Last news in Fakti

15 Юни, 2017 12:43 1 264 0

Летище „София” отново ще си търси концесионер

  • концесия-
  • летище-
  • софия
Летище „София” отново ще си търси концесионер - 1
Снимка: М. Богданова ©

Рестартиране, протести и удължаване. Така с три думи може да бъде описана сагата около отдаването на концесия на летище „София”. След като на 5 април 2017 г. служебният кабинет я прекрати, днес министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, заяви че тя отново ще бъде пусна. Това ще стане през септември. „Ще настоявам да се запази начинът, по който се обяви предишната, която беше спряна, т.е. да има едно по-голямо авансово плащане. Парите са необходими за оздравяването на БДЖ”, коментира той пред журналисти.

На 14 юни са били проведени разговори със Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие. За следващата седмица са предвидени такива и с Европейската инвестиционна банка. Необходимо е да бъдат актуализирани финансово-икономическите, социалните и екологични анализи.

Първоначалните планове бяха летище „София” да бъде отдадено на концесия до края на 2015 г. В края на октомври същата година тя беше отложена за пролетта на 2016-а. В средата на месец май миналата година правителството реши концесията за бъде за срок от 35 години, а концесионерът да се определи чрез открита процедура. Тогава спечелилият кандидат трябваше да плати за правото да управлява столичния аеропорт 1.2 млрд. лв. на държавата.

Към средата на 2016-а интерес към столичното летище имаха почти всички големи европейски летища, сред които това във Франкфурт, Мюнхен, Дъблин и компания, която седи зад лондонското „Хийтроу”, както Цюрих, Лион и Ванси. През ноември миналата година концесионната процедура беше удължена до 31 януари 2017 г., а на 5 април прекратена от служебното правителство на проф. Огнян Герджиков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА