2 Август, 2011 11:46 1 538 3

Jaguar подготвя наследник на E-type

  • jaguar-
  • xe-
  • e-type-
  • xk

На автосалона във Франкфурт след месец Jaguar ще демонстрира концептуална версия на нов спортен модел, обозначен с индекс XE. Този автомобил ще се произвежда само във вариант роудстър и ще стане идеологичен наследник на легендарния E-type.

Роудстърът ще бъде изграден на съвършено нова платформа. Цялата конструкция, включваща рама и каросерийни панели ще бъде изработена от алуминий, а в новата гама на британската марка XE ще бъде позициониран на едно стъпало под следващото поколение на XK. Роудстърът е дълъг 4 300 мм, с 450 мм по-къс от XK.

Въпреки по-малката дължина на XE широчината на двата автомобила ще бъде еднаква. Това се прави най-вече с цел да бъде използван един и същ трансмисионен тунел. Очаква се XE да тежи около 1 500 килограма.

По предварителни данни наследникът на E-type ще разполага с шестцилиндров бензинов двигател, който ще предава въртящия момент на задните колела. За агрегата са предвидени две версии - с атмосферно пълнене и с механичен компресор.

Британския автопроизводител разжлежда и варианта да се монтира четирицилиндров турбомотор. Осемцилиндрови двигатели ще се предлагат само за най-наточените версии. Основната скоростна кутия към изброените двигатели ще е осемстепенна автоматична.

Стартът на серийното производство на Jaguar XE е насрочено за края на следващата година. Бъдещият наследник на E-type ще се конкурира основно с Porsche Boxster.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 maksito

    3 2 Отговор
    Sportink ot sqkade...
  • 2 J.A.Guar

    1 0 Отговор
    На рисунката е много красив, дано не го оплескат в последния момент. Чесно казано не харесвам последното поколение XK, но това изглежда величествено точно като E Type.
  • 3 Боби

    2 0 Отговор
    XKR 2012