8 Януари, 2012 17:05 1 009 0

Лондон ще блокира европейски данък върху транзакциите

  • данък-
  • транзакции-
  • камерън

Мярката трябва да важи за целия свят, не само за ЕС, смята Камерън

Великобритания ще блокира налагането на европейски данък върху финансовите транзакции освен ако мярката не бъде въведена в цял свят, съобщи Reuters. Франция е свободна сама да наложи такъв данък, ако желае, без да ангажира другитe страни от Европейския съюз, заяви британският премиер Дейвид Камерън

Той смята, че евентуалното налагане на такъв данък трябва да баде решено на ниво Г-20. "Ако останалата част на света не се съгласи всички да имаме подобен данък, ние няма да подкрепим такова редложение", каза Камерън в интервю за Би Би Си.

"Идеята за нов европейски данък, който няма да съществува на други места, не е смислена и затова ще я блокирам", заяви британският премиер. "Освен ако целият свят не се съгласи да въведе някаква форма на данъка по едно и също време, ние няма да го подкрепим".

Камерън предлага другите европейски нации да използват съществуващите във Великобритания инструменти – банкова такса, с която по думите му банките "допринасят достатъчно", и гербов налог за дейностите с акции.

Изказването на британския премиер задълбочава конфронтацията с водещите сили в Европейския съюз - Франция и Германия. Париж и Берлин се стремят данъкът на Тобин, както е известна още мярката, да важи за всички държави членки на ЕС.

В петък след среща с италианския премиер Марио Монти френският президент Никола Саркоза обяви, че възнамерява да представи такъв данък още през тази година и че "няма да чака другите" .

Великобритания открито се противопоставя на германско-френските намерения, защото данъчната мярка ще навреди на Лондон, който е глобален финансов център и от който се очакват голяма част от постъпленията от данъка.

Заплахата на Камерън да блокира новия данък внася пореден негативен щрих в отношенията му с ЕС. През декември той ядоса лидерите на общността, като отказа да се присъедини към нов европейски договор за по-голяма фискална интеграция в Еврозоната, чиято цел е справяне с дълговата криза

Миналия септември Европейската комисия формално одобри план за данък върху финансовите операции. Съгласно плана сделките с акции и облигации ще се таксуват с 0.1% от стойността транзакцията, а дериватите ще се таксуват при 0.01%.

Идеята ще бъде обсъдена от Саркози и германския канцлер Ангела Меркел в понеделник в Берлин и на заседание на Европейския съвет на 30 януари в Брюксел. Докато Франция може самостоятелно да въведе данъка на Тобин, Германия и Италия настояват той да важи за целия ЕС, което изисква одобрение от всички 27 държави членки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА