2 Юни, 2018 13:11 1 823 7

Четвърта компания с интерес към АЕЦ „Белене“

  • аец белене

Очаква се парламентът да гласува предложението на правителството за размразяване на проекта

Не е възможен отговор дали ще строим АЕЦ "Белене", това може да се каже след процедура, която да покаже дали има инвеститор. Аз съм оптимист, защото вчера има заявен писмен интерес от четвърта компания. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев в интервю пред bTV.

Три компании са заявили засега инвестиционни намерения за проекта АЕЦ "Белене" - китайската CNNC, международната група "Фраматом" с преимуществено френско участие, и руската "Росатом". Очаква се парламентът да гласува предложението на правителството за размразяване на проекта и за възлагане на министъра на енергетиката да провежда преговори с кандидат-инвеститорите. Възможно е да не се стигне до инвестиционно решение.

"Срещата на Борисов с Путин няма никаква връзка с визитата на Радев. Дори в тежка ситуация и когато има напрежение, хората трябва да си говорят. Дори от чисто човешките отношения пътят за намаляване на напрежение са разговорите. Една емоционална реплика по време на пресконференцията не е есенцията на разговорите", допълни Дончев.

По думите му, има принципна политическа договореност "Турски поток" да премине през България, но това са разговори, които текат с месеци.

"Европа не печели от това, че руският газ минава през още една държава - това означава по-високи цени. Големият проблем е, че трябва да се намери безконфликтен сценарий и за Русия, и за Европа", каза още Дончев.

Не е сериозно да се казва, че управлението в България е автократично. Каквито и критики да има по свободата на словото, у нас може всеки да каже каквото иска. Радев не ми е звънял да ме пита нещо, за да му отговоря. Последно му звънях аз преди няколко месеца, той ми звънна 2 седмици след това. Има двустранно напрежение между институциите, това е факт. Когато се разменят реплики, диалогът е труден, завърши вицепремиерът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Суйо

    9 1 Отговор
    Строиш и концесионираш АЕЦ на чужда територия! От това, по-хубаво няма. Имаш оборудването, най-евтината работна ръка в световен мащаб на ниво средно образование, евтини строителни материали, площадката я имаш. Пък ако гръмне - ти си в Китай, не в Тимишоара.
  • 2 Българин

    7 4 Отговор
    Властта лъже на поразия само и само да се размрази "Гьола и най-големия корупционен проект Белене", както каза пред 2014 - а година днешния руски пудел Бойко.
  • 3 SAAB

    7 0 Отговор
    Гинка да е звъняла ? Много ще и подхожда на чантата един АЕЦ !
  • 4 Статистик

    3 0 Отговор
    Врачанската мома с Техноимпекс сигурно ще е петата фирма. Заобиколена е с десетки експерти по всякаква енергетика!
  • 5 Празнатаглава

    2 0 Отговор
    А моста над връх Шипка кога???
  • 6 атом

    1 0 Отговор
    Интереса е голем само че кой ше извади 20 милиарда.Отделно рушветите.
  • 7 Българина

    2 1 Отговор
    Аз питам разбирачите от герб, като има 4 кандидата значи е печеливш, защото герб го спряха и платихме млн неустойки от пенсиите на хората....???? А даааа, сетихме се, козяк така искат, е герб не са българи