Last news in Fakti

8 Февруари, 2017 12:09 1 762 0

Изпълними ли са предизборните обещания на партиите?

  • предизборни обещания-
  • партии-
  • изпълними

Интересно е, че никой не предлага намаляване на данъци, коментира експерт

"Политиците могат да постигнат някоя от предизборните си цели, само ако забравят за всички останали". Това заяви за "Здравей, България" Петър Ганев от Института за пазарна икономика, след като партиите представиха акцентите в предизборните си програми.

"Интересно е, че никой не предлага намаляване на данъци", коментира той.

Финансистът Кольо Парамов заяви, че ситуацията с доходите в България е задача номер едно, тъй като не улучихме достатъчно добре смисъла и съдържанието на капитализма в България и сега трябва да се върнем в началото. По отношение на доходите, тя трябва да стане основен документ на политическите партии. Трябва да се знае колко човека какви пари вземат. 600 лв. заплата вземат 1 703 450 души. До 1000 лв. вземат 2 368 852 от общо 3 000 015 души, които работят. БСП иска да увеличи парите на богатите на 20% като данък, а те са само 7 314 човека в България, които получават повече от 10 000 лева на месец, коментира Парамов. Започват от тази таблица и виждат къде е свършил прехода на 27 години, колко пари се вземат официално, колко данъци се вземат официално, как се преразпределят и след това могат да обещават, заяви Парамов.

Възможно е увеличението на заплатите, каза Парамов. Проблемът е един единствен дали правим истинска икономика и стопанство на България, което да се развива, а не с 1 милиард лева инвестиции годишно, а с 6-8 до 10 милиарда и тогава ще трябва да обърнем системата на паричното обръщение в страната, смята той. "Ние не можем да продължаваме по този начин с този елементарен капитализъм. Не може централната банка да има 160% гаранция на валутния борд, не може при тези високи лихви ние да наказваме българския народ в продължение на 15 години, не може да не направим една крачка в посока RM2 и да видим Централната европейска банка ще даде ли и по какъв начин ще вземем пари. Всичко това говори за една комплексна, икономическа огромна задача на банкери и хора, които имат пари и те трябва да седнат с политическата класа и да решат. В момента заложеното за заплати е бедност, глад и мизерия на българския народ. Наложително е увеличение на учителските заплати. Искаме много по-целенасочено и отговорно да се управляват парите на държавата", смята Парамов.

Димитър Ганев коментира, че това, което е интересно идват избори, едни политически партии към които доверието е изключително ниско като фигури за потенциал за някакви реформи , започват една надпревара кой ще обещае най-много. Включително видяхме, че обещават за БВП 120 милиарда. БВП го правим всички ние, какво има общо правителството?, попита той. Популизма не е просто в обещанието, а в това, че самите партии, за да вземат властта се занимават с това кой ще обещае най-висока заплата . Всяко едно от тези обещания, ако то се теоритизира най-вероятно може да бъде изпълнено, коментира Ганев.

Ние в момента не затягаме никакъв колан, ние или сме на дефицит или има твърде много приходи, които да покрият повечето разходи. Най-очевидният пример е, че решихме да правим програма изцяло нова не с европейски пари за саниране в рамките на 1 милиард, после в рамките на 2 милиарда.

Подобно увеличение на учителските заплати би било много шоково, това би натегнало бюджета твърде много. По-реалистично е на добрите учители да могат да им се вдигнат заплатите двойно. Важното е кой говори антикорупционно и кой говори антипопулистки, коментира още Ганев.

Припомняме Ви обещанията на големите политически сили 50 дни преди предсрочните избори.

ДОХОДИ

ГЕРБ обещават чувствителен ръст на доходите. От партията на Бойко Борисов казват, че ще вдигнат средната заплата на 1500 лв., а минималната - с 40 на сто и тя да стане 650 лв.

БСП, в стила на една лява партия акцентира върху доходите на най-възрастните. Те казват, че ще вдигнат старите пенсии с 20% и ще стопят разликата между стари и новоотпуснати. Категорично казват, че ще запазят 10-процентния данък за средната класа, но ще въведат данък „богати“ – 20% налог за хората, които имат официални доходи над 10 хил. лева на месец от заплати, наеми, ренти.

Партията казва също, че ще върне семейното подоходно облагане и ще въведе приспадане на лихвите за първо и единствено жилище до 100 хил. лева от дължимия общ доход.

ИКОНОМКА

Червените се ангажират със сериозна защита на българската продукция.

ГЕРБ пък се ангажират да се заемат сериозно със сивия сектор и корупцията в администрацията.

ОБРАЗОВАНИЕ

От ГЕРБ обещават да вдигнат двойно учителските заплати за един цял мандат и да стимулират младите преподаватели.

Вдигането на учителските заплати е запложено и в програмата на БСП – 15% през първата година и 40% до края мандата.

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

Червените са готови незабавно да премахнат едно от последните въведения на ГЕРБ – пръстовия отпечатък в болниците.

От партията на Борисов пък са категорични, че ще премахнат имунитета на депутати. А БСП смята сериозно да се заеме със сигурността в селата.

"Обединените патриоти" обещават минимална пенсия 300 лева, като поне 200 лв. да стане още през първата година от мандата. Да свалят монопола на Здравната каса, да сложат полицай във всяко село и да върнат задължителната казарма – младежите да карат военна служба 6 месеца.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА