21 Декември, 2018 19:59 4 971 17

Държавата спаси ТЕЦ „Марица Изток“-2 с 324 млн. лв.

  • тец „марица изток“-
  • тец „марица изток“ 2-
  • парникови газове

"Булгартрансгаз" обяви днес и обществена поръчка за изграждането на нова газова тръба от българо-турската граница до Сърбия

Държавата спаси ТЕЦ „Марица Изток“-2 с 324 млн. лв. - 1

Държавата е закупила необходимите квоти емисии, за да може спокойно да работи ТЕЦ „Марица Изток“ 2. Закупени са 6,5 млн. квоти, чиято единична средна цена за е около 21 евро. Общо са платени 324 млн. лева. Това заяви на пресконференция енергийният министър Теменужка Петкова.

"Платената сума гарантира стабилно функциониране на централата и няма да се стига до спиране на мощностите, каквито опасения имаше", каза още Петкова.

Енергийният министър съобщи също, че са осигурени средствата за строежа на газовата връзка с Гърция. Компанията, която е ангажирана със строежа - "Ай Си Джи Би“, ще получи средства по ОП "Иновации и конкурентоспособност“. Договорът е подписан с Министерството на икономиката. Ще бъдат осигурени 39 млн. евро безвъзмездна финансова помощ. До няколко месеца ще тръгне строителството.

Министър Петкова обяви още, че КЕВР днес излезе с решение за одобрение на третата фаза на пазарния тест, който „Булгартрансгаз“ обяви и ще даде отговор дали е налице интерес към новата тръба и доколко проектът е икономически целесъобразен.Срокът на процедурата е до 31 януари 2019 г.

"Булгартрансгаз" обяви днес и обществена поръчка за изграждането на нова газова тръба от българо-турската граница до Сърбия. Обществената поръчка е под условие и зависи от това дали има кандидати, които желаят да ползват капацитета. Стойността на обществената поръчка е 2,286 млрд. лева без ДДС, каза още енергийният министър.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 JPower

    40 3 Отговор
    То с тез пари за тез тръби, ще построим АЕЦ Белене!!!
  • 2 Кукуригу

    43 6 Отговор
    Ох котьоооо ,жълтите янки пак потриват доволно ръчички браво герб у понеделник отивам за жълта жилетка честито бугари глупаци
  • 3 Боже смили се над народа ни!

    35 2 Отговор
    Българинът много спестовен и работлив, затова го смучат като кърлежи от всякъде. Европейци, американци, турци. За всеки отделяме пари, а получаваме само боклуци в замяна. Нещо търговците ни не са добри!

    Коментиран от #4

  • 4 Тер

    13 4 Отговор

    До коментар #3 от "Боже смили се над народа ни!":

    Не друго е. Не забравяй че България губи АБСОЛЮТНО всички войни в последните близо 200 години /подчертавам войни а не битки/. Няма как да не сме пот контрола на разни велики сили. ЦРУ разполагат със сгради /огромни и с табели че са те/ в целия "спасен" запад.
  • 5 Жалки ватници

    13 5 Отговор
    Поне да си бяхте направили труда да проверите чия е Марица Исток 2 ,а не да демонстрирате простотиятаси
  • 6 Браво

    16 2 Отговор
    328 млн.евро и липсва пояснението, че е за държавен ТЕЦ, както и колко е заплащано предходни години, за сравнение. Абе тази добра новина само в два реда, защо така? Дали и тук няма да се открие нещо притеснително?
  • 7 Българина

    24 6 Отговор
    Защо БЕХ ПЛАЩА ЗЕЛЕНИТЕ КВОТИ НА ЧАСТНИТЕ ТЕЦ 1 И 3?! До кога сащ ще ограбват България? Кога ше обесим Костов, човека уредил тази сделка? Зашо ЕК мълчи за недопустимата държавна помощ? Нонглобява нас с 77 млн евро за глупости, ние защо не глобяваме ЕК ЗАТОВА ЧЕ ОТГОВАРЯМЕ НА ВСИЧКИ КРИТЕРИИ ЗА ШЕНГЕН НО НЕ СМЕ ВЪТРЕ!
  • 8 Deni

    10 1 Отговор
    А откъде взехте парите за квотите, а???
  • 9 ДСБ

    6 7 Отговор
    костов е прав зощото американците са построили чисти централи
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Гост

    12 1 Отговор
    324 млн. лв. честите на Доган. Какъв коледен подарък. На един 50 мил. за дупка, на друг 324млн. каква Коледа , какво чудо, а тихите и кротките няма какво да ядат.
  • 12 Вили

    7 3 Отговор
    Уж произвеждаше много евтин ток, а има задължение от стотици милиони. При това изплатена, а американските се изплащат.

    Коментиран от #15

  • 13 боб

    7 1 Отговор
    Ето парите къде потъват - за пътища, за улици, за тротоари, за детски градини, за училища - в ТЕЦ-а!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 АМЕРИКАНСКИТЕ ТИ ГИ ИЗПЛАЩАШ

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "Вили":

    ОТ ДЖОБА СИ КАТО ИМ ПЛАЩАШ ДЕСЕТ ПЪТИ ПО СКЪПО ТОКА АКО ИЗОБЩО РАЗБИРАШ ЗА КВО СТАА ДУМА ТУКА...
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 патриотъ

    2 0 Отговор
    Тя държавата най-напред да спаси българския народ,че после няма да има кого да обира!