25 Февруари, 2016 12:31 1 055 5

Израел е потенциален доставчик на газ за България и Югоизточна Европа

  • израел-
  • доставчик-
  • газ-
  • българия-
  • томислав дончев
Израел е потенциален доставчик на газ за България и Югоизточна Европа - 1

Разглеждаме страните от региона на Средиземноморието и в частност Израел като потенциални доставчици на газ за България и региона на Югоизточна Европа. Това заяви заместник министър-председателят по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев на двустранна среща с председателя на Националния икономически съвет на Израел проф. Ави Симхон.

Двете страни имат неизползван потенциал за развитие на отношенията в областта на икономиката и енергетиката, а осигуряването на енергийната сигурност и диверсификацията на източниците на енергоресурси в региона на Близкия Изток, Средиземноморието и Балканите е неразделна част от постигането на политическа и икономическа стабилност, добави Дончев.

Участниците в срещата се обединиха, че постигането на ефективно сътрудничество в областта на енергетиката в региона, включително и по линия на инициативата на ЕК за Евро-средиземноморска газова платформа, може да послужи като основа за цялостно активизиране на отношенията между страните от района на Близкия Изток, Средиземноморието и Балканите.

По време на срещата бяха обсъдени мерки за насърчаване на МСП, възможности за стимулиране на високотехнологични производства и старт-ъп компании. България може да черпи от опита на Израел в изграждането на научна инфраструктура, основана на центрове по компетентност в ключови за икономиката сфери, заяви вицепремиерът Дончев. Това е база за връзка между бизнеса и образователната система, която да стимулира създаването и предлагането на съвременни, иновативни и икономически атрактивни продукти не само на национално ниво.

Срещата се проведе в рамките на работното посещение на Българската делегация в Израел, водена от министър-председателя Бойко Борисов. Като част от посещението вицепремиерът Дончев ще проведе срещи и с почетния консул на България в Израел Мони Бар и с народния представител в Кнесета Йоси Бейлин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да

    0 2 Отговор
    верно са ненормални
  • 2 Че

    2 0 Отговор
    Каквото и да стане Путин ще предпочете газовото трасе да премине през Турция за Гърция, за да накаже България. Егото му е твъреде голямо за да играе по свирката на Баце, който му разпърдя големия шлем на пух и прах, а след перфектно планирания преврат, за негов ужас е пак на власт и енергийното заробване се провали. Определено ще преглътне унижението че една туркиня свали елитен пилот, отколкото да преглътне унижението че не успя да пусне ръка на голямото българско газово находище.
  • 3 политолог

    0 2 Отговор
    стига пиар и глупости-Израел няма как да дава газ то бе азърбеъджан ,Емиратства Саудити сега Израел утре Антарктида Томи Дончев ми падна в очите и сега като го номинират за президент-без мен/загуби ме /сожале боку
  • 4 Майтапят се

    0 0 Отговор
    навреметo проверявахмe диверсии прилагани срещу проучвания на нефт и газ в BG имаше...
  • 5 кротко

    0 0 Отговор
    сега е по лесно..Купува се софтуерно хардуерна система..Нашенци получават около 0.09 % от получаваната от други инфо...

    Този метод е направил няколко руско говорящи проучвали СССР милиардери...