Last news in Fakti

29 Януари, 2016 13:47 1 884 0

Нов рекорд в търговията между България и Германия

  • българия-
  • германия-
  • икономика

Очаква се сериозен интерес от руски инвеститори в България

Нов рекорд в търговията между България и Германия - 1
Снимка: М. Богданова ©

Нов рекорд в търговския стокообмен между България и Германия вероятно ще бъде постигнат за 2015 г. „Очаква се да достигнем нов рекорд в търговския стокообмен, а именно 6 млрд. EUR. За тези цифри се крият не само капитал и стоки. Зад тях стоят ръководителите, работниците и служителите от над 500 предприятия членове на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК). Последните 12 месеца ГБИТК усилено работи за подобряване на условията, в които работят фирмите, като изразяваше своята позиция по най-важните обществени теми”, каза Тим Курт, президент на ГБИТК по време на церемонията по връчване на наградите на Камарата.

Германия е на първо място в българския износ, но е на второ място по отношение на вноса след Русия. „Нашите германски приятели трябва да поработят сериозно, тъй като се очаква отново доста сериозен интерес от руски инвеститори в България”, каза заместник-министърът на икономиката Любен Петров, който припомни за срещата на междуправителствената комисия на България и Русия, която не и имало от 5 години. „За нас е важно запазване на тенденциите на ръст на двустранната търговия и разширяването на български продукти на германския пазар в перспективни сектори като електроника, електротехника, машиностроене, информационни технологии, хранително-вкусова, химическа промишленост и други”, допълни заместник-министър Петров. Той посочи като положителни примери активизирането на инвестиционната дейност на германски компании в областта на автомобилната промишленост.

Усилията на българското правителство ще продължават да бъдат насочени към пълно реформиране на съдебната система и борба с корупционните практики.

„Функциониращата правосъдна система, успешното противодействие на корупцията, както и ефикасността на всички нива на администрацията са от огромно значение. Тук доклада по механизма за сътрудничество и проверка от 27 януари ясно показа, че България има да свърши още много работа. Само така могат да бъдат създадени трайно добри рамкови условия за инвеститорите” е мнението на доктор Петер Колб, заместник-посланик на Германия в България.

По данни на НСИ стокообменът между България и Германия в 9-месечието на 2015 г. е над 4.7 млрд. EUR, което 12.7% от общия стокообмен. Инвестициите са над 200 млн. EUR. От 100 големи предприятия и инвестиции в България 30 са на германски предприемачи и ръстът спрямо 2014 г. на инвестициите е почти 12% на германски инвеститори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА