Last news in Fakti

22 Ноември, 2011 20:49 1 832 0

34% от работещите у нас са затлъстели

  • здраве-
  • тегло-
  • работещи-
  • мфвс-
  • свилен нейков

Спортуваме по-малко, дебелеем повече

34% от работещите у нас са затлъстели - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Само 6% от работещите българи спортуват активно, сочи проучване, на спортното министерство, направено по проекта „Никога не е късно за ново начало”. За сравнение, в миналото спортуващите българи са били 45%, съобщават от Министерството на физическото възпитание и спорта.

Изследването обхваща трудоспособното население на страната на възраст между 18 и 65 години.

Констатирано е, че други 45% от трудоспособното население на България пушат, 40% употребяват алкохол, а 20% употребяват сол над нормалното

Данните показват, че 34% от анкетираните са с наднормена телесна маса, 21% са затлъстели, а 2% са с тежка форма на затлъстяване. Едва 4% от трудоспособните българи са с телесна маса под нормата, а 39% са с нормални показатели на ръста спрямо теглото си.

Анализът показва още, че 57% от работещите българи извършват физическа активност на работното място, 39% работят предимно седнали, а 4% - прави. По време на работа 68% от хората са подложени на стрес, а 72% от анкетираните признават, че изпитват умора на работното място.

Хората в трудоспособна възраст у нас, които извършват работа, свързана с използването на компютър са 42%. Българите в активна възраст изминават средно по 3 километра и 870 метра на ден, но повече от половината от анкетираните прекарват свободното си време в пасивна почивка.

Социологическото изследване дава представа и за здравословното състояние на работещите у нас. 13% от тях споделят, че имат оплаквания от медицински характер. 17% страдат от заболявания в момента, а 9% са имали сериозни заболявания в миналото.

18% от населението в трудоспособна възраст има наследствена обремененост от хипертония, 6% - от исхемична болест на сърцето, 5% - от мозъчно-съдови заболявания, а 8% - от диабет. 4% от изследваните са с диагноза захарен диабет.

Средните ръст и тегло на българина в активна възраст са съответно 169 см и 75 кг, като при мъжете тези показатели са 174 см и 81 кг, а при жените – 163 см и 69 кг. Младите хора са с най-висок ръст. Тенденция е с повишаване на възрастта теглото да се увеличава.

Важна част от проекта „Никога не е късно за ново начало” са и трите кампании за популяризиране на масовия спорт, които ще се проведат в периода ноември 2011 – февруари 2012 г. и ще обхванат всички региони на страната. Работещите българи ще бъдат привлечени към спортните комплекси, стадиони и зали, за да се включат в инициативите на МФВС заедно с най-големите спортисти и треньори на България като Йордан Йовчев, Евгени Иванов, Константин Папазов, Йорданка Благоева, Евгения Раданова, Симона Пейчева, Елис Гури и др.

Проектът вече има facebook страница, а следващата седмица ще бъде активиран и специалният сайт www.zastrashen.bg.

Министерството на физическото възпитание и спорта ще усвои 3 423 275.26 лева за реализиране на проекта „Никога не е късно за ново начало”. В неговия край ще бъде направено заключително изследване за ефекта от реализирането му и ще бъдат създадени национални програми за спорт, двигателна активност и социален туризъм.

Министерство на физическото възпитание и спорта стартира „Дни на отворените врати” на спортни обекти в големите градове на България. Всички желаещи ще имат възможност напълно безплатно да посетят общо 28 избрани спортни зали и комплекси и да изберат предпочитания от тях и техните близки спорт.

„С този проект искаме да покажем, че спортът е чудо, което може да направи личността по-трудоспособна, заяви министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков. „По никакъв начин не можем да бъдем работоспособни на работното си място, ако не се занимаваме със спорт. Спортът е основна характеристика, която присъства в ежедневието на всеки човек”, категоричен е той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА