15 Юли, 2016 07:45 2 668 0

Настъплението на Многостранните системи за търговия в Европа

  • многостранни системи за търговия-
  • brexit-
  • mtf-
  • борси-
  • търговия

Ще се отрази ли Brexit на работата на MTF

Настъплението на Многостранните системи за търговия в Европа - 1
Снимка: АП/БТА

Финансовите пазари, наречени Многостранна система за търговия (MTF), стават все по-разпространени в Европа, утвърждавайки се като алтернативен на фондовите борси пазар.

Възможността за създаване на MTF в Европа съществува от края на 2007 г., с влизането в сила на европейската Директива за пазарите на финансови инструменти. Оттогава досега в Европа са създадени десетки MTF, като техният брой превиши този на традиционните фондови борси.

Това се посочва в анализ на „Капман холдинг“.

Интересен факт е, че някои от големите борси в Европа са лицензирали и собствени многостранни системи за търговия, като идеята на този „ход“ е, поне отчасти да успеят да избегнат конкуренцията на MTFs, организирани от инвестиционни посредници. Например, някои от големите MTF регистрирани в Лондон, привличат нови участници на техните пазари главно чрез голяма бързина на изпълнение на поръчките и повече гъвкавост при услугите (спрямо традиционните борси).

Предстоящото излизане на Великобритания от ЕС (Brexit) по всяка вероятност ще се отрази в една или друга степен и на работата на финансовите пазари, регистрирани на Острова, включително и многостранните системи за търговия. Още повече, че най-голяма концентрация на MTF’s в Европа (близо половината от всички) има във Великобритания. Другите държави с голям брой MTF са Германия, Италия и Белгия. Например, при настоящите обстоятелства не се знае как ще продължи дейността на базираната в Лондон LMAX Exchange (London Multi Asset Exchange), която е първата Многостранна система за търговия, където се извършва търговия с валута. На LMAX Exchange (с която Ви запознахме в предходния материал от поредицата „MTF в Европа”) се търгуват над 50 основни форекс двойки и според статистиката, там има участници от много европейски държави. Не е за подценяване и фактът, че освен главния акционер Betfair, дял в LMAX има и американската инвестиционната банка Goldman Sachs.

В процеса на преговорите на Великобритания относно клаузите по споразумението й за излизане от ЕС, безспорно една от основните теми ще бъде степента на запазване на връзките на огромния британски финансов сектор с този на страните от ЕС. В тази посока, когато се стигне до конкретика, една от темите вероятно ще бъде - дали участниците от Европа ще продължат да имат пряк достъп до британските MTF’s. И от друга страна – дали на европейските MTF ще могат безпрепятствено да се търгуват Борсово търгувани фондове (БТФ) от Острова.

Посочените въпроси интересуват и първата и единствена в България Многостранна система за търговия - MTF Sofia, създадена от ИП „Капман“ АД и функционираща от март 2016 г.

Да организират и управляват Многостранна система за търговия у нас, освен инвестиционни посредници, по закон имат право и банки и оператори на фондови борси (в случая БФБ) – разбира се, при изпълнение на набор от сериозни критерии и изисквания, включително и финансови.

Участници на MTF Sofia могат да бъдат само банки и инвестиционни посредници (ИП) от България или от държава членка на ЕС, както и юридически лица от трета държава със съответния лиценз. Всички участници на MTF Sofia са напълно равнопоставени, осигурена е и пълна прозрачност относно формирането на цените на търгуваните на MTF Sofia финансови инструменти.

Самата търговия с допуснатите на MTF Sofia емисии финансови инструменти може да се извършва на три вида пазари. На „Пазар I“ се търгуват акции, дялове на Акционерни дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ), както и могат да се осъществяват IPO-та (първично публично предлагане). „Пазар II“ е определен за търговия на облигации и Борсово търгувани фондове (БТФ), а „Пазар III“ – за опции, форуърди и фючърси.

Предупреждение за рискове: Търговията с финансови инструменти може да доведе както до печалби, така и до загуби. Материалът е с информативен характер и нито една част от него не представлява инвестиционна консултация, инвестиционно изследване, препоръка или съвет за инвестиционно решение или следване на инвестиционна стратегия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА