Last news in Fakti

4 Януари, 2012 12:06 1 480 0

Стачката в "Мини Марица-изток" - след три дни

  • мини-
  • мини марица изток-
  • миньори-
  • въглища-
  • миньор
Стачката в "Мини Марица-изток" - след три дни - 1
Снимка: БГНЕС

Ефективни стачни действия, съгласно закона, можем да предприемем след три дни. Това заяви пред Факти.бг Генчо Генчев, председател на КТ "Подкрепа" в "Мини Марица-изток". Той уточни, че тези действия  ще се изразят по обичайния начин – спиране на изпълнението на служебните задължения, ще се стачкува на работните места. Няма да протестираме по друг начин, няма смисъл, посочи Генчев. По думите му хората твърдо са заявили, че ще стачкуват.

Генчо Генчев категорично отхвърли твърденията на ръководството на дружеството, че споразумението със синдикатите се изпълнява.

В изявление до медиите изпълнителният директор на Мини Марица изток ЕАД инж. Евгени Стойков заяви, че ръководството на дружеството изразява категоричното си несъгласие със спекулациите за оттегляне на подписи от подписаното на 12.07.2011 година споразумение, разпространявани от синдикални лидери в дружеството. Всички договорености, разписани в Колективния трудов договор през 2010 г. и ангажиментите, поети в цитираното споразумение, се изпълняват своевременно. В година на криза за икономиката бяха увеличени трудовите възнаграждения на персонала в размер на 15% и това е факт от 01.07.2011 г. Средната работна заплата в дружеството е 1550 лева, се казва още в съобщението.

От синдиката не са съгласни и с твърденията, че били манипулирали работниците. „Щом манипулираме работниците, значи сме по-добри мениджъри от него,” посочи Генчев като визира инж. Стойков. По думите на Генчев, все пак сме в 21 век и  информацията е навсякъде, което прави манипулациите невъзможни. „Всеки се манипулира според портфейла си, като види колко пари влизат в него. Това ако е манипулация, грях му на душата на г-н Стойков”, посочи председателят на КТ "Подкрепа" в "Мини Марица-изток".

Почти нищо от споразумението от 12-ти юли не е изпълнено, посочи Генчев.  Той посочи изключението: „Единствено първа точка, която се отнася до това ръководството да потърси цена на въглищата, която да осигурява ремонтите и инвестиционната програма за 2011 и следващите години. Там да кажем, има някакво изпълнение, тъй като добивът на въглища беше много по-висок от предвидения и оттам има някакви средства.

Не казваме, че само в ръководството е вината, заяви Генчев. По думите му мениджмънта на дружеството е слаб, „макар че други трябва да дават оценки”.

Хората се разбират като си говорят. Никой от ръководството не ни е потърсил за разговор. За да има споразумения, трябва и двете страни да присъстват. Законът ни е дал право да си отстояваме исканията. След като някой казва, че е изпълнил споразуменията, а реално не е така, ще си търсим правата, подчерта Генчо Генчев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА