Last news in Fakti

17 Февруари, 2016 16:12 3 922 20

Ниските цени на петрола могат да доведат до демокрация

  • петрол-
  • ниски-
  • демокрация-
  • цени

Три от най-големите страни - производителки на петрол – Русия, Венецуела и Саудитска Арабия се договориха във вторник да замразят добива на петрол при условия, че и другите големи производители направят същото. Тази крачка за манипулиране на пазара е отчаян опит да се задържат цените на петрола, които през последните две години паднаха със 70 процента. Но той е показателен и в друго отношение. Трите страни, които си позволиха да попаднат в силна зависимост от единствената експортна суровина, се оказаха сред тези, които имат най-голяма необходимост от политически и икономически реформи, пише „Крисчън сайънс монитър“.

Според вестника някои страни като Норвегия и Боливия успешно минаха такива „подводни камъни“ от лесни пари от продажбата на полезни изкопаеми като корупция, неразумни разходи и авторитарно управление.

В същото време авторитарните управници в Русия, Венецуела и Саудитска Арабия се опитват да извършват някакви реформи. Русия планира да съкрати с 10 процента от публичните разходи. Саудитска Арабия дава да се разбере, че тя може да позволи на частните инвестиции в петролната компания на Кралство, Aramco. И президентът на Венецуела Николас Мадуро чувства спешната нужда от реформи в икономиката.

Както петролното проклятие има начало, така то може да има и край, прогнозира Майкъл Рос, авторът на книгата „Петролното проклятие: как доходите от петрола мога да влияят върху развитието на държавите. Като се имат предвид, че много експерти прогнозират запазването на ниската цена на петрола в продължение на много години, е възможно светът да види как повече богати на ресурси страни ще започнат проучвателни работи за необходимата реформа на държавното управление, коментира „Крисчън сайънс монитър".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 раптор

    1 2 Отговор
    Абе как ги правят тия доклади, толкова безочливо! Русия е единствената държава от 3те изброени с демократична конституция! АБСОЛЮТНО БЕЗСПОРЕН ФАКТ! Путин направи поправки в нея, които само повишават мандата на президента, което е логично след като това е най-голямата държава на планетата и изисква сериозен опит за да се управлява! В Русия протичат реформи с не лоши темпове! Това, че народа и управляващите са делегирали такова доверие на Путин, изобщо не превръща станата в автократична! Путин действа само и единствено по конституционните правила, които са изначално демократични!
  • 2 раптор

    0 2 Отговор
    И тук се корени дълбоката русофобия и предателство! Когато Русия има силен демократичен лидер, се пренебрегват фактите и истините!
  • 3 гост

    0 0 Отговор
    да сравняваш Боливия с Норвегия граничи с лудост.
  • 4 Гого

    2 0 Отговор
    Мухахаха! Монополистите реват! Троловете им крокодилски сълзи леят, а иранците забиха нож в гърба на покровителя си. Ще си сипя едно малко в чест на запазването на евтиния бензин поне още година.

    Коментиран от #5, #8

  • 5 раптор

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "Гого":

    Сипвай! Цените ще са ниски поне 5 години! Но ниските цени не пренебрегват истината за икономическото преимущество на страни производители на нефт... Важното е как ще бъдат тълкувани пониженията на цените в правителствата! Аз съм сигурен, че в Русия ще се разтълкуват прекрасно!
  • 6 FR V

    2 0 Отговор
    "Русофилски" бисери":
    Аз съм сигурен, че в Русия ще се разтълкуват прекрасно!
    Когато Русия има силен демократичен лидер, се пренебрегват фактите и истините!
    Путин действа само и единствено по конституционните правила, които са изначално демократични!

    Коментиран от #7, #9

  • 7 раптор

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "FR V":

    Еми ако ми посочиш къде нарушава конституционните си правомощия ще се съглася, че са бисери... Иначе от пусто в празно! Пък ако прочетеш за руската конституция, ще разбереш, че като план тя е демократична! За разлика от тази на Венецуела и Саудитска арабия!
  • 8 раптор

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "Гого":

    Ей гого! Неприятна новина за твоето пиене: Иран са съгласни със замразяването на продукцията и цените на нефта скочиха със 7%
  • 9 раптор

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "FR V":

    За тълкуването от страна на руското правителство искам да кажа, че ще е добро защото: в Русия има сериозна научна база, развиват се всички перспективни направления - роботика, информатика, енергетика, космонавтика, медицина, самолетостроене! Въпреки, че някои от посочените са не дотам успешни, наличието им гарантира високотехнологичност на страната! Та правителството има колосална база за променянето на статуквото на суровинна държава! Не изпитвам никакви съмнения, че тези идеи ще се развиват и занапред!
  • 10 раптор

    0 2 Отговор
    Във Венецуела и Саудитска арабия, тези неща не съществуват! ИЗОБЩО!
  • 11 раптор

    0 2 Отговор
    Забелязвам, че сте ме хейтнали, ама от известно време не получавам нищо друго освен хейт! Вече не можете да се обосновавате ли? Какво? Малко ми липсва Десислава, защото тя поне се стараеше да изкаже позицията си... А Коне и прочие тролове изразяват ехидност и тва е! Сега кой последно е трола? Аз дето се опитвам да се обоснова (допускам, че не е успешно) или вие русофобите, дето на критика отговаряте с минуси и обиди! Не казвам, че и аз съм ангел, ама на фона на вас съм слънце направо!

    Коментиран от #12

  • 12 Левислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "раптор":

    Знам, че на всички ни липсва Десито, но и аз не съм за пренебрегване!
  • 13 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    рапторе,в русия всичко се прави грешно и макар руснаците да искат да развият науката и икономиката си,тва няма как да стане с тази обществена организация.саyдитска арабия също дава пари за спорт и наука ама няма жив арабин, ни спортист, ни учен пръкнал се от там,евреи холанци ,немци или американци квото барнат и то се получава щото им е правилна системата.

    Коментиран от #14, #17

  • 14 раптор

    0 2 Отговор

    До коментар #13 от "стоян георгиев":

    Пффф руските спортисти разкъсват! Само футбола куца! Не беше много грешно когато станахме 1ви в космоса? Когато измислихме слънчевата батерия, комбайна и обработването на нефта? Ами химията? Страшни грешници! Оууу и да не забравям още милиони първични изобретения! Грешни ли бяхме когато победихме Хитлер обладал цяла континентална Европа? Когато разрушихме тоталната хегемония на Наполеон? Когато освободихме българия? Когато построихме 1вия АЕЦ? Когато разбихме всепоглъщащата златна орда? Когато разгромихме гордите тефтонци? Когато Достоевски и Толстой създадоха непобедимите си творения? Да ми се махаш алча от лицето! Ти ще ни се кланяш в АДА! Грешна организация... Бреййй къде е вашата правилна? Примерна!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 раптор

    0 2 Отговор
    Но нека поговоря малко по конструктивно без емоции и селски изцепки... за съвременната ни организация! Нали се твърдеше, че Русия е изпаднала от световната сцена? Че съветския потенциал е тотално пропилян? В смисъл: 90% от новините тук са свързани с Русия! И очакванията за нашето падение са неоправдани! Кога ще заемете конструктивна позиция за нас, а не махленска? Са ясно е че не сме симаски близнаци, ама като 2ри братовчеди трябва да си имаме уважението! Руснаците сме склонни да уважаваме българите, но вие никак не ни подавате ръка! Като изключа русофилите, които са настроени доста идолопоклончески, в очакване на спасение от наша страна!
  • 17 раптор

    0 2 Отговор

    До коментар #13 от "стоян георгиев":

    Погледни американската обществена организация... Нали е светило! Представи си тези индивиди в ситуация в която има лишения! ГОЛЕМИ ЛИШЕНИЯ! Американците никога не са се лишавали, защото през тях не е преминала нито 1 армия! И не защото са големи биткаджии, а само и единствено заради географските им преимущества! Та чисто хипотетично! Днешните американци без пари какво ще направят? Аз залагам на това, че белите ще унищожат всички останали, но преди това ще се поизколят като прасета! От този сценарий ги спаси ядреното оръжие! Нашата организация беше напълно готова на покори целия свят, но не беше готова за ядрен апокалипсис! И това само дефинира нашата хуманност! Можеше да кажем - к черту всек блядей! И да се окопаем в тундрите и да си свидетел на произведението на оруел! ТАААААА! Организации... ех подлост неземна! С тебе никой няма да се организира като хората!
  • 18 раптор

    0 2 Отговор
    Последно да добавя! Покорявайки цялата планета, ние щяхме да създадем супер човечество! Без бедни, богати, горди, хитри, напомпани, ислямски, хомосексуални простотии! БЕЗ СУЕТА БЕЗ ГРИЖИ! Но неееее.... Бог ни пресече с ядрено оръжие! Всички щяхме да покорим! Американци, китайци, индийци, англичани, французи... всички! Но конвенционалната война приключи! Днес сме наваксали 7700 ядрени глави, така, че словото пак ще е след нашата калпава организация както казваш!

    Коментиран от #20

  • 19 стоян георгиев

    1 0 Отговор
    кво разкъсват руските спортисти, че не се сещам?разкъсват допинга???национална политика да допингираш децата още от учиническата скамеика и да търсиш спортове без комерс и конкуренция за да показваш къв си герои!!!!измисли са руснаците нещо ама няма кой да види ,ни батерия ,ни комбаин са измислили и преди да обясняваш за хителр се сети кво си правихте с него 39-41 година.щели да доведат справедливо общество-ха,ха,ха,хо,хо....от крепостни селяни и работници с едни дрехи само на гърба си живеещи в мизерия без право на собствено мнение.то такова общество има и сега в северна корея ,може да се преименуваш сега от българин ренегат през великорус към севернокореиски пътеводен маяк!както ти казах вземи нещо направено в европа независимо дали е панталон или самобрасначка,кола или телефон сравни го с неговата руска алтернатива и след това говори глупости.до преди 10 години руснаците като ходеха в чужбина пикаеха в един кенеф щото мислеха ,че тва е нормално свикнали от комуналките ,но сега се оказаха в лицето на ренегата като теб върха на цивилизацията :)!иначе с нетърпение чакам да се окопаеш в тундрата и да не облагородяваш този гаден ес с присъствието си.особено след този толкова добър руски дето демонстрираш ,заедно с ценните ти великоруски качества ,малко повехнали заради българския ти произход,но нищо блядей ще си стоим тук и ще ручаме жабетата докато вие в тундрата си живуркате.на добър път,но както се казва при нас ,а дано ама надали!
  • 20 чичо Пенчо

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "раптор":

    Абе РАПТОР, ма ти наистина си раптор и в мозъка и в мисленето ! А поне прочети какво е "раптор" с колко акъл е разполагало това прекрасно "животинче" и после , надявам се ща разбереш и защо е умряло. Ама май сграших , че е умряло - или не съвсем, след като ти си взел името му !! И почети малко история - Хитлер наистина е победен И от руснаците, ама със СКРОМНАТА помощ на всички ТРЕЗВОМИСЛЕЩИ по онова време хора и държави.За слънчевата батерия и други споменати от теб измишльотини - справка в енциклопедиите - да не си губя времето да ти отговарям и за това. Спорта навсякъде е дебнат за допинг, ама някои от великите спортисти (пример; колоезденето) сами, макар и след години си признават - досега руснак това не е направил. Даже и за неконвенционалното оръжие (превеждам специално за теб: оръжие от вида на атомни, водородни,ядрени и други, нямащи нищо общо с калашника, който надявам се поне си виждал) - потърси пак в гореспоменатите справочници , за да видиш кой първи го е изобретил и кой от кого е ПРЕПИСВАЛ !!! За теб и такива като теб - ЗА ДНЕС ТОЛКОВА !! Щом можеш ДАЖЕ И ДА ПИШЕШ, значи можеш и да четеш - да се надяваме, че ПОНЕ МАЛКО МОЖЕШ И ДА МИСЛИШ !!!