14 Септември, 2018 01:29 2 016 5

Парламентът забрани анонимните акционери

  • акционери-
  • офшорки

В противен случай акциите на приносител ще бъдат обезсилвани, а търговските дружества ще се прекратяват

Акциите на приносител ще бъдат премахнати и постепенно ще се заменят с поименни акции, решиха депутатите, които гласуваха на първо четене промените в Търговския закон, внесени от Министерския съвет.

Целта е да се осветли собствеността и да се пресекат измамите, припомня БНР.

До девет месеца след влизане в сила на промените в Търговския закон дружествата, които са издали акции на приносител, трябва да ги заменят с поименни акции, да започнат да водят книги за акционерите и да заявят вписването на новите обстоятелства в търговския регистър.

В противен случай акциите на приносител ще бъдат обезсилвани, а търговските дружества ще се прекратяват. Законодателните промени имат за цел да премахнат напълно акциите на приносител, тъй като те могат да служат за прикриване на истинския им собственик и да подпомагат дейности като пране на пари, финансиране на тероризма и избягване на данъчно облагане.

В мотивите на правосъдното ведомство се посочва, че замяната на тези акции с поименни ще доведе до прозрачност и гаранции за спазването на правилата от страна на всички участници в търговския оборот, което ще бъде от полза за българския бизнес като цяло, а от това ще зависи и инвестиционният климат в страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Къртев 🐓

    15 0 Отговор
    Защото Доган си купи ТЕЦ
  • 2 Усмивката

    10 0 Отговор
    И тази революционна за България поправка в закона ,родните пишманакадемични умове ни го даряват на 30 годишнината от разграбването на България.Евала,ашколсун,аферим,машаала....
  • 3 стоян

    3 0 Отговор
    Този закон е знак че всичко което можеше го окрадоха без пари и нищо не е останало за преватизиране
  • 4 Реалист

    6 0 Отговор
    Сега следва забрана за офшорките да участват в покупката на медии и телевизии. Едва тогава ще светне и дебелото прасе колко вестника и сайта притежава.
  • 5 Ядеитн

    2 0 Отговор
    Я па тия! Сега кво остава - да забранят и менителниците и записите на заповед? Просто париците ша отидат на друго место, у друга държава. На некадърните управници ша река - Богат чиляк знае как да варди своето!