Last news in Fakti

6 Ноември, 2014 11:30 1 242 0

Държавните дружества в енергетиката имали 159 млн. лева в КТБ

  • васил щонов-
  • дружествата-
  • енергетиката-
  • 159 млн. лв.-
  • ктб
Държавните дружества в енергетиката имали 159 млн. лева в КТБ - 1
Снимка: БТА

Към момента на прекратяване на обслужване на клиенти в КТБ, държавните дружества в сектор „Енергетика” са имали 159 млн. лева. Това заяви служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов по време на парламентарен контрол. 

Щонов посочи и каква е нетната експозиция, разделена по основните фирми. „От страна на БЕХ – 44 млн. лева, от страна на „Мини Марица – Изток” – 18 млн. лева, „ТЕЦ Марица Изток 2” – 1 млн. и 400 хил. лева, „Булгартрансгаз” – 55 млн. лева, НЕК малко над 14 млн. лева, АЕЦ „Козлодуй”– 4 млн. 560 хиляди лева, ЕСО – 4 млн. 818 хиляди лева. В държавното предприятие за радиоактивни отпадъци – малко под 300 000 лева”, заяви министър Васил Щонов.

Според Щонов блокираните средства на НЕК в КТБ не са причина за увеличение на цените на електроенергията.Той се аргументира с 14-те милиона на НЕК, които били  малка част от средствата, които на година преминават през компанията, каза Щонов. Поради разлика в цените, на които компанията изкупува енергия от производителите и продава на крайните снабдители, се получава дефицит от около 900 млн. лв. преди последното повишение на цените от 1 октомври, каза служебният министър на икономиката. Според него увеличението на цените покрили 200 млн. лв., а останалият дефицит трябва да бъде компенсиран чрез реформи в енергетиката.

Щонов заяви, че са обсъждани различни варианти в министерството средствата да бъдат спасени.

Изключително важно е да се подчертае, че тази мярка сама по себе не разрешава проблемите в сектора, каза още Щонов и припомни, че бяха разработени мерки за стабилизиране в дългосрочен план - приходи от продажба на въглеродни емисии, ограничаване на работата на неефективни заводски централи, увеличаване на износа на електроенергия  и разсрочване във времето на договорите за дългосрочно изкупуване на електроенергията с ВЕИ и американските централи.
Благодарение на работата на Енергийния борд водихме постоянен диалог с всички заинтересовани страни в енергетиката, заяви министърът. Така всеки участник на пазара следва да направи компромис, за да се гарантира стабилността на системата.

Васил Щонов подчерта, че за служебното правителство бе важно да се направят промени както в тези държавни дружества, които работеха неефективно, така и в ДКЕВР. По този начин комисията ще работи в интерес на гражданите, надпартийно и безпристрастно. Подобрихме експертния потенциал в регулатора, заяви още той. На 5 ноември 2014 г. Министерският съвет прие и предложените текстове за промени в Закона за енергетиката, с които да се подобри структурата и работата на държавния регулатор. Промените в закона предвиждат членовете на комисията да се избират от Народното събрание, а закритите заседания да бъдат ограничени.

Освен данни за състоянието на сектора, бе предоставена информация и за плащанията на НЕК към контрагентите й, които се увеличиха за времето на служебния кабинет от 53% на 60%, както и за документите по проекта „Южен поток“, отчете Щонов.  С мое протоколно решение бяха прекратени всички дейности по изграждане на газопровода. Изпълняваха се само подготвителните, за да се гарантира, че проектът отговаря на всички изисквания на европейското законодателство преди да започне неговото изграждане. Той акцентира също, че служебното правителство многократно е заявявало своята подкрепа за всеки проект, който ще осигури диверсификация и независимост за страната ни. Ето защо ускорихме и работата по интерконекторните връзки с Румъния, Гърция, Турция и Сърбия. Изготвихме план за действие при евентуална газова криза през зимата – ежедневно се извършваше анализ на риска от евентуално прекъсване или ограничаване на доставките на природен газ от Русия. Ускорено бе нагнетяването на природен газ в хранилището в Чирен до около 480 млн. куб. м. природен газ, подчерта министърът.
Положихме усилия и за подобряване на бизнес средата за малки и средни предприятия – приета бе Стратегия за интелигентна специализация, за да се идентифицират уникалните характеристики и потенциал на страната да се развива в области, в които има конкурентни предимства, допълни той. Води се активен диалог с Главна дирекция „Регионална политика“ по проекта на оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014 – 2020 г. Техните коментари са отразени и актуализирана версия на програмата е изпратена неофициално на Европейската комисия на 31.10.2014 г. С решение на Министерският съвет от 29 октомври 2014 г. е удължен мандатът на ЕИФ за управление на рециклираните средства по инициативата JEREMIE (2007-2014), обобщи Щонов.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА