Last news in Fakti

2 Януари, 2012 14:32 1 128 0

Синдикатите в "Мини Марица-изток" са в готовност за стачка

  • стара загора-
  • мини марица изток-
  • готовност за стачка

Синдикатите в "Мини Марица-изток" са в готовност за стачка с искания за по-големи възнаграждения на миньорите. Под въпрос е снабдяването на четири топлоелектрически централи. Протестът бе насрочен още за 21 декември, но не се състоя заради отказа на изпълнителния директор да подпише споразумение за гарантиране на живота и здравето на стачкуващите работници, съобщи БНР.

Синдикатите от "Мини Марица-изток" настояват работодателят да изпълни подписаното на 12 юли споразумение, което регламентира относителния дял на разходите за работни заплати спрямо приходите на дружеството, а изпълнителният директор инж. Евгени Стойков е оттеглил подписа си от него въпреки очакваните приходи на дружеството от 500 млн. лв.

Тричленна комисия от Националния институт за помирение и арбитраж имаше заседание на 29 декември по случая. В навечерието на Коледа всичките 7100 работници и служители на мините получиха по над хиляда лева премии, които обаче нямали нищо общо със споразумението от лятото.
"Мини Марица-изток" ще спрат доставките на въглища за топлоелектрическите централи още от 7 януари, ако работодателят не увеличи възнагражденията на миньорите съобразно с увеличението на продукцията. Нямаме друг начин да защитим исканията си, след като не срещаме разбиране, каза председателят на миньорския синдикат към КТ "Подкрепа" Генчо Генчев.

Централите имат някакви запаси от въглища, но те са за десетина дни да работят на пълни мощности и все пак се надяваме, че работодателят ще прояви разум и ще си изпълни задълженията, тъй като тук не става въпрос за искания, които да са неосъществими.

Ако започне стачка в системата ще има колапс и ще има спиране на тока, обясни още той.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА