Last news in Fakti

28 Октомври, 2015 16:36 1 041 1

ЕК с пътна карта за плана Юнкер

  • план юнкер-
  • юнкер-
  • инвестиции-
  • икономика

По-нататъшното укрепване и задълбочаване на единния пазар на ЕС е най-важната част от Плана за инвестиции за Европа

Европейската комисия представи пътна карта за изпълнение на политическия ангажимент на председателя Юнкер за реализиране на пълния потенциал на единния пазар и превръщането му в трамплин за просперитета на Европа в условията на глобалната икономика.

Единният пазар е едно от най-големите постижения на Европа. Неговата цел е стоките, услугите, капиталите и хората да се придвижват по-свободно. Той предлага възможности за специалистите и предприятията и по-голям избор и по-ниски цени за потребителите. Той позволява на хората да пътуват, живеят, работят и учат навсякъде, където желаят. Тези възможности обаче не винаги се реализират, защото правилата за единния пазар не се познават или не се прилагат или просто защото съществуват различни, неоправдани пречки.

Освен това единният пазар трябва да се адаптира към съвременните реалности–новаторските идеи и новите бизнес модели също трябва да намерят своето място, съобщават от пресслужбата на Европейския парламент.

Юрки Катайнен, заместник-председател на Комисията, отговарящ за заетостта, растежа, инвестициите и конкурентоспособността, заяви: „По-нататъшното укрепване и задълбочаване на единния пазар на ЕС е най-важната част от Плана за инвестиции за Европа. Трябва да премахнем ограниченията пред инвестициите и да създадем нови възможности за потребителите, специалистите и предприятията. Освен това единният пазар трябва да е в крак с времето–той трябва да приветства и насърчава новаторските бизнес модели“.

Елжбета Бенковска, комисар по въпросите на вътрешния пазар, промишлеността, предприемачеството и МСП, каза: „Единният пазар е в основата на европейската интеграция. Ако искаме да възстановим доверието на гражданите в европейския проект, да създаваме работни места, да изградим конкурентоспособна икономика и да запазим влиянието си в света, трябва да реализираме пълния потенциал на единния пазар. С днешната амбициозна и прагматична стратегия се съсредоточаваме върху резултатите. В партньорство с Европейския парламент и държавите членки трябва да се погрижим тези конкретни действия да се изпълнят с максимална скорост. Европа няма време за губене, за да отговори на предизвикателствата, свързани с нейната конкурентоспособност“.

С договорените днес действия ще бъдат постигнати резултати в посочените по-долу области:

Потребители: Комисията ще предприеме действия, за да гарантира, че потребителите, които искат да купуват услуги или стоки в други страни от ЕС, било то онлайн или лично, няма да се сблъскват с различия в цените, условията за продажба или възможностите за доставка, освен ако това е обосновано от обективни и подлежащи на проверка причини. Европейската комисия и европейските потребителски центрове често получават от потребителите оплаквания за неоправдани различия в третирането им поради тяхното гражданство или местопребиваване.

МСП и стартиращи предприятия: стартиращите предприятия могат да имат значителен принос към икономиката, но редица предприемачи напускат Европа, защото не могат да реализират своите новаторски идеи на пазара. В момента в контекста на Плана за инвестиции и на съюза на капиталовите пазари се полагат усилия за облекчаване на достъпа до финансиране за МСП. Освен това Комисията възнамерява да опрости уредбата на ДДС, да намали разходите за регистриране на дружества, да представи предложение относно несъстоятелността на предприятията и да направи достъпна цялата информация за регулаторните изисквания на един-единствен портал. Комисията също така ще работи за приемане на по-ясни и по-благоприятни за МСП правила в областта на интелектуалната собственост и ще предприеме последните необходими стъпки, за да може единният патент да се превърне в привлекателен и достъпен начин за европейските предприятия, включително МСП, да печелят от своите идеи.

Новаторски услуги: Комисията ще разработи европейска програма за икономиката на споделянето (sharing economy). Новите бизнес модели носят ползи както за гражданите, така и за предприятията и помагат за оптималното използване на съществуващите ресурси. Възникват въпроси обаче дали съществуващите разпоредби в се още вършат работа или са необходими нови правила. В същото време трябва да гарантираме, че се зачитат целите на публичната политика, например в областта на защитата на потребителите, и се спазват данъчното и трудовото законодателство.

Специалисти: Комисията ще подобри възможностите за трансгранична мобилност на предприятията и специалистите. Тя ще подобри признаването на професионалните квалификации и ще улесни трансграничното предоставяне на бизнес, строителни и други услуги, които създават растеж. Заедно тези действия ще улеснят достъпа на специалистите и предприятията до нови пазари и ще дадат възможност на малките национални предприятия да се превръщат в големи европейски компании.

В подкрепа на всичко това Комисията ще работи в сътрудничество със страните от ЕС и участниците на пазара за създаване на истинска култура на спазване на правилата на единния пазар. Специално внимание ще бъде обърнато на сектора на услугите и на обществените поръчки, които са от съществено значение за ефективното изразходване на парите на данъкоплатците. Комисията ще подобри взаимното признаване, за да се създадат повече възможности за предприятията, които искат да разширят дейността си зад граница. Освен това тя ще засили пазарния надзор в областта на стоките, за да не се допускат до пазара на ЕС стоки, които не отговарят на изискванията. Тя също така ще предложи инструмент за събиране на всеобхватна, надеждна и безпристрастна информация от избрани участници на пазара, за да се подобри способността й да следи за спазването на правилата на ЕС в приоритетни области.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    0 0 Отговор
    Абе нии искаме,ама вие нищо не правите,разпродадохте държавата бе срама нямате,все за хубави работи приказвате а нищо хубаво не сте направили до сега за народа,само за себе си правите хубави неща,голяма алчност бе голяма лакомия,цялата държава ще лапнете няма ли да се задавите?Не можете го занесе на оня свят еей много е.