закрита,заедно с премиерите,министрите,АНТИнародните представители и останалите подобни безполезни изкопаеми!
  • 15 Дошо

    2 6 Отговор

    До коментар #8 от "Дошо":

    От Столипиново съм и са казвам Дормуш Хасан и тати ми вика Дошо. Що ми пишиш с ника на интиресин ли са праиш.
  • 16 :X

    12 0 Отговор
    Реално погледнато таксата не е голямо, но къде отиват парите от нея... ако се ползваха за нещо полезно щеше да е хубаво, а то даже не се знае в на кой джоба са :Х
  • 17 Ogi

    15 1 Отговор
    Предлагам да се въведат такси и за това, че заемаш място с автомобила, както и за това, че разместваш въздуха, като се движиш. У нас парите се събират просто за да се вземат, а не за да се направи нещо полезно с тях. Откъде-накъде ще събират такса за замърсяване на въздуха, след като полицаите не си правят труда да спират от движение пушещите кюмюрджийници? Значи аз да плащам за мърлящината на друг, нищо че моята кола не пипа маслото.

    Коментиран от #23

  • 18 Hepi

    2 2 Отговор
    Нека да подсетя уважаемия господин премиер и уважаваня от всички нас г-н Дянков , даналожат екотакса за замърсяване на околната среда от човеците обитаващи милата ни Родина , за изпусканите в атмосферата газове - волноили неволно.
  • 19 user

    15 5 Отговор

    До коментар #5 от "Дошо":

    Дошко - спокойно, за макетите на коли не се плаща еко-такса ! Затова с тати обратно в магазина да купите още един макет - ако си си написал домашните ще ти дават и двете да си бръмчиш по бюрото и да си правиш състезания - само така винаги ГРТ-ра ще печели ! Важно - провери на сайта на нисан - не съм сигурен, но май и макетите на нисан са с дефекти и ги викат в сервиза, за да им сменят дефектните части ! Също много важно - не дръж макета на слънце, ще се разтопи - от евтина пластмаса е ! Същото важи и за истинският, да го наречем условно автомобил нисан ГТР (Гадна Тътреща се Развалина) !

    Коментиран от #24, #26

  • 20 Шопа

    10 1 Отговор
    Това на снимката от статията да не са тати и Дошо
  • 21 о!о

    7 1 Отговор
    за съжаление истината е, че бойко предаде вече България за сорпоративни интереси и най-вече за бизнеса на Цв. Бориславова ....
    А относно таксата за замърсяване на въздух: българия няма екологичен проблем защото тук няма индустрия. Тук има масово преселиние на провиншиалисти с колите си в 3-4 големи града в страната, но това не е еколгичен пролем. Като цяло страна е чиста, защото няма какво да я замърсява. Затова сме и толкова бедни ...
  • 22 Денис

    1 1 Отговор
    Ето, супер занимание за новосформираната СИЛА, нека осъдят България!!!Пък и да не върнат парите, поне ще я махнат може би:)
  • 23 Денис

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Ogi":

    За кво да въвеждат нови такси, просто да кажат че трябва да се плаща за НЕЩО и тва е!взимаш заплатата отиваш, даваш я цялата за това НЕЩО и цял месец живееш на кислород от чистия въздух и на фотосинтеза:)))))) ЛУДНИЦА, БРАТЧЕ!
  • 24 VW&Mercedes

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "user":

    Hah kaza li mu go :-)
  • 25 vw

    3 0 Отговор
    dano otpadne ekotaksata
  • 26 razbirko

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "user":

    Айде пак юзера се разписа и напълни и тоя форум с глупости. Абе ти знаеш само две неща - евтина пластмаса и дефектни части. Кога ще ни кажеш нещо за скъпата пластмаса и вечните части дето не дефектират. E, едно се знае, със сигурност са немски ама чакаме малко повече подробности.
  • 27 Plameny

    0 0 Отговор
    Интересно ми е какво би се случило, ако след като автомобилът е внесен в България, платена му е еко таксата и е регистриран в КАТ, бъде изнесен отново и регистриран в чужбина. Визирам два такива случая. Въпросът ми е ще бъде ли върната еко таксата и... ще има ли олихвяване на сумата?! (майтап бе, Уилииии!)