11 Април, 2019 13:11 3 533 41

"Локхийд Мартин" прави в България база за ремонт на Ф-16

  • мароко-
  • ф-16-
  • f-16

Първият изтребител за българските военновъздушни сили идва през 2022 г.

"Локхийд Мартин" прави в България база за ремонт на Ф-16 - 1

Като част от ангажимента си да подкрепя придобиването на Ф-16 от България, "Локхийд Мартин" ще отвори база за поддръжка, частичен и цялостен ремонт (MRO facility) в страната. Това означава, че българските самолети ще могат да бъдат поддържани в България от местни инженери и техници през цялата продължителност на своите 12 000 часа летателни часа живот.

Това каза Джим Робинсън, директор Международно бизнес развитие за Ф-16 в "Локхийд Мартин".

Освен това компанията обсъжда редица други възможности за партньорство с българската индустрия и евентуалното участие на местните академични институции в програми за научноизследователска и развойна дейност.

Изборът на боен самолет Ф-16 Блок 72 от Мароко и още един оператор от региона на Азия ще ускори плановете за започване на производството на новите, важни за България изтребители и за доставка на първия самолет в края на 2022 г.

В изявление, направено само две седмици преди церемонията за прерязване на лентата за откриването на новата производствена линия на "Локхийд Мартин" за F-16 в Грийнвил, Южна Каролина, Робинсън каза, че макар последните поръчки да увеличават натоварването на компанията, новият завод вече има възможност да вдигне производствения си капацитет, за да отговори на нуждите на клиентите.

“Появиха се много неверни информации, често от хора, които не са участвали директно в разговорите, за нашите възможности да доставим новите Ф-16 Блок 70 във времевата рамка, която отговаря на нуждите на българските ВВС“, заяви Джим Робинсън.

„Самолетите за Бахрейн, Словакия и България ще бъдат сред първите, които ще бъдат построени в новото съоръжение в Грийнвил. Ако приемем, че договорът бъде подписан това лято, планираме да започнем обучението на българските пилоти и наземен персонал в САЩ не по-късно от 2021 г. и ще доставим първия български Ф-16 преди началото на 2023 г. ”, добави той.

В допълнение към новите изтребители Ф-16 за Европа, гръцките военновъздушни сили обявиха плановете си да модернизират 85 самолета от своя Ф-16 флот до стандарта Viper. Този стандарт е подобен на новия блок 70/72, но без предимствата на 12 000 летателни часа.

Полша, първата държава в Централна и Източна Европа, която избра Ф-16, също обмисля модернизиране на настоящия си флот. Румъния разглежда възможността да придобие повече самолети, а Хърватия прави преоценка на нуждите на военновъздушната си отбрана.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Робот

    13 20 Отговор
    Ф16 ли се самозастреля наскоро, или Ф35?

    Коментиран от #15, #29

  • 2 bbbbbb

    13 15 Отговор
    оф пак бла бла бла......
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Госあ

    19 18 Отговор
    Искате да кажете сащ прави нова военна база в България 🤨

    Коментиран от #39

  • 5 Tiffff

    27 15 Отговор
    И няма да идват повече пияните рашки с чимадан инструменти . Да чинят миговете .
  • 6 Morgoth

    30 6 Отговор
    Ако имаме и лиценз за поддръжка не само на нашите, но и на други страни това вече може да е на далавера.
  • 7 След като Ердо ги изрита

    12 14 Отговор
    Трябва някъде да стъпят.
  • 8 767

    13 26 Отговор
    Ама те още не ги произвели а ще правят база за ремонт кой знае какви кокошарници ще ни на бутат краварите
  • 9 Какъв ремонт

    11 21 Отговор
    На УЖ нови самолети?
  • 10 Госあ

    14 16 Отговор
    Нагледно как стават нещата, даваш последните си пари за няколко морално остарели американски самолета,но печелиш и една американска база заедно с тях 😂 . Виждате ли защо е тая врява за купуване на хамериканско оръжие ?
  • 11 Алекс

    14 17 Отговор
    Съвсем за балами ни взимат. Нали уж щеше само да се водят преговори, сега се оказа, че почти сме подписали договор. Бас държа, че ще бъде строго секретен и никога няма да разберем колко милярда ще ни струва това.
  • 12 България Ес НАТО

    21 11 Отговор
    Чудесна оферта и възможност за Българската Армия и държава както за придобиване на новите самолети така и поддръжката им у нас

    Коментиран от #13

  • 13 Госあ

    11 4 Отговор

    До коментар #12 от "България Ес НАТО":

    А за евентуални следващи покупки си съвсем вързан, защото имаш и сервиз. Мисля че особено при това поведение на лигата,ЕС трябва да вземе някакви мерки за защита на собствения си пазари сигурност.
  • 14 Тръмп

    10 5 Отговор
    Фабрични настройки за насочване на ракетите към Позитано-20 искате ли,Скъпи Дебили???:):):)
  • 15 Инфо

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "Робот":

    Ф-16, има снимки в нета. Не са тежки пораженията.
  • 16 Гогата

    8 17 Отговор
    Ф-16 е много остарял самолет, но пък затова е много скъп

    Коментиран от #37

  • 17 Тръмп

    9 14 Отговор
    За Дезертьор Радев сме направили гумен Ф-16 с точния размер за нощни полети в леглото!!!:):):)
  • 18 Тръмп

    10 8 Отговор
    Ако ви е умалял стария размер Ф-16,мога да ви пратя и по-голям Ф-35 стига да издържите на натоварването в кучешка позиция!!!:):):)
  • 19 Citizen X

    6 4 Отговор
    Браво!
  • 20 F16

    7 9 Отговор
    За тези пари които бокича и цвъки им дадоха за тези 50 годишни тенекии,могат да направят и база за ремонт на совалки така или иначе бай ганя ще плати масрафа

    Коментиран от #21

  • 21 Комсомол, другари!

    3 12 Отговор

    До коментар #20 от "F16":

    Тези същите ли 50 годишни тенекии, дето другата седмица ще им откриват завода официално, ще купуваме? Ами не ни предлагат безаналогови Сушки руснаците. И дори когато бяхме съюзници пак не ни предлагаха Су-27, както и сега на сърбите не предложиха. Какво остава сега като сме в НАТО да ни предложат Су-27 М, известен още като Су-35. А може би ще ни предложат един от трите Су-57?

    Коментиран от #22, #28, #30

  • 22 Палячото

    3 7 Отговор

    До коментар #21 от "Комсомол, другари!":

    Да си чувал , че съществуват и други държави освен САЩ и Русия които произвеждат изтребители , голям страх от Русия имат тези сороспиии значи

    Коментиран от #26

  • 23 КГБ Териер

    5 8 Отговор
    Ще им монтират шнорхели тук в България на ЕФките!
  • 24 Знам знам🙄

    5 9 Отговор
    МАААААРШ Оттука бе. Не ви щем вмирисаните бази.
  • 25 Давай по скоро бай Дончо

    7 6 Отговор
    Тези влезнатли излизане зааабрави!!!
    Ставаме хамериканска провинция 52 ЩАТ.
    Тва ми харесва много, оти братушката не излиза вече 140 г.
    Айде наздраве, евала бай Дончо кам хиар.
  • 26 Льотчик

    8 2 Отговор

    До коментар #22 от "Палячото":

    Хайде да видим какво предлагат другите производители. Грипен С който ни предлагат е последният от вида си, в бъдеще няма да се произвежда защото Китай купи Волво, където се провеждаше двигателя F-404. Грипен Е е доста по скъп от Ф-16 блок 70 и му е горе долу равен по възможности. Рафал е супер, но французите фатално забравиха доставката за Индия и Египет та се наложи индийците да се оглеждат за алтернатива. Отделно е много скъп. Еврофайтър е история заради Брекзита. Остава китайски да купуваме! Както видяхме няма кой знае какъв избор.
  • 27 тоше

    4 4 Отговор
    А за какво са ни самолети?
  • 28 Бачо Киро

    7 4 Отговор

    До коментар #21 от "Комсомол, другари!":

    Ще откриват завода? Неук селянино, заводът си е там от доста време, от 2017 насам преместват линията за Ф16 в Грийнвил, не правят нов завод. Освен, че не знаете за какво говорите, си и измисляте. Ще режат лентата на линията, не на завода. Самолетът си е дърт, нов вариант на стар самолет... Ако бяха тръгнали да купуват ъпгрейднат МиГ 29 от Индия същото щяхте да кажете, при това индийският ъпгрейд поддържа 10 цели повече.
    Проблемът не е, че е Ф16. Проблемът е, че правят всички на глупаци. Пускат поръчка с параметри, одобряват, тея същите се пробваха с дърти Ф16, не мина номерът, после дойдоха с нови Ф16, нп офертата не отговаря на половината критерии... Ни цена, ни начин на плащане, ни срок на доставка. Отделно блок 70 няма нито един направен, та има и лек фактор котка в чувал. Ще кажеш, ма те правят... Ми не, сума народ са новоназначения в Грийнвил, дори в момента още търсят, иди на сайта им и виж. И след цялата процедура привикват Ганя и му казват какво да купи без са отговаря на изискванията, на незнайна цена и при неясна дата на доставка, затова пък без разсрочени плащания и без инвестиции... Това което ще правят е за поддръжка през 12000 часа на полет на самолета, нищо повече... То оставаше и за всяко нещо да ги пращаме в САЩ... Отделно СААБ няма да пропусне да си потърси изгубените ползи пред институциите в ЕС, защото нашите идиоти не спазиха правилата. Като ще се нагъзват, да не бяха пускали поръчка. Сега ще платим още едни грипен без да получим нас
  • 29 Пешо

    4 6 Отговор

    До коментар #1 от "Робот":

    Ф 16 се самозастреля, а Ф 35 се самопотопи в океана. Нашите ръждилници Ф 16 ще падат в Дунав.
  • 30 Иво

    4 7 Отговор

    До коментар #21 от "Комсомол, другари!":

    Предстои да се откажем от Ф-ките, защото нямаме достатъчно водолази да ги пилотират.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Груз 200

    6 1 Отговор
    Супер новина. Най-после за ужас на русоробите безвъзвратно откъсваме авиацията от руско-съветските окупатори на Родината... Гърция, Полша, Хърватия, Румъния, всички ще оперираме добър и изпитан в бой самолет... В Европа нямат място руски бракми... Остана само Сърбия, нека и подаряват МИГ29, та да има за сваляне от F16, както се получи, когато изядоха шамарите заради Косово.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 натовец

    2 2 Отговор
    Всички тук се джафкате, а някой лизна кинтата. Дали ще е F16 или СУ 35 няма значение. Значение има, че гърците за 1 млд. долара купуват 10 броя F35, а ние за два млд, купуваме пак 10 но F16.

    Коментиран от #40

  • 36 злобар

    2 1 Отговор
    Супер ! Сега ще се уверят гринговците какви механици и специалисти сме, с очите си да видят как отремонтиран даже и с лозарска тел ф-16 тука ще фърчи.
  • 37 ОЗ Генерал Полковник Добрев

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Гогата":

    Абе вземете се ограмотете накрая и спрете дрънка глупости бе! Няма значение ,колко стар е модела на самолета а е важно КАК Е ОБОРУДВАН ! В случая говорим за самолет оборудван с последно поколене системи за въздушен и въздушно-земен бой ,както и за радиолокационно разузнаване и защитни системи !!! Повтарям - ПОСЛЕДНО ПОКОЛЕНИЕ !!! Затова когато се появи нов модел изтребител той не се бракува след 2-3-5 години а се МОДЕРНИЗИРА !!! Летателните характеристики на Ф16 не са никак лоши и са абсолютно конкурентни с тези на другите ! Аман от необразовани плюещи хора !
  • 38 минувач

    0 1 Отговор
    познавам 2 мои ученици авио инж дето работят в испаняска фърчилки дза 6000 евро!!!
  • 39 Голем смях

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Госあ":

    От твоите уста в Божиите уши.А дано.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 България ЕС НАТО

    4 0 Отговор
    Това да се чува Браво