Last news in Fakti

17 Юни, 2015 08:00 1 347 1

Гръцката криза удря износа от България

  • гръцката-
  • криза-
  • гърция
Гръцката криза удря износа от България - 1
Атина

Намаляване на износа на български стоки и по-малко гръцки туристи по родните плажове. Това са основните рискове пред родната икономика при евентуалното излизане на Гърция от еврозоната, прогнозираха представители на бизнеса пред вестник “Труд”. В същото време банкери коментираха, че е възможно България да извлече позитиви от тежката ситуация с Гърция. Според тях кризата може да стане повод за пренасочване на икономически потенциал от южната ни съседка и страната ни да стане по-привлекателна за инвеститорите. Анализаторите бяха единодушни, че излизането на Гърция от еврозоната е безпрецедентно и е много трудно да се предвиди влиянието от подобен сценарий. Затова коментарите не са еднозначни.

“Излизането на Гърция от еврозоната ще повлияе негативно върху износа на български стоки, тъй като срещу продукцията си нашите фирми ще получават драхми, които са обезценени спрямо еврото и лева. В същото време вносът на гръцки стоки ще се засили“, прогнозира зам.-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев. Според него въвеждането на по-евтината драхма ще направи Гърция по-привлекателна и достъпна дестинация за родните предприемачи. Цената на недвижимите имоти там ще намалее, производствените разходи също ще се понижат, прогнозира Колев. “Кризата няма да се отрази на банковия сектор у нас, защото клоновете на гръцките банки у нас са автономни и спазват българското законодателство”, добави Колев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Хой

    1 0 Отговор
    Е, то България се е скъсала да изнася в Гърция, а пък още повече -гърци да идват по българските плажове защото си нямат гръцки. Сигурно трябва да са мазохисти, за да им липсва презастрояването и мръсотията.