21 Февруари, 2012 12:38 1 283 0

Критичната енергийна инфраструктура на София се нуждае от модернизация

Критичната енергийна инфраструктура на София се нуждае от модернизация - 1
Снимка: ЧЕЗ

Устойчивото развитие на София може да се постигне само с устойчиво партньорство.

Това заяви при откриването на кръгла маса на тема „Критичната енергийна инфраструктура на София – състояние и възможности за развитие” председателят на Камарата на строителите в България (КСБ) Светослав Глосов.

Той откри кръгла маса на тема „Критичната енергийна инфраструктура на София – състояние и възможности за развитие“, организирана от Камарата на строителите в България, ЧЕЗ, Столична община и в. „Строител“.

В дискусията взеха участие повече от 100 представители на държавните институции, дипломатически мисии, регулаторните органи, местните власти в София, Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), бизнес и браншови организации, енергийни компании и други.

Целта е да превърнем София в модерна столица, каза Глосов.

Той припомни, че преди 2 години столицата ни е преживяла в строителен бум. Над 2 млн. автомобили се движат в града, в който живеят една пета от населението на България.

Техническата инфраструктура на столицата се задъхва. Изминахме дълъг път за постигане на партньорство между строителите и енергийните дружества. Сигурен съм, че ще постигнем това и с другите оператори, оптимистично заяви Глосов.

Според него, ще вървим напред, ако работим заедно.

Климатичните проблеми от началото на тази година показаха колко е важна темата за енергийната инфраструктура и нейната сигурност, припомни регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Петър Докладал.

Той призна, че стопаниствата от дружеството мрежа не е подготвена за толкова резки промени в климата.

Това се дължало на факта, че голяма част от съоръженията са морално остарели, защото са над 30 -40 години и без остатъчен „жизнен цикъл“.

Петър Докладал се оплака, че Държавната комисия за водно и енергийно регулиране е спряла голяма част от инвестициите ни. Трябва да се отбележи, че между 3 и 5 годни са необходими от проектирането до реализирането на дадена инвестиция. При положение, че 20% от БВП на България се генерира в София е много важно да се гарантира сигурността на мрежата, заяви Докладал. Той не пропусна да припомни, че в столицата са концентрирани почти всички държавни институции, офиси на големи български и чужди компании, живеят около 2 млн. души и качеството на електроснабдяването на критичната инфраструктура е гаранция за националната сигурност.

За Столичната община най-важният въпрос е този за сигурността на гражданите, отбеляза от своя страна кметът Йорданка Фандъкова.

Тя призна, че електроенергийната мрежа на града е изостанала, но проблемът не може да се реши с магическа пръчка. За разрешаването на проблема трябва да се работи по две направления – инвестиции и енергийна ефективност.

Йорданка Фандъкова припомни, че изискванията на общината са - да се инвестира максимално, за да се навакса изоставането, но да се запази социалната цена на услугата, както и качеството на услугата. Това се отнася както за ЧЕЗ, така и за Топлофикация „София“, обяви кметът.

Пред Факти.бг Йорданка Фандъкова обяви, че е разпоредила проверки на всички сметки, които имат над 17% разлика.

Кметът посочи, че „Топлофикация София“ сменя турбина в ТЕЦ София, което се прави за първи път от 30 години.

Освен това местните власти не се отказват и от политиката на енергийна ефективност и на собствените си сгради. Всички 45 нови сгради за детски градини отговарят на изискванията за енергийна ефективност. До месеци започва работа по проблема и на 9 столични училища.

Освен със средства от Европа, Столичната община ще кандидатства за финансиране от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и от Фонда за АЕЦ „Козлодуй“.

Директорът на ЕБВР за България Даниел Берг обяви, че по неофициални изчисления ще са необходими инвестиции между 4-5 млрд. евро в столичната инфраструктура.

Главният архитект на София Петър Диков очерта все пак перспективите за добив на електроенергия от възстановяеми енергийни източници като фотоволтаици и мини ВЕЦ. Според него трябва сериозно да се помисли и за когенерация в съществуващите ТЕЦ.

Вътрешният заместник министър Димитър Георгиев обяви, че ведомството работи приоритетно по предотвратяването на кражбите на кабели. През 2010 г. са били откраднати 213 км. кабели, а през 2011 г. те са 171 км. Разкрити са над 400 случая и са задържани 316 лица, заяви Димитър Георгиев.

Заместник-председателят на КСБ Венелин Терзиев заяви, че не трябва да се забравя и за качеството на услугата, от която се ползва потребителят.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА