Last news in Fakti

16 Февруари, 2012 13:10 939 0

На 28 февруари ЧЕЗ ще оповести позицията си за цената на тока

  • софия-
  • чез-
  • ток-
  • петър докладал-
  • камен бошнаков-
  • павел вацек

На 28 февруари ЧЕЗ ще оповести официалната си позиция по въпроса за цената на тока. Внимателно ще подходим към въпроса за искането за увеличение на цената за електроенергия за новия период от 1 юли. Това заяви регионалният мениджър на ЧЕЗ Петър Докладал на пресконференция за екологизацията на ТЕЦ Варна.
„Много са важни инвестициите на електроразпределителните дружества. Виждате колко е важно да сме способни да осигурим сигурност на доставка, особено в такива метеорологични условия”, коментира Докладал. Той заяви, че в тази връзка на 21 февруари ЧЕЗ организира кръгла маса на тема, свързана с критична инфраструктура в София. „Много е важно да има баланс в системата, да се развива цялата система балансирано в полза на потребителя”, посочи Докладал.
Според него в периода от юни 2011 г. до юни 2012 г. ЧЕЗ възнамерява да инвестира 111 млн. лв. в модернизация на електроразпределителната мрежа.  80 млн. лв.  са отделени за инвестиции във възобновяеми енергийни източници – фотоволтаични паркове например.

Изпълнителният директор на ТЕЦ „Варна” Камен Бошнаков заяви: „Ние ще поискаме регулярното увеличение на цената на електроенергия. Подчертавам на електроенергия, а не на разполагаемост, защото ние и в момента имаме икономически загуби от продаване на електроенергия. Там имаме проблем”.
На въпрос дали ЧЕЗ има интерес към закупуване на миноритарния дял от електроразпределителните дружества в Северозападна България Докладал заяви, че от компанията внимателно анализират ситуацията, но на този етап още нямат решение. Активно сътрудничим с държавата и институциите при подготовката на приватизация на дяла от 33%, допълни Докладал. Той посочи, че не е на дневен ред оттеглянето на ЧЕЗ от пазара на електроразпределителните дружества в България.
На въпрос дали Чешката Република има намерение да приватизира компанията ЧЕЗ чешкият посланик Павел Вацек посочи, че няма информация за подобни планове.
На въпрос за това дали ЧЕЗ има интерес да инвестира в изграждането на АЕЦ „Белене”, Докладал заяви: „Внимателно следим развитието на цялата ядрена енергия в Европа”. Той допълни, че засега няма информация за интерес в инвестиране в АЕЦ „Белене”. Аз нищо не изключвам, но не е на дневен ред този въпрос, заяви Докладал. По принцип подкрепяме бъдещото развитие на ядрената енергетика като сигурен източник на енергия, допълни той.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА