Last news in Fakti

4 Октомври, 2018 15:10 3 514 43

Бизнесът започва да отказва поръчки, няма кой да работи

  • бизнес-
  • поръчки-
  • работна сила-
  • природен газ

Големият проблем вече не е корупцията, а работната сила, подчерта икономическият министър

Бизнесът започва да отказва поръчки, няма кой да работи - 1
Снимка: БТА

Бизнесът в България започва да отказва поръчки, няма кой да работи. Това каза пред бТВ министърът на икономиката Емил Караниколов.

Големият проблем вече не е корупция, а работната сила, подчерта министърът.

„В момента у нас има голяма заетост и бизнесът плаща заплати. Въпросът е, че започват да отказват договори и нови поръчки, защото няма кой да работи”, каза Караниколов.

По думите му краткосрочните мерки включват се обърнем към българските малцинства в съседните страни и да направим всичко възможно да ги върнем у нас. В момента сме се насочили към малцинствата в Украйна, Молдова и Армения, отбеляза Караниколов.

Цената на газа се формира на световния пазар, не е от нас. Ние не сме производители на газ, за да можем да влияем, заяви още министърът. Газът се вдига на световния пазар, както и продуктите, които заместват газа, допълни той.

По думите на министъра повишаването на някои хранителни продукти, например на хляба, не е само заради увеличението на газа. Пшеницата се вдига на световния пазар, тъй като реколтата в световен мащаб беше лоша, изтъкна той.

Повишаването на цената на парното е изключително неприятно и тук държавата трябва да мисли, каза още министърът, който отбеляза, че има специални субсидии за социално слабите, за които е невъзможно да плащат.

Доходите трябва да растат повече, по-бързо и с по-голям процент, отколкото разходите на хората, посочи още министърът.

В момента 858 язовира са в състояние, което изисква ремонтни дейности. От тях 414 са в предаварийно състояние, отбеляза още в разговора министърът. По думите му анализът показва, че предвидените 500 милиона лева за ремонти няма да стигнат.

„Има язовири, които се нуждаят от 1 милион за ремонт, но има и такива, които се нуждаят от по 30 милиона”, заяви Караниколов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 меркел кгб братя

    38 0 Отговор
    Хахахахаха
  • 2 a123

    95 1 Отговор
    Май робите са на свършване. Вдигнете заплатите. Има кой да работи.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Niki

    100 0 Отговор
    Toва е в резултат на ниското заплащане , унижението на българите , години наред. Никога не бих работил за български работодател. Липсата на управленски решения, иновативност и човешко отношение прогониха българския работник.
    30 години купувахте яхти и луксозни коли , докато държахте в нищета хората които се трудиха. Време е за фалит.
  • 5 Гербераси долни

    57 1 Отговор
    Когато регистрираха фирми малкия и средния бизнес повечето работодатели предлагаха прилични заплати и даваха бонуси,в последните години не стига че почти не вдигат заплатите ,ами и орязаха бонусите с вечните оправдания как нямало печалба ,само че забравиха че като откриваха фирмите караха коли по 5000 лева ,а сега се мъдрят в тузарските джипове ,няма лошо но като правите дъмпигово заплащане и се разбирате помежду си да не вдигате заплатите какво очаквате балъците измряха ,а кадърните са навън дайте прилични заплати не такива за оцеляване и хората ще ви затрупат с молби за работа.
  • 6 CUKOVSKI

    47 1 Отговор
    NEKA FALIRAT .NIKOI NE RABOTI GRATIS.
  • 7 ааа

    55 0 Отговор
    "Време е за фалит.", "Публикувано във факти.бг: ЗА ТИЯ НАСР@НИ ЗАПЛАТИ 500-800 лв. НЯМА КОЙ ДА РАБОТИ, БАЛЪЦИТЕ УМРЯХА !!!!!!!!!!!", Това ви очаква "Бизнесът в България"
  • 8 среднощен

    35 0 Отговор
    Нека бизнесът да вдигне малко заплатите и да видим дали няма да се завърнат една не малка част от заминалите млади обучени кадри...!? Има и други механизми за стимулиране.., защо отглеждащите тютюн в България взимат, колкото работещите в същия брашно в Гърция, но в лева а не в евро...!? ..."Кадрите решават всичко"...!!! Изисква се целенасочена държавна политика във формирането на най-скъпия и най-динамичния пазар, пазарът на труда...!!!

    Коментиран от #15

  • 9 бау

    41 1 Отговор
    На тия тупани "управляващите" да им направят заплатите по 510лв. и да нямат от каде да КРАДАТ ДАЛИ ЩЕ РАБОТЯТ ???
  • 10 стефчо

    44 0 Отговор
    Все-още разчитат на хора около 50-60 г за да бачкат за 500-1000 лв на месец. Скоро тези вече няма да са на пазара. Ха сега да видим какво е решението на задачката??
  • 11 стига робство

    44 1 Отговор
    Като няма кой да работи, да се хващат "бизнесмените" да работят! Младите отиват да работят в нормалните държави! Тук има държава на мафията и бизнесмени-мафиоти, които искат да им работят роби! Стига толкова!
  • 12 Капитана

    25 2 Отговор
    Как да няма кой да работи в БЪЛГАРИЯ е пълно със РОМИ и т.н.
    Назначавайте от тях не да са само на хранилка от помощи и други благини.
  • 13 ми ни стър

    35 0 Отговор
    Ключа към палатката, драги министре - "няма кой да работи" и "Доходите трябва да растат"
  • 14 ГосТ

    25 1 Отговор
    Стига с тоя умрел бизнес бе, като я чуя тая дума и ми се повръща. На това му се вика търговия, другото е индустрия. Единственият шанс да се оправят нещата е да дойдат в България сериозни и големи корпорации,няма да изреждам във всеки сегмент има. За това ИТтата са добре, защото работят за големи.Колкото и да вият българските предприемачи нямат капацитет за нищо и заплатите, които дават са 100% по ниски. Това е положението.
  • 15 среднощен

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "среднощен":

    ..работещите в същия бранш..
  • 16 АзВечеСъмТе

    23 1 Отговор
    Тоя на снимката работи ли?
  • 17 Bubbles

    26 0 Отговор
    Ми кой ще ви работи за 500лв. бря?
    Плюс че в България куцо кьораво и сакато се пише на шефче и търси балами да му бачкат по 12/14 часа на ден за 6/700лв и осигуровки върху МРЗ или изобщо без осигуровки.
    Назначавайте си ги сега тия дето си ги дондуркате 30 години по махалите, ама те са свикнали всичко да си бЕрат и да получават помощи и да не плащат сметки и да не работят, та и с тях ще ви е сложно ми се струва, а това е само началото предвид бързо застаряващото население на България.

    Коментиран от #29

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Dnktxnkj

    15 6 Отговор

    До коментар #3 от "Онзи":

    S 1500 -2000 lv sam da si pak e hui,tova sa 750-1000 evro, na dvoini ceni na cjala Evropa ( bez naemite).

    Коментиран от #20

  • 20 Вуна

    10 5 Отговор

    До коментар #19 от "Dnktxnkj":

    Неграмотнико тук се пише на КИРИЛИЦА !!!
    ТОЯ ЯБАНДЖИЙСКИ НЕ ГО ЧЕТЕМЕ !!!

    Коментиран от #26

  • 21 Townboy

    27 0 Отговор
    Ми да вдигнат заплатите тогава. На 300-400 евро искат читави работници с германска производителност! Тези работници да ги търсят в Германия щото българите дето стават за нещо отдавна са навън.
  • 22 фараонът гошо

    25 0 Отговор
    Презпокойно всички алчни работодатели могат да дават 4 цифрени заплати , верно ще пропуснат някоя година на малдивите или ще се лишат от последен модел автомобил и някоя скъпа вила , ще има и за заплати , и тогава няма да мрънкат че няма работници .
  • 23 Гост

    14 0 Отговор
    Къде са ми/ ни парите ?
  • 24 Млад мъж

    21 0 Отговор
    Късно е либе за китка! Сетиха се, че народът няма да им работи вечно, "за Бог да прости баба Стойня..."
  • 25 лъжи лъжат

    12 0 Отговор
    България има по голяма производителност от Ирландия, Гърция, Кипър. theglobaleconomy точкаКом rankings/Agriculture_productivity
  • 26 Читател

    3 4 Отговор

    До коментар #20 от "Вуна":

    А ти пиши на Книжовен български език. Защото това "четемЕ" можеш да си го мекаш разговорно, но не и да го пишеш по този начин.
  • 27 Луди

    31 0 Отговор
    Ехей, "В момента у нас има голяма заетост и бизнесът плаща заплати. Въпросът е, че започват да отказват договори и нови поръчки, защото няма кой да работи”, каза Караниколов.

    Пич, отвори jobs.bg и малко слез на земята... пари няма, работа хич.. Всичко е продавачки, плетачки, сервитьорки и шофьори... Средна заплата 600 лв ... Вие сте напълно луди
  • 28 Балъка от BG

    15 1 Отговор
    В продължение заглавието е " за смешни заплати на мутри и доносници"
  • 29 Пешо

    22 1 Отговор

    До коментар #17 от "Bubbles":

    Така е, спиране на помощите на всички цигани в работоспособна възраст и тотална проверка за истинност на ТЕЛК - решенията.

    Коментиран от #30

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ЕМИИИИ КЪТ СЛУШАТЕ СВЕТОВНАТА

    11 0 Отговор
    БАНКА ЗА СИЧКО ОТ ЗАПЛАТИ 500 ЛЕВА ДО ЦЕНИ НА ТОК ВОДА И ДАНЪЦИ А ДНЕС СЕ РАЗБРА ЧЕ НИ ЗАБРАНЯВАТ И ДЪРВЕНИТЕ ПЕЧКИ ДЕТ ИНО ВРЕМЕ ИМАШЕ ХИЛЯДА ПЪТИ ПОЙЧЕ КОМИНИ И МНОООООГО ПО СТУДЕНИ ЗИМИ И КЪК ТОГАВА ТЕЗ ПЕЧКИ НЕ ЗАМЪРКЛСЯААХА А СЯ ЗАМЪРСЯААТ. ДА ФАНИМ ХИЛЯДИТЕ БАНКЕРИ И ЛАЯЧИТЕ ИМ И НА КЪРА ДА КОПАТ А АКО ОТВОРИМ БЕЛЕНЕ ИДЕАЛНО ЩОТ И ПАВЕТАТА НИ ИЗНЕСОХА.....
  • 32 1234

    16 0 Отговор
    А парите на заплатите и те ли ще са ,,малцинство"?Изглежда не можете да разберете,че докато съществуваМИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА и тя е основното заплащане у нас няма да има дори кой да прави хляб след време.Защото вие си вземате високите заплати,а на работниците давате минималните заплати,а после се сърдите че никой не иска да работи забележете при СРЕДНА ЗАПЛАТА 1500лв.Не искат защото то е както при свинското със зеле,едните ядат свинското,а другите зелето,иначе казвате,че ядем свинско със зеле.И на работниците им се яде поне малко свинско уважаеми богати работодатели.
  • 33 Тъп

    21 0 Отговор
    Мое да съм Тъп -ама едно нещо като го няма на пазара ,а има търсене ЦЕНАТА МУ СЕ ВДИГА.Те така.С трици мамуни няма само сиви гризачи прочие алабализми и словесни еквилибристики.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Пешо

    17 0 Отговор
    Брей, че да пратят 2/3 от наличните 465 хиляди чиновници и ще има излишък на работна ръка.

    Коментиран от #36

  • 36 вацев

    5 6 Отговор

    До коментар #35 от "Пешо":

    Германската администрация е 20 пъти повече, а 10 пъти разлика в населението. Администрацията ни е с два пъти по-малко разход като процент от БВП.
  • 37 pop

    12 0 Отговор
    Кой, освен хората пред пенсия ще ви работи за 600лв?

    Коментиран от #41

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Голям Праз

    8 0 Отговор
    Проблемът е в т.н.едър бизнес и банките, които са оплетени като свински черва.
    Като прибавим и шибаните политици се получава едно голямо ако.
    Крайно време е да спрем , да плащаме и да им спрем кранчето на тези лапачи.
  • 40 Монтйор

    8 0 Отговор
    У НАС НЯМА ГОЛЯМА ЗАЕТОСТ НО ВСИЧКО ДЕ ЩО ИМАШЕ АКЪЛ СЕ ИЗНЕСЕ
  • 41 Жоро

    4 0 Отговор

    До коментар #37 от "pop":

    Да прав си няма кои да работи за 600 лв ас работя от 15год в една фирма и ни плащат по 600 или 650 но от един месец и половина доидоха някакви роми при нас да работят но след няколко дни разбрахме че на ромите се плаща по 50 лв на ден въпреки че ние ги учим как да работят и затова всички напуснахме работата за ромите има пари за българските работници няма тиквенска работа
  • 42 Ventura

    1 0 Отговор
    Ами врегнете лилавите си избиратели ! Не да чакат на помощи.Българските малцинства,няма да ви бачкат
    за мизерни заплати!Скапани мародери.
  • 43 Перо

    1 0 Отговор
    “Световният пазар” е даденост само за БГ, според министъра!