Last news in Fakti

25 Ноември, 2014 12:03 1 081 7

Румен Гечев: Българското общество ще покрива грабежа в КТБ

  • румен гечев-
  • общество-
  • грабежа-
  • ктб

„Сагата около КТБ е една добре обмислена операция. Хората, които са я реализирали добре са си направили сметката”. Това заяви пред БНТ народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Румен Гечев. Той обясни, че както и да се развият цесиите, то ще  е за сметка на българското общество. По думите му това, че 7 млрд. лв. активи и кредитни линии са раздадени на 138 юридически лица, означава, че тази банка е работила за един тесен кръг хора. „Българската държава в различна степен, в различни управления е наливала пари и е поливала тази „гъбка”, която е растяла пред очите на всички и накрая ние ще платим сметката”, коментира депутатът от левицата.

Румен Гечев обясни, че при прихващането негарантирани влогове на хора с много пари- ще се превърнат в депозити, гарантирани от кредитополучателите. Гечев поясни, че кредитополучателите вместо да върнат 10 млн.- ще върнат 3 или 5 млн. лв. на банката, но тя вече е закачена за данъкоплатците. Така според него българското общество трябва да покрива грабежа в КТБ или която и е да е банка. Той изтъкна, че дори и да са законни тези операции, те са неморални, защото са за сметка на обществото.  Той подчерта и че не може един премиер да пуска и да спира цесиите, защото България е демократична държава  и има разделение на властите - в крайна сметка съдът ще вземе решение.

Румен Гечев смята, че действащият закон е добър, но се е стигнало до тази ситуация заради неспазването му. Гечев напомни, че контролът над банковата система се осъществява от БНБ и не е работа на което и да било правителство или парламент да се намесва в кредитната политика на една банка. Той бе категоричен че проблемът не е във фалита на една банка, а в това, че една институция години наред е проспивала нередностите. Гечев не изключи да е имало неморални стимули, за да може да се случи това.

По темата за бюджета Гечев заяви, че са подценени приходите за 2014г. По думите му поради външни и вътрешни причини приходите ще бъдат по-ниски, но не с 1 млрд. лв. „Ние като опозиция не искаме да даваме индулгенция на управляващите, които завишават числата”, категоричен бе той. Социалистът обясни, че след Нова година, когато се видят сметките, ще стане ясно че ситуацията е по-оптимистична, от това което изглежда в момента по приходната част на бюджета.

Румен Гечев припомни, че по време на управлението на ГЕРБ нито една година не е имало изпълнение на приходната част. „Дори и по-малко от прогнозираните, приходите в бюджета за 2014г. Ще са най-високите през последните 25 години”, прогнозира Гечев. Той изтъкна, че когато левицата преди година влезе във властта -във фискалния резерв е имало 3,7 млрд. лв. , а в момента са 8, 9 млрд. лв. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ана

    0 0 Отговор
    Ама защо никой не търси тия с кредитите към КТБ??????
  • 2 Цвета

    0 0 Отговор
    Еми Бойко като покрива престъпниците,така ще е !
  • 3 Стоян

    0 0 Отговор
    Трябва да има политици, които да понесат вината. Какво е виновно обществото?
  • 4 Анонимен

    0 0 Отговор
    Ако иска БСП да излезе чиста от участието й във фалита на КТБ, честните и смели социалисти, останали там, да кажат за участието на депутата Кадиев във фалита на КТБ. Истината започна да се разплита за близостта на Кадиев и Василев, така че по-добре я доразкажете, за да не тежи на цялото БСП престъплението спрямо КТБ.
  • 5 аааа

    0 0 Отговор
    Гечев, не че нещо, но не се слагай към българското общество, ако обичаш! Вие политиците сте съвсем друга порода хора! Всеки от вас си има успешен собствен бизнес и парите изобщо не са ви проблем, докато по-голямата част от обществото се чудят как да преживяват с 340 лева минимална заплата!
  • 6 Владислав

    0 0 Отговор
    Ама не бе аз не мога да разбера защо обикновените хора трябва да плащат за грешките на некомпетентните управляващи, както КТБ така и цялата страна
  • 7 Милко

    0 0 Отговор
    Според мен не е редно да си събираш спестявания и те едно , че ти изчезват , а после започват да те скубят за да плащаш за грешките