Last news in Fakti

22 Февруари, 2016 10:47 4 635 6

Ремонтират аварирал двигател в ТЕЦ „Марица Изток 3”

  • ремонтират-
  • аварирал-
  • двигател-
  • тец "марица изток 3"
Ремонтират аварирал двигател в ТЕЦ „Марица Изток 3” - 1
Снимка: ЦЕРБ

Авариен ремонт на двигател на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3” извърши "Централна Енергоремонтна база" ЕАД  (ЦЕРБ).

Ремонтът е извършен по спешност на територията на ЦЕРБ от екип специалисти на компанията.

Двигателят е с мощност 1,6 MW, произведен преди 37 години в бившия СССР. Причината за аварията е прегряване на статора и остаряла изолация на съоръжението.

По време на ремонта статорът беше почистен със сух лед – сравнително нова технология, благодарение на която се постига пълно отстраняване на замърсяванията по екологичен и безопасен начин. Също така бяха използвани съвременни изолационни материали, които повишиха класа на изолация на съоръжението до степен F, съобщиха от ЦЕРБ.

След рехабилитацията животът на двигателя е удължен и той ще може да се използва  дълго след изтичане на проектната му работопригодност.

ЦЕРБ работи по проекти на ТЕЦ „Марица Изток 3” от 20 години. Един от последните е за ремонт на двигатели за ниско напрежение.

„Марица Изток 3" е с мощност 908 MW и е една от най-големите топлоелектрически централи в България. Неин мажоритарен собственик е американската компания „Контур Глобал”, която притежава 41 централи в 17 държави.

Снимката е архив. На нея се вижда почистване на статор на хидрогенератор отново по технологията сух лед, което от ЦЕРБ уточниха след въпрос на Факти.бг.

           


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 абе

    0 0 Отговор
    Да не е генератор това чудо бе? То такъв голям двигател какво ще търси в ТЕЦа. Ама нейсе, за простия народ и двигател ще мине. Важното е в долния край на страницата да се появят рекламите.
  • 2 абе2

    0 0 Отговор
    Не се знае кой е простият, народа или този, който е писал статията?
  • 3 goni

    0 0 Отговор
    Голям майтап! Двигател, генератор-се тая!:) Важното е благодарение на кой всичко е толкова благополучно, екологично за удължаването на срока на годност да не говорим!!!:) "...Неин мажоритарен собственик е американската компания " Контур Глобал"! Ами, ако бяха руснаците!!!:) Почистването вместо със сух лед щеше да е с парцали!:) Да не говорим за изолацията на 37г. агрегат от която те хабер си найт! Какво общо могат да имат руснаците с произведени в СССР хапаратури!!!:)
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 gnida

    0 0 Отговор
    Бравос ! Ние простосмъртните никъде не сме виждали електрически д-л с клас на изолация F .
  • 6 енергетик

    0 0 Отговор
    Евтина реклама, на една умряла фирма!
    Само за информация, да това е Ел. двигател!