Last news in Fakti

3 Февруари, 2016 18:25 1 908 3

КЕВР: Битовите абонати на ток трябва да изберат тарифата

  • иван иванов-
  • кевр-
  • ток
КЕВР: Битовите абонати на ток трябва да изберат тарифата - 1

Домакинствата не са длъжни да излязат на свободния пазар след освобождаването на цените тока за бита. Това съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Шефът на регулатора обясни, че до април ще бъдат готови часовите зони, които ще заменят нощната и дневна тарифа за абонатите, избрали да излязат на свободния пазар. Това на практика означава, че токът ще струва различно в различните часови зони и абонатите ще могат да съобразяват потреблението си с това.

След либерализацията на тока за бита, домакинствата ще могат да избират дали да останат при досегашния си доставчик, гарантиращ им цени, определени от КЕВР, или да излязат на свободния пазар, където електричеството следва принципа на търсенето и предлагането, обясни шефът на регулатора.

Според Иван Иванов съобщи, че трите ЕРП-та са внесли в КЕВР предложенията си за стандартизирани товарови профили, които на свободния пазар ще заменят сегашните нощни и дневни тарифи.

Чрез тях абонатите ще могат да получават ток с различни цени в различните части от денонощието в зависимост от потреблението.

"Комисията на енергийно и водно регулиране излезе с ценово решение, което е валидно до края на месец юни. Освен това няма норма, която да налага битовите потребители незабавно да излязат на свободния пазар", посочи председателят на КЕВР.

Според него стандартизираните товарови профили бяха представени в предвидения срок, който беше до края на януари от трите ЕРП-та. От тяхна страна се предлагат 9 профила от ЕВН, 8 от ЧЕЗ и 7 от Енерго про.

Тези срокове не задължават по никакъв начин, особено битовите потребители, да излязат от регулирания пазар, в който се намират сега.

Ще имат право на избор да излязат на пазара, но не да бъдат задължени да го сторят това. Целият този процес в Чехия е продължил близо шест години.

Иванов отрече твърденията, че онези, които не излязат на свободния пазар, а останат на регулирания, ще плащат повече:

Не означава това, защото те остават в режима, на който са и сега – коментира Иван Иванов.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 диан

    0 0 Отговор
    ясно цената ще е същата
    но при едните нощната че започва 45 секунди
    по рано
  • 2 Любо

    0 1 Отговор
    Има една приказка за такива случаи. " Колкото повече шаваш толкова повече ти влиза". Какво ще им избирам на тези обирджии?
  • 3 тока

    0 0 Отговор
    Картел, както при цените на горивата! Рибата се вмирисва от към главата, а в България, няма даже и риба, всичко е пълни л.*на.