Last news in Fakti

15 Февруари, 2024 10:44 1 992 5

Подробно за новата Lancia Ypsilon

Моделът споделя платформа и технологии с Opel и Peugeot

Подробно за новата Lancia Ypsilon - 1

Lancia най-после представи своя дългоочакван електрически автомобил Ypsilon след продължителна тийзър кампания. Този компактен автомобил, оборудван с позната задвижваща система и технологии, бележи смелото навлизане на марката на пазара на електромобили. Макар и да не е новаторски по отношение на техническите спецификации, Ypsilon се отличава със своя дизайн и усъвършенствани функции. Досега Lancia се подвизаваше предимно на италианския пазар, най-вече с по-старото поколение Ypsilon. С представянето на този нов електрически вариант обаче Lancia е готова да се възроди на международната сцена.

Външният дизайн на Ypsilon се характеризира с отличителни елементи, които го отличават от неговите конкуренти. В предната част три елегантни светлинни линии определят профила му, като видимо липсва очакваното лого на Lancia, а в задната част са разположени независими кръгли осветителни тела, включващи стилизиран мотив "Y". Големият надпис Lancia, изработен от неръждаема стомана, украсява както предната, така и задната част, като допринася за естетиката на автомобила.

По отношение на размерите и пропорциите си Ypsilon има ясна прилика със сродните си модели Opel Corsa Electric и Peugeot E-208, което го позиционира твърдо в сегмента на компактните автомобили. Арките на колелата са украсени с лъскава черна пластмаса, а в черния елемент на С-колоната са разположени дръжките на вратите и логото на марката, което допринася за модерния и динамичен външен вид на автомобила.

Ypsilon се задвижва от електромотор с мощност 156 конски сили, който се очаква да осигури характеристики, сравними с тези на другите модели от семейството на Stellantis. Съчетан с батерия с капацитет 51 кВтч, Ypsilon може да се похвали с пробег от до 403 км с едно зареждане. Нещо повече, с възможността за бързо зареждане водачите могат да презареждат от 20% до 80% само за 24 минути, което осигурява допълнителни 100 км пробег само за десет минути.

Стартовото издание на Ypsilon, наречено "Edizione Limitata Cassina", отдава почит на наследството на Lancia, като производството е ограничено до 1 906 бройки в Италия, което е знак на почит към годината на основаване на марката. Това специално издание се отличава с множество уникални елементи, включително отличителен син цвят на екстериора, луксозни седалки с кадифено покритие в стил "Канелони" и Tavolino - кръгла маса с кожено покритие за удобство.

По отношение на технологиите и удобствата Ypsilon е изпълнен с иновации, предназначени да подобрят изживяването при шофиране. Автомобилът включва "SALA" (Sound Air Light Augmentation) - усъвършенствана система, която позволява безпроблемно управление на аудиосистемата, климатика и околното осветление, с включването на виртуален асистент, наречен Sala Hub. Освен това стандартното оборудване включва 10,25-инчов сензорен екран, LED осветление, адаптивен круиз контрол и 17-цолови алуминиеви джанти, гарантиращи първокласно изживяване при шофиране.

Въпреки че подробностите за цените все още не са официално обявени, източници от индустрията предполагат, че стартовото издание на Ypsilon ще бъде на цена около 40 000 евро. Lancia планира да обнови своята търговска мрежа, като се фокусира върху разширяване на международния пазар, насочвайки се към пазари като Белгия, Нидерландия, Франция, Испания и Германия до 2025 г. Само в Германия марката има за цел да създаде 25 дилърски представителства и 100 локации за обслужване на клиенти. В перспектива Lancia се ангажира с по-нататъшното разширяване на гамата си от електрически автомобили, като планира да представи два допълнителни електрически модела до 2026 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Селянин

    7 3 Отговор
    Още едно Пежо.
  • 2 Бензин в кръвта

    5 9 Отговор
    Безлично и скъпо. Досущ като китайските тостери.
  • 3 Доцента

    9 0 Отговор
    Наистина дизайна от пръв погед напомня че колата е семейството на Stellantis, както е написал автора. Приятна кола, допада ми като интериор и екстериор, но още не мога да свикна с новите цени. 40К € ми идват в повече за такъв автомобил.
  • 4 УдоМача

    5 3 Отговор
    Разкарайте всички батерляци и електромоторляци от нея и купувам!
  • 5 Пешо

    5 2 Отговор
    То и vag са едно котило всички ама се купуват.