Last news in Fakti

22 Ноември, 2014 15:04 1 199 0

173 нови хвърковати чети пазят гората

  • румен порожанов-
  • земеделие-
  • гори-
  • сеч

Те ще бележат отсечените трупи с нови пластмасови уникални маркировки. Освен това ще се въведат и електронни фишове

Министърът на земеделието Десислава Танева заяви, че ще предложи за директор на Държавен фонд "Земеделие" Румен Порожанов, съобщава bTV.

Танева и нейният заместник, отговарящ за горите Георги Костов, представиха новите мерки срещу незаконната сеч. Те трябва да бъдат въведени ускорено и до юни догодина да дават вече резултати.

Към момента, от 8 млн. кубични метра сеч годишно, 1-2 млн. кубика са незаконно отсечени.

Ще бъдат създадени 137 мобилни групи за цялата страна. Те ще бележат отсечените трупи с нови пластмасови уникални маркировки. Освен това ще се въведат и електронни фишове. По този начин се очаква да се намали с 20 процента незаконната сеч и съответно да се увеличат приходите за държавата с толкова процента.

Мерките ще се въведат най-напред в държавните гори, а по-късно ще станат безплатни и задължителни и за частните гори.

Отделно, след промяна в нормативната уредба, която ще бъде инициирана до края на годината, ще се създаде регистър на имащите право да секат и всеки, който веднъж вече е хванат да сече незаконно, ще бъде с отнето разрешително.

Румен Порожанов бе министър на финансите в служебния кабинет. Преди това той бе директор на ДФ "Земеделие", като в края на август 2013 г. напусна фонда. А преди да оглави ДФ "Земеделие" Порожанов бе началник на кабинета на министъра на финансите по време на предишното управление на Бойко Борисов Симеон Дянков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА