Факти, новини, статии - Да извадим фактите наяве

Бюджет на "минималния компромис" за всички

С 10% скачат разходите за издръжка на общинската администрация

Публикувана: 31 Октомври, 2016 13:04
4 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1106

Бюджет на максимално минималния компромис. Така може да се определи одобрената от правителството фискална рамка на държавата за 2017 г.

Основна цел през периода 2017-2019 г. е провеждането на данъчна политика, насочена към повишаване на бюджетните приходи и намаляване на дела на сенчестата икономика, съобщиха от правителствената пресслужба.

Парадигмата за максимално минималния компромис се вижда в декларираното от кабинета желание за запазване на ниските нива на данъчно облагане при преките данъци и прехвърляне на данъчната тежест от преките към косвените данъци. По този начин правителството ще продължи да твърди, че сме държава с най-ниските преки данъци, а в същото време бизнесът ще се задъхва от вдигнатите социални осигуровки и минимална работна заплата.

Осигурителната политика за периода 2017-2019 г. предвижда запазване на съотношенията на осигурителните вноски за фондовете на държавното обществено осигуряване. За 2017 и 2018 г. се повишава размерът на осигурителната вноска за фонд „Пенсии” на ДОО с по един процентен пункт, като целта е да се намали недостигът от средства по бюджета на ДОО и субсидирането му от държавния бюджет. От 2017 г. е предвидено и увеличаване на осигурителната вноска за фонд „Пенсии за лицата по чл. 69“ от КСО с 20 процентни пункта.

Пенсионната политика предвижда от 1 януари 2017 г. постепенно да се увеличава тежестта на една година осигурителен стаж в пенсионната формула с процент, равен или по-голям от процента определен по правилото на чл. 100 на КСО. За 2017 г. процентът за всяка година осигурителен стаж е 1,126 (2,4% увеличение). От 1 януари 2017 г. необходимият осигурителен стаж за придобиване право на пенсия се увеличава с по 2 месеца всяка година до достигане на 35 г. и 8 месеца за жените и 38 г. и 8 месеца за мъжете в 2019 г.

Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2017-2019 г. предвижда увеличаване на размера на минималната работна заплата от 1 януари 2017 г. на 460 лв. и запазване на този размер за 2018 и 2019 г. Тази политика няма да бъде приета от синдикатите, а малко останалите в България предприемчиви ще предпочетат да емигрират вместо нова изтърпят нова стегнация на доходите си.

Вътрешното търсене ще бъде водещо за растежа както по линия на потреблението, така и на инвестициите, смятат от правителството. Това трябва да стане на фона на вдигане на косвените данъци и стагнация при доходите.

Постигането на целта за изпълнение на бюджетните приходи е свързана с поддържане на устойчиво ниво на приходите при запазване на тежестта на данъчното облагане и очакван положителен ефект от засилените действия при администриране на приходите, декларират от кабинета. Целите за дефицита за 2017 г., 2018 г. и 2019 г. са съответно 1,4%, 1% и 0,5% от БВП. Съотношението държавен дълг към прогнозния БВП се очаква да бъде около 25% към 2019 г.

Приоритетите в Бюджет 2017 са фокусирани върху мерки, свързани с насърчаване на реформите в сектор „Образование“, поддържане на модерни и боеспособни въоръжени сили и развитие на отбранителните способности на страната, подобряване на функционирането на системата на здравеопазването, както и изпълнение на Националната програма за енергийна ефективност.

От Българския лекарски съюз вече обявиха, че реално няма чувствително увеличаване на парите за здраве.

С минимални „подаръци“ за максимален брой сектори е прочитът на бюджета, ако се погледне, че с 10% скачат разходите за издръжка на общинската администрация. 

България

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Петър Москов
Бившият здравен министър е категоричен, че служебният кабинет е създаден, за да мачка Реформаторския блок
Служебният премиер Огнян Герджиков се държи като Незнайко в Слънчевия град. Аз не съм от едно котило с г-н Герджиков и никога не съм бил"

Още бисери