Last news in Fakti

22 Декември, 2011 13:10 1 533 0

Обществените поръчки под лупа

  • софия-
  • ксб-
  • обществени поръчки-
  • институт за мониторинг
Обществените поръчки под лупа - 1
Снимка в."Строител"

Камарата на строителите в България (КСБ) ще бъде инициатор на създаването на граждански контрол върху обществените поръчки. Със своята експертиза и база данни, тя ще помага на държавните структури да следят процеса на възлагане и изпълнение на поръчките, които засягат строителството. Това стана ясно по време на среща на ръководството на Камарата с журналисти, провела се в конферентната зала в сградата на КСБ. Председателят инж. Светослав Глосов, зам.-председателят Венелин Терзиев и изп. директор инж. Иван Бойков направиха анализ на отминалата година, очертаха приоритетите и задачите си за следващата и отговориха на всички въпроси.
„Имаме амбиция да осъществим обществен мониторинг в поръчките за строителство, защото тази практика работи почти във всички водещи европейски страни. Нашите колеги правят такива анализи и думата им е много силна. Искаме да стигнем дори до европейска мрежа за контрол на обществените поръчки. Мисля, че в рамките на една-две години ще успеем да създадем отделен институт за мониторинг. И тогава няма да прощаваме на държавните органи или други бенефициенти, които правят уникално творчество в изготвянето на процедурите”, заяви инж. Бойков. Според него главна роля в тези усилия на Камарата играе вестник „Строител” и рубриката „На прицел”.


Около 40 милиона лева тази година ще бъдат разплатени от ЧЕЗ на строителите, похвали се Светослав Глосов . Графикът, който са дали от ЧЕЗ за разплащане до 2020 година ще се сведе до 3-4 години максимум. Остават да бъдат разплатени още около 120 милиона лева, т.е. издължена е една трета от дължимата сума.

Според Глосов за това е спомогнал водения диалог на Камарата на строителите в България с ЧЕЗ. От два месеца вратата на ЧЕЗ е отворена за строителите всеки понеделник.
Глосов повдигна проблема и с паркоместата. Според него има много недомислици. „Ако имаш гараж в един блок и искаш да продадеш само него не можеш трябва да го предложиш на всички останали от блока. Ако в един комплекс има 150 апартамента, всеки един собственик трябва да се подпише, че не иска да го купи. От една - година две говорим и се някой спира поправката за паркоместата в последния момент, заяви Вили Терзиев. Предложенията са направени от пет организации, те ще донесат доста средства в хазната, допълни той.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА