12 Май, 2016 16:46 1 163 3

Бизнесът иска стипендии за дефицитните специалности

  • бизнес-
  • стипендии-
  • работодатели

Кунева обяви, че над 65% от работодателите заявяват, че имат сериозен проблем с намирането на кадри със средно професионално образование

Бизнесът иска стипендии за дефицитните специалности - 1

Министерството на образованието и науката да въведе държавни стипендии за дефицитни специалности на пазара, от които има нужда бизнесът. Това обяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев след проведената среща на работодателските организации с вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева за професионалното образование.

Бизнесът настоява стипендиите да бъдат за инженери, техници, технолози, педагози и др. Финансирането на мерките и политиките в образованието трябва да бъдат в подкрепа на подготовката на кадри за бизнеса, а не на статуквото, заяви Жечко Димитров, програмен директор на Българската стопанска камара (БСК). Според него средства трябва да бъдат отделяни от Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ и от бюджета.

Меглена Кунева обясни, че следващата сряда проектът за изменение и допълнение на Закона за професионалното образование влиза за обсъждане в Министерския съвет. Неговото приемане е свързано с влизането в сила на Закона за предучилищното и училищното образование. Министърът се разбра с работодателските организации, че след това заедно започват да подготвят голяма концепция за бъдещето на професионалното образование.

Бизнесът настоява за преструктуриране на програмите в средното образование по общини още от следващата учебна година. Васил Велев посочи, че в някои райони на страната подготовката на кадри не съответства на нуждите на местните предприемачи. Индустрията трябва да получава подготвени кадри, допълни той.

Министър Кунева обяви, че над 65% от работодателите заявяват, че имат сериозен проблем с намирането на кадри със средно професионално образование. Задълбочава се недостигът за около 170 професии и длъжности със средна квалификация – оператори на машини, техници, технолози, механици, монтьори, стругари и др.

Зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов каза по време на срещата, че безработицата в региона вече е под 5%. Инвестициите продължават да се увеличават, докато проблемът с намирането на кадри се задълбочава.

Георги Стоев от Industry Watch подчерта, че дори без ръст на инвестициите в сегашната тракийска икономическа зона всяка година трябват между 5000 и 7000 нови служители.

В срещата участваха още председателят на БТПП Цветан Симеонов и представители на КРИБ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 khjkh

    2 0 Отговор
    Що да бачкат за тия смукачи? За 500-1000 лева? Хахахаха. Бачкайте си сами балъци. Тия с акъла отдавна са навън.
  • 2 гост

    1 0 Отговор
    Леле какви са нагли. Повечето компании сами предоставят стипендии, като стипендианта се задължава да работи известо време след това за компанията. Тези наглеци искат държавни стипендии, за да им образоват персонал, който да експлоатират за жълти стотинки и после да ги изхвърлят като мръсни котета.
    Трябва компаниите да предлагат на вузовете места за стипендианти, да им се плаща по време на стажа за отработеното, а накрая да ги вземат на работа с гарантирано място. Нагли, нагли, нагли.
  • 3 Морков или тояга

    1 0 Отговор
    Кадрите с потенциал и опит отдавна имат добре платена работа и за да ги наемеш трябва да платиш достатъчно много за тях, защото старият им работодател ще се опита да ги задържи. Бизнеса е наясно за липсата на кадри, но са и алчни и не дават шанс на младите с потенциал, образование и без стаж с тази стартова заплата от 1000 лева бруто кадърните предпочитат да напуснат територията на страната. След 20 години ще трябва да плащат луди пари за полуобразован материал или ще трябва да внасят от други държави(като Китай например, там има много пчелички).