Last news in Fakti

22 Септември, 2011 15:47 687 1

„Мудис“ понижи рейтингите на три банки в САЩ

„Мудис“ понижи рейтингите на три банки в САЩ - 1
EPA/БГНЕС

Международната рейтингова агенция „Мудис“ понижи кредитния рейтинг на три водещи американски банки - „Банк ъф Америка“, „Уелс Фарго“ и „Ситигруп“.

Дългосрочният кредитен рейтинг на „Банк ъф Америка“ е понижен с две степени от А2 до Bаа1, а на „Уелс Фарго“ - от А1 на А2, а на „Ситигруп“ остава без промяна на ниво А3, но „Мудис“ понижи краткосрочния рейтинг на банката.

Понижението бе очаквано и се дължи отчасти и на новото законодателство за регулиране на дейността на Уолстрийт.

С него се слага край на възможността правителството да спасява големи финансови компании и създава процедура, която ще позволи на финансово затруднени банки да фалират и да разпродават активите си.

Експертите на „Мудис“ поясниха, че Белият дом действа с по-малка решителност в сравнение с времето преди спасяването на банките през периода 2008-09 г., когато администрацията на Барак Обама наля стотици милиарди долари в банковите, кредитните и ипотечните институции, за да предотврати колапса на финансовата система.

Оценката на „Мудис“ засегна най-тежко „Банк ъф Америка“ като понижи значително рейтинга на краткосрочния и дългосрочния дълг, както и на дългосрочните депозити на най-голямата американска банка, която се бори с ипотечни загуби в размер на милиарди долари и отчаяно се опитва да набере необходимия капитал, за да отговори на новите регулаторни изисквания след финансовата криза.

Според „Мудис“ положението на „Ситигруп“ и „Уелс Фарго“ е малко по-добро, вследствие на което бе намален единствено рейтингът на краткосрочния им дълг.

Според анализатори понижението на оценката за финансовите институции ще се отрази незабавно на работата им, като по всяка вероятност ще замрази разширяването на клоновата им мрежа и ще направи още по-трудни капитало набиранията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kokich

    0 0 Отговор
    До кога ще се връзват на тези рейтингови агенции... толкова е досадно и нелепо всичко с тези рейтинги. Сякаш не бяха същите агенции тези, които даваха ААА рейтинг на фалиралите банки... смехория