Last news in Fakti

14 Юли, 2014 15:34 2 286 3

Изкупвачи на скрап блокираха границата с Турция

  • скрап-
  • протестиращите-
  • капитан андреево-
  • закон-
  • старо желязо-
  • физически лица-
  • фирми

Те протестират срещу влизащия от днес в сила закон, според който вече нямат право да приемат срещу заплащане черни и цветни метали от физически лица

Изкупвачи на скрап блокираха границата с Турция - 1
Снимка: БТА

Над 100 фирми за скрап блокираха за кратко българо-турската граница при Капитан Андреево и заплашиха, че тапата ще продължи безсрочно, ако никой от правителството не им обърне внимание, съобщи Haskovo.net. Протестиращите струпаха на подхода за пункта цялата си тежка техника, която е готова отново да излезе на пътя.

Собствениците на фирми за изкупуване на старо желязо скочиха срещу влизащия от днес в сила закон, който ги ограничава да купуват метални отпадъци. Според клаузите му търговците вече нямат право да взимат срещу заплащане скрап от физически лица, а трябва да го купуват само от фирми. Плащането пък трябва да става само по банков път. На гражданите се забранява да предават отпадъците си навсякъде другаде, освен на общински площадки, и то напълно безвъзмездно. Последното вече бе обявено за противоконституционно от Конституционния съд.

Чисто практически законът не може да се осъществи, защото в цялата страна няма изградена нито една общинска площадка за скрап. Протестиращите превозвачи нарекоха закона „незаконен“ и лобистки, обслужващ интересите главно на големите фирми за опаковки.

Според изчисленията на бранша, близо 600 хиляди българи се занимават активно с предаване на метални вторични суровини. Те ще останат без доходи. Не по-малко от 6000 пряко заети в индустрията трябва да бъдат съкратени от работа. Управителят на фирма за скрап Иво Георгиев вече заяви пред регионалната медия, че съдбата на 23-мата му работници е на борсата. Хасковският скрападжия Янко Велев пък обвини, че държавата се опитва да приватизира бизнеса с метални отпадъци. „Откъде накъде ще ми кажат, че нямам право да купувам скрап от хората, а само общините имат това право. Това е незаконно“, възмути се собственикът на фирма. Според неговите колеги приетият закон блокира напълно бизнеса.

Същевременно изкупвачите успокоиха, че забраната хората да продават метал се отнася само за черните и цветните метали, но не включва коли, акумулатори, електроника и автомобили.

Дори и така ударът е голям, защото по изчисленията на Българската рециклираща асоциация, годишният оборот в бранша е 2 млрд. лева. Огромни предприятия като „Стомана Стил“ са пряко зависими от скрапа, който пък не може да се събира в необходимите количества, понеже няма изградени общински площадки, изисквани от закона.

Внесли сме над 300 предложения, подадени в Министерството на околната среда, които не видяха бял свят, заявиха протестиращите, цитирани от „Дарик“.

„Искаме да удължат срока за изкупуване на отпадъци с една година и нашите предложения да видят бял свят, за да може новото Народно събрание да приеме работещ закон, съобразен с всички европейски норми, а не такъв, който блокира бизнеса. С този закон държавата приватизира нашия бизнес, тъй като по този начин разрешава само на общините да работят с физически лица. Това е антиконституционно”, категорични са протестиращите.

Това обрича фирмите за скрап на фалит, защото изкупуването от частни лица е над 60-70% от дейността им, допълва и Haskovo.info.

Фирмите настояват спешно комисията в парламента да внесе исканите промени в закона. Заседание ще има в сряда, а от фирмите се заканват да не вдигат блокадата дотогава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    0 1 Отговор
  • 2 Симеон Тасев

    1 0 Отговор
    какво искат да направат гражданска война ли искат
  • 3 Слонобикотръбозъб

    0 0 Отговор
    Поредната глупост на това правителство!!!!! защо не се увеличи контрола за да няма откраднати шахти,релси,кабели на енергото ами хоп спираме изкупуването.Много прозрачен лабистки закон