Last news in Fakti

22 Февруари, 2021 09:59 6 928 26

Ето кои са най-надеждните тригодишни коли

  • автомобилът на старо-
  • тригодишни коли-
  • надеждност-
  • j.d. power-
  • класация

Lexus си върна първото място в класацията на J.D. Power

Ето кои са най-надеждните тригодишни коли - 1

Консултантската агенция J.D. Power проведе годишното си проучване със собственици на употребявани автомобили и определи най-надеждните тригодишни автомобили в света. Лидерите са Lexus, Porsche и Kia, а аутсайдери в класацията са Land Rover, Alfa Romeo и Jaguar. Оценката се базира на отговорите на 33 000 респонденти.

Проучването на агенцията е сравнително просто, но пък през годините е доказало, че е доста показателно. Специалистите интервюират 100 собственици на автомобили от всяка марка и преброяват броя на проблемите, които те са срещнали в продължение на три експлоатация ан автомобила. Взимат се предвид всички неизправности - от сериозни проблеми, засягащи пътната безопасност, до проблеми в мултимедийната система, например.

Тази година лидер в класацията стана Lexus. Японската премиум марка има 81 оплаквания за 100 автомобила. Porsche се класира на второ място (86), а Kia се класира на трето място (97). Първите седем включват още Toyota (98), Buick (100), Cadillac (100) и Hyundai (101), докато победителят от миналата година Genesis сега се класира едва осми със 102 жалби.

Ето кои са най-надеждните тригодишни коли

Lexus побеждава в тази своеобразна класация на J.D. Power за девети път от десет години, така че успехът на японската марка не е изненадващ. Марките Jaguar Land Rover и Chrysler също традиционно са в дъното на списъка. Анализаторите подчертават, че надеждността на тригодишните автомобили нараства с всяка изминала година. Например тази година средно за индустрията са 121 проблема на 100 автомобила и това е най-добрият показател от 32 години насам.

В същото време се забелязва, че позициите на някои автомобилни производители значително се влошават през годината. Например, Volkswagen пада от високата шеста позиция през 2019 година чак до дъното на списъка, тъй като броят на жалбите от собствениците се е увеличил от 116 на 163. Що се отнася до класирането по модели, то за най-надежден автомобил е определено Porsche 911 и това не е първият път, когато спортният автомобил от серията 991 е похвален за неговата надеждност.

Tesla за първи път се появява в рейтинга на агенцията, но поради особеностите на изчислението производителят на електрически автомобили е извън класацията. Според критерия за надеждност електрическите автомобили на Мъск не са най-добрите. Tesla събира 176 оплаквания на 100 автомобила, което по обичайния метода би я класирало на четвърто място, но отдолу нагоре. Така американските електромобили са в дъното на класацията с Land Rover, Alda Romeo и Jaguar.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РАДИО ЕЛТО

    1 29 Отговор
    няма лоши леки коли има лоши шофьори
  • 2 Мразя ориз

    7 53 Отговор
    Мерцедес са в пъти по-надеждни от кия или хюндай, но мерцедесите се карат като крадени, защото кеф цена няма. А всеки който каже противоположното няма пари за да кара и поддържа такава кола и се залъгва, че евтиното също е престиж.

    Коментиран от #5, #16, #18, #21, #22, #23

  • 3 БАЙ Х@Й ‼

    18 5 Отговор
    Взимат се предвид всички неизправности - от сериозни проблеми, засягащи пътната безопасност, до проблеми в мултимедийната система...🤔🤔🤔 значи марка с 10% основен проблем в двигателя ще е по-надеждна от марка с 15% повреда на говорителите в купето 👏👏👏👏👏

    Коментиран от #13

  • 4 мм84

    25 2 Отговор
    Нищо изненадващо в класацията. Лексус отдавна са еталон за надеждност. Приятна изненада са Генезис, които държат високо ниво.
  • 5 Директора

    32 4 Отговор

    До коментар #2 от "Мразя ориз":

    Къф кеф, ква цена? Стига с тия клишета от хора, които са виждали Мерцедес само на картинка от дъвки Турбо.
    Карай си Клиото и си трай!
  • 6 Алфа

    7 10 Отговор
    Алфа щом е там нищо вярно няма
  • 7 1234

    15 5 Отговор
    Само вижте англисйите и талянските къде са... В графата скраб. Абсолютна истина

    Коментиран от #12

  • 8 kkk

    3 5 Отговор
    от тия половината марки не се предлагат на нашия пазар.. безполезно инфо..
  • 9 Защо

    13 5 Отговор
    Авторе наблягаш в статията, че Фолксваген и Land Rover са на дъното, но май услужливо си пропуснал да отбележиш, че и Хонда е с тях там... на дъното ??!!

    Коментиран от #11

  • 10 Име

    9 8 Отговор
    Хонда е на дъното по надеждност в класацията
  • 11 перничанин

    8 2 Отговор

    До коментар #9 от "Защо":

    Ххехе , защото не му изнася. А хората наистина не са доволни от тия новите турбо миксери на Хонда.
  • 12 БАЙ Х@Й ‼

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "1234":

    Какви кремове за тяло правят от стари коли 🤔🤔🤔 Учете го тоя език бе ‼
  • 13 Изкривена класация

    2 14 Отговор

    До коментар #3 от "БАЙ Х@Й ‼":

    Самия факт, че Тесла е в дъното на класацията, говори колко изкривена е тя. Когато става въпрос за задвижваща система, Тесла е на челно място по надеждност, но като са включили подравняване на панели (Tesla обикновено излизат с неравномерни фуги между панелите от завода и недобре полирана боя, които по правило оправят после в сервизите за около час) , дори неработещ говорител както казваш, като броят това за ненадеждност (до тук имаме 100 точки, защото 100 от 100 автомобила по подразбиране имат тези проблеми), но в същото време, ако на друга марка автомобилите излизат с перфектно подравнени панели и нямат други забележки, но на половината произведени им блокират двигателите през първите три години, ще имат само 50% ненадеждност и ще се водят три пъти по-качествени от Tesla?

    Много по-информативно щеше да бъде, ако разделят надежността на категории. Задвижване, мултимедия, външен вид, отоплителни и охладителни система, спирачки, окачване, кормилна уредба и т.н., за да избере човек с какво лично би направил компромис, защото няма перфектен автомобил и при всички случаи трябва да се направи компромис с нещо, било то цената.
  • 14 Грух Джуланов

    10 5 Отговор
    От личен опит знам за VW - постоянни ремонти, най-проблемните коли.
  • 15 ДОКО

    2 0 Отговор
    И ДЖИПКАТА НА ГЕНЕРАЛА БОКО ОТ ПОЖАРНАТА..
  • 16 Готина Азиатка

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мразя ориз":

    ъхъ, моя Lexus Gs 350 2о15 го карам като баба Иванка , ползвам само 90 коня от 350 дето има :) иди си вервай там с бараката на 20 години , нищо че е С-класса - половината и повече от конете ѝ са загинали в битка по немските аутобани, щото немеца си ги сменя г/д всяка година
  • 17 Нищо чудно

    21 7 Отговор
    Имам Лексус ИС на 10 години и 250 000 км. Втори собственик съм и половината километри са навъртяни от мен. По колата до този момент са сменяни само масла, филтри, антифриз, свещи, накладки и крушки. Чека е светвал само веднъж с грешка за богата смес. Проблема се реши за 5 минути с почистване на МАФ сензора. Предишния собственик не е имал такива "проблеми". Под капака мърка бензинов V6 с неограничен ресурс, возията, комфорта и управлението са перфектни, какво друго му трябва на човек?
  • 18 Белгиеца

    18 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мразя ориз":

    Нямам пари да карам Мерцедес-не го крия. Карам и поддържам Киа Оптима GT, дизел, автоматик, комби, 2016г. За толкова ми стигат парите. Но изказването ти...колега, е обидно. Нито знаеш кой каква кола кара, нито с какви средства разполага. За теб съм сигурен, че ако изведнъж завъртиш буркана и получиш някой лев повече, няма да си вземеш Мерцедес. Поне напиши какво шофираш, за да те разбера правилно. Ако това те прави по-голям мъж...разбира се.
  • 19 потребител

    7 3 Отговор
    Ганьо пак започна да ръси мозък,нищо,че го няма.
    -Тази класация била неверна,тези коли били супер!
    Алооо,Ганьо. Става въпрос за коли произведени 2017-2018! Разбираш ли ?
  • 20 Няма няма

    7 0 Отговор
    има лоши инженери + счетоводители = на мазни алчни шефове които не си карат тяхната продукция. Нещо като да произвеждаш лютеница пълна с л@йна за народа, но да си купуваш от другата хубавата дето е по 6лв.за буркан. А бе, трябва през 5г. да си сменяш колата, телефона, телевизора, лаптопа, пералнята ,съдомиялната и т.н. Което им е изгодно го правят здраво. Брутално ни правят на будали, могат да направят сателити които имат 20-30г. живот и се движат с 28 000км.в час, не се развалят и нямат подръжка. А някви таратайки по за 100бона още в гаранция се разпадат.
  • 21 Заир

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "Мразя ориз":

    От личен опит: ползвах служебни Мерцедес, БМВ, Фолксваген, Волво. Всички нови от т.нар. "премиум".
    Най-малко проблеми имах с Волвото.
  • 22 батката

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мразя ориз":

    Толкова си безнадеждно неук, че и да ти се обяснява няма как да разбереш. Всичко зависи и от поддържането през тези три години на автомобила. В къщи имам кола на почти 2,5 години и на 17 000 км реален пробег. Според теб дали един мерцедес на 3 години и 200 000 км. ще е по-добър- не вярвам защото и такъв съм купувал.
  • 23 локум

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мразя ориз":

    Мога да си позволя нов Мерцедес. Вместо това едната кола това лято прави 11 (киа соренто за удобство и пазар и риболов) а другата (мазда3 за всеки ден) 12 години. Никакви сериозни проблеми - купени са нови. Докато не се развалят сериозно не ги сменям. Престиж - тоест мнението на някой съсед - не ме интересува. Обаче миялната машина - на 3 години - ще я сменя. Не мие добре в ъглите, а обичам чисти чаши
  • 24 карача

    1 2 Отговор
    Кога пък за три години разбраха колко са надежни? То и компот но три години нищо му няма.Стотии за зомбита.
  • 25 QUADRIFOGLIO

    0 0 Отговор
    Ее страшно "обективна" класация, Acura е почти на върха, докато Honda почти на дъното, а на практика това са идентични автомобили. Порше на върха, VW на дъното, нищо че огромна част от моделите им са на базата на VW и с техни двигатели и скорости. Набутали също на върха и американски боклуци на GM, дето буквално започват да се разпадат, още преди да им е свършила гаранцията. Който си е имал работа със съвременна продукция на GM знае за какво иде реч.
    Относно Тесла, отдавна стана ясно, че колите им са недомислени, все една са "Делани в России".
  • 26 СТЪТИСТ

    0 0 Отговор
    АНКЕТАТА ЗА БЪЛГАРИТЕ НЕКА ДА СА 25 ГОДИШНИ НАЙ ДОБРИ