Last news in Fakti

7 Юни, 2016 21:11 2 435 5

ЕЦБ: Не сте готови за еврозоната

  • еврозона-
  • изисквания-
  • кандидати-
  • българия
ЕЦБ: Не сте готови за еврозоната - 1
Снимка: АР/БТА

Нито една от седемте държави, подали заявка за влизане в еврозоната, не отговаря на всички установени критерии на Европейската централна банка (ЕЦБ) се посочва в неин доклад. Присъединяване към валутния блок искат България, Чехия, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция.

Да – икономически държавите са стабилни, но местните им законодателства не съответстват на стандартите на ЕЦБ, пише още в доклада. „В нито една от седемте държави нормативно правната основа не е напълно съвместима с изискванията за въвеждане на еврото. Несъвместимостта се крие в независимостта на централните банки на съответните държави, в частност институционалната и финансова такава, а и на личната независимост” се посочва в доклада.

Всички разглеждани държави, с изключение на Хърватия, имат „несъвместимост по отношение на забраната за парично финансиране и правовата интеграция на съответните централни банки в евросистемата”.

Докладът не разглежда ситуацията с Дания и Великобритания. И в двете държави, независимо че са членове на Европейския съюз, действа специален механизъм, който не изисква преминаване към единната парична система.

Към днешна дата членове на еврозоната са 19 държави: Белгия, Германия, Естония, Ирландия, Гърция, Испания, Франция, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Австрия, Португалия, Словения, Словакия и Финландия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мартин

    5 0 Отговор
    ЕЦБ: Не сте готови за еврозоната, заради крупните далавери на някои червенобузести банкрутирали олигарски, заради провалени политици, които още се опитват да моделират политическите процеси у нас - като един Иван Костов например! Заради фармацевтичен олигарх, който го съдят за 63 млн. лева, заради аферата с пирамидата КТБ и т.н.
  • 2 ХИТРИ МАЙМУКИ

    0 3 Отговор
    НЕЕЕ ПРОСТО МНОГО МАЙМУНКИ ША СТАНЕМ КАЧЕНИ НА ПРОГЛИНИЯ КЛОН НАРЕЧЕН ЕВРО??'ЦЦ
  • 3 иии

    1 0 Отговор
    една добра новина , поне за сега ...
  • 4 барбалан

    1 0 Отговор
    Ние не сме били готови за тях - а те дали са готови за нас?!
    Май май в тоя ЕС всеки иска да цоца повече отколкото другите да го цоцат..., а най сладко това става през банките, еле па ЕЦБ...
  • 5 Соломон Вагенщайн

    1 0 Отговор
    Хитлер създаде германската райх-марка със златно покритие а еврото го наложиха евреите за да е зависимо от кухия долар ! Защо цената на нефта се определя от долара а не от еврото?