Last news in Fakti

3 Януари, 2012 20:07 1 197 0

Режим на тока? Мини "Марица Изток" плашат със стачка

  • мини-
  • ток-
  • режим-
  • "марица изток"

Синдикатите в мини "Марица Изток" са в готовност за ефективни стачни действия. Те настояват за по-високи възнаграждения, договорени с ръководството на компанията.

Твърдят, че са заслужили повече, защото през 2011-а дружеството има рекорден добив на въглища - планът е преизпълнен с 5 милиона  тона.

Ако се стигне до стачка ще бъде спряно подаването на въглища към 4-те топлоелектрически централи в комплекса, а това може да доведе до енергийна криза в страната. Очаква се в протеста да се включат близо 7000 миньори.

Работниците и служителите в държавното въгледобивно дружество са в готовност да стачкуват от 7 януари. От утре се очакват да започват отново преговорите между ръковоството на мините и синдикатите, предаде бТВ.

Синдикатите от "Мини Марица - Изток" настояват работодателят да изпълни подписаното на 12 юли споразумение, което регламентира относителния дял на разходите за работни заплати спрямо приходите на дружеството, а изпълнителният директор инж. Евгени Стойков е оттеглил подписа си от него въпреки очакваните приходи на дружеството от 500 млн. лева, предаде БГНЕС.

Според споразумението относителният дял на разходите за работни заплати трябва да се  запази както в предходните години -  в размер на 38-39 % от приходите на дружеството. Вместо това обаче от ръководството искат персоналните разходи да се намалят до 34-35%, което  означава около 15 милиона лева на година по-малко за заплати на миньорите, обясни пред Нова телевизия  Генчо Генчев - председател  на КТ "Подрепа" в предприятието.

В дружеството работят малко над 7 хиляди души. Средната заплата е 1550 лева. В навечерието на Коледа всичките работници и служители на мините са получили по над 1000 лева премии, които обаче според тях нямат нищо общо със споразумението от лятото, предаде бТВ.

Работниците заявиха, че работят в тежки условия на труд, навън на минусовите температури.

От дружестото обявиха, че през миналата година заплатите са увеличени с 15 на сто. Дадени са и помощи за този отоплителен сезон - по 720 лева на всеки. Освен това всеки миньор е получил и коледни бонуси в размер на 1335 лв.

Синдикатите се оплакват, че човешкият ресурс не достига. Броят на работниците бил на критичен минимум.

„Багерните екипажи не са пълни. И трите рудника работят с по 400 души по-малко", казва Тончо Станчев. От Мини Марица Изток заявиха, че исканията на синдикатите са неоснователни. И че всички договорености са изпълнени. От ръководството на дружеството канят минъори да се върнат на масата на преговорите преди да обявят стачка.

„Ние сме направили нашето предложение, което е за индивидуални бонуси за хората, които имат най-голям принос за този рекорден добив", заяви Евгени Стойков от КТ "Подкрепа".

Мини "Марица Изток" снабдява с въглища 4 централи, които произвеждат 32% от електроенергията за страната. От най-големия ТЕЦ - Марица Изток 2 заявиха, че имат запаси, които ще им стигнат за 16 дни, ако се стигне до стачка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА