25 Юни, 2019 23:32 38 135 97

Гръцкият домат уби българския

  • домат-
  • краставица

Търговците не могат да продават български зеленчуци на борсата в Солун

В България вносът на плодове и зеленчуци е около 90% според статистка на браншовите асоциации. "По наши проучвания данните не са в такива рамки, но провеждаме паралелно обследване", коментира пред БНР заместник-министърът на земеделието Чавдар Маринов.

Той припомни, че предстои създаването на регистър на търговците на плодове и зеленчуци, като целта е пълна проследяемост и регулация на вноса. По думите му тази база данни ще бъде свързана със структурите на НАП, на Агенция "Митници" и на БАБХ.

"Целта не е да забраняваме търговията на плодове и зеленчуци, целта е регулиране, за да знаем какво консумираме. Целим модела, прилаган в Гърция – всеки търговец е запознат, че няма как да отиде свободно на пазара в Солун и да предлага български домати или краставици. Това е вид защита за родното производство на плодове и зеленчуци. Целта е да се търгува при ясни правила и проследимост", подчерта Маринов.

Заместник-министърът сподели идеята за "свеж плод", често прилагана в Европа – набирането на продукта се случва в рамките на 24 часа, след което той се закарва в търговски обект, който е в радиус не повече от 150 км.

"Така считаме, че ще подкрепим значително българските производители. Би следвало до септември да имаме първоначални резултати по реализирането на тази идея", твърди Чавдар Маринов.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 51 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шансу Имамов

    91 11 Отговор
    Ама застреля ли го или го нъръга?

    Коментиран от #19

  • 2 Георгиев

    290 18 Отговор
    Няма как гърците получават три пъти по - добра субсидия от нашите производители. Могат да продават домати дори по 10 ееро цента и пак ще печелят. Затова трябва да благодарим на Миглена Кунева защото тя ни постави в тази ситуация като договори тези унищожителни условия за нас.

    Коментиран от #82, #90

  • 3 Шансу Имамов

    104 20 Отговор
    Абе я ни светнете как се убиват домати,за един приятел питам че му се правят на отворени?

    Коментиран от #85

  • 4 ГЕРБ

    199 26 Отговор
    ГЕРБ доубиха и земеделието. От както сме в ЕС, само шайката ГЕРБ управлява, а ние разчитахме, след като влезем в ЕС, да се спонсорира земеделието, както е във всички членки. Интересуват ги евтини пътища да правят и да вземат остатъка до цената, която сами са си написали.

    Коментиран от #9, #45

  • 5 ГРОБаджии

    208 15 Отговор
    Основната част от субсидиите за земеделие са за зърнопроизводителите, а там.разследване преди 2 години показа че 80% от субсидиите ги лапат две ГРОБаджийски фирми майки чрез схеми с дъщерни фирми. Работата е.че зърнопроизводството е силно механизирано и лесно може да се овърти в схемибза да се контролира. Същевремнно на нашите.производители на зеленчуцинимндават два.пъти по-малки субсидии. Благодарете на ГРОБ за пластмасовите всносни зеленчуци.

    Коментиран от #47

  • 6 Георгиев

    151 10 Отговор
    Политиците са добре защото срещу предателствата си и унищожаването на земеделието и животновъдството получават бонуси и правото да крадат по всякакви евро програми и фондове. Няма стада, няма мляко нито плодове и зеленчуци в България от доста години. Ето това принуди милиони българи да напуснат родните си домове в търсене на прехрана в Европа и по света вместо да произвеждат храни тук.
  • 7 332дед

    142 9 Отговор
    Бла бла чиновнически простотии..един куп във всевъзможни агенции и министвства..сигурни гласоподаватели за Боко...а на пазара второ и трето качество гръцки зеленчуци..македонски турски и какви ли не.. ПРОПАДНАЛА ДЪРЖАВА УПРАВЛЯВАНА ОТ НЕКАДЪРНИЦИ И ПРОДАЖНИЦИ!!!
  • 8 Варна

    170 4 Отговор
    Имаме Министерство на Земеделието, а вносът е около 90%. - Министерство на Земеделието на коя държава са в София? Министерството на транспорта в София също работи за гръцките пристанища, а Министерството на Енергетиката работи за Турски Поток и финансира разтоварището в Солун за Газ. - Та пак да питам тези министерства в София, кого обслужват? -А ние защо им даваме заплати?

    Коментиран от #59

  • 9 Оппа

    97 7 Отговор

    До коментар #4 от "ГЕРБ":

    То земеделието се спонсорира, но не се спонсорират честните земеделци, тези, които имат нужда от финансова помощ за да модернизират производството си. В тая държава всичко е ала бала. Измамник да си!
  • 10 ВИЗИЯ БГ

    51 4 Отговор
    Но политиците искат висока добавена стойност. Техно. нещо си. Има внос на пшеница от Украйна, а доста са субсидиите за производство на пшеница която изнасяме. А хлябът от лошо мухлясало брашно. Нали от виното щяхме да правим висока добавена стойност. Русия и Турция не можем да ги стигнем по машиностроени и подобни, но руснаците имат ниски доходи, а и турците. Но ходят българи да берат ягоди в Англия и Германия. А внасяме и всякаква не високотехнологична продукция, домати, круши, мляко, ябълки..
  • 11 ВИЗИЯ БГ

    15 17 Отговор
    Нали от виното щяхме да правим висока добавена стойност. Русия и Турция не можем да ги стигнем по машиностроени и подобни, но руснаците имат ниски доходи, а и турците. Но ходят българи да берат ягоди в Англия и Германия. А внасяме и всякаква не високотехнологична продукция, домати, круши, мляко, ябълки..

    Износ на стоки в областта на ИКТ (% от общия износ на стоки)Износът на стоки, свързани с информационните и комуникационните технологии, включва телекомуникационно, аудио- и видео-, компютърно и сродно оборудване, електронни компоненти, както и други стоки, свързани с информационните и комуникационните технологии стоки. Софтуерът е изключен.(показател, от икономическа графика на гугъл-Public Data) България с повече проценти от Финландия, Словения, Белгия, Канада, Италия, Турция, Норвегия, Швейцария...
  • 12 Че кой иска да копа домати бре

    90 19 Отговор
    Всички искате айтиспециалисти да бъдете после кой уби българският домат? Той доматът иска мотика....ама българинът е мързелив макар и най-умнокрасив на всички земни кълбета

    Коментиран от #14, #16

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Libre comme air

    78 10 Отговор
    Във. Франция. 1бр. Краставица. Е. 1. Евро. Произход. Франция. И. 1.50. Произход. Испания.. Няма. Как. Вноса. Да. Е. По. Евтин. От. Местния. Зеленчук но. Там. Управляват умни. Хора. А. Тук. Тъпунгери. От. Герб..

    Коментиран от #88

  • 16 Алооо

    51 28 Отговор

    До коментар #12 от "Че кой иска да копа домати бре":

    ТОЧНО ТАКА ,ДОКАТО НЕ СИ ЗАПРЕТНИТЕ РЬКАВИТЕ И ДА РАБОТИТЕ,КАКТО РАБОТИХА ЕДНО ВРЕМЕ ВАШИТЕ МАЙКИ И БАЩИ , ЩЕ ЯДЕТЕ БОКЛУЦИ , И ЩЕ СЛУГУВАТЕ ПО ЧУЖБИНА , НЯМА ДА СТАНЕ , И НЕ УПРЕКВАЙТЕ ДЬРЖАВАТА.

    Коментиран от #86

  • 17 Майна

    72 7 Отговор
    Ми нали избягахте от селата и сега сте само консуматори. От кой да дойдат доматите.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 бл.134 в Зап. парк

    12 4 Отговор

    До коментар #1 от "Шансу Имамов":

    Само така .България на три морете
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 идиоти сте

    24 3 Отговор
    Има причина да е така. Разходите за земеделие са високи. Умишлено мафията внася и внасяше, за да е монополист. Я си вдигни главата и ще те удавят в понижени изкупни цени. Има единични производители, 50 000, и два ти монополиста вносители. Всеки производител се конкурира с всеки друг, и едновременно с вносителите. Няма обединение като в другите страни. Умишлено има заразени семена и разсад. За поливането и субсидиите да не говорим. Въпреки това, добавена стойност от селско стопанство на зает, сме пред Полша, Гърция, Ирландия, ...
  • 22 asoos

    47 2 Отговор
    Мои те домати са най вкусни засаждам ги и си ги консумираме
    Не ядем нито гръцка нито турска пластмаса
  • 23 Алооо

    18 8 Отговор
    ТОЧНО ТАКА ,ДОКАТО НЕ СИ ЗАПРЕТНИТЕ РЬКАВИТЕ И ДА РАБОТИТЕ,КАКТО РАБОТИХА ЕДНО ВРЕМЕ ВАШИТЕ МАЙКИ И БАЩИ , ЩЕ ЯДЕТЕ БОКЛУЦИ , И ЩЕ СЛУГУВАТЕ ПО ЧУЖБИНА , НЯМА ДА СТАНЕ , И НЕ УПРЕКВАЙТЕ ДЬРЖАВАТА.
  • 24 ТтТ

    21 16 Отговор
    До като нашите работят с сърп и чук ще е така!
  • 25 Гарантирано от ГЕРБ

    51 8 Отговор
    Боко и ГЕрП убиха българското земеделие, защото субсидиите, които бяха дадени за него бяха Откраднати и се превърнаха в скъпи лимузини, къщи за тъщи и в герберски банкови сметки!
  • 26 Тракториста

    44 1 Отговор
    До миналата година гръцките фермери ни затваря ха пътя на българските камиони нанесаха много загоби на транспорта а днес им дават да си внасят продукцията е тва е мазохизъм вече
  • 27 Дедо Йоцо

    13 1 Отговор
    У кой рунд ги пребиха ?
  • 28 onq s konq

    19 3 Отговор
    Язе си гледам домати чушки лук па си имам и едно ягне
  • 29 Безсмъртната алчност

    39 4 Отговор
    Мой съсед отглежда домати около Сандански в оранжерия.Има един "тунел". Та той иска да спечели за една година толкова, колкото и братовчед му, който има четири тунела. Постоянно мърмори, че не може да купи на щерката апартамент в София, та момата живее в общежитие, че не може да и купи кола, та момата пътува с автобус, че не може да си угажда на жената...А работи само той. Жената и щерката са "милионерки"! От един "тунел" се изкарват 5 тона домати. Максимум 5 хиляди лева печалба. Човекът си е харесал цена 5 лева килограма...А ние - 2 лева. Семеен бизнес не е точно това-едноличен и съвсем малък.
  • 30 Бай Тошо

    24 6 Отговор
    Внасяйте боклуци и после се чудете що икономиката върви стремглаво на долу
  • 31 Щото знам

    9 1 Отговор
    Търговската шайка е виновна защото им е по-далавера , българските като по-хубави са по-скъпи и ония купуват евтините боклуци
  • 32 ДВСК

    29 1 Отговор
    Няма защита от страна на държавата, но и производителите са доста алчни и мечтаещи с една оранжерия да си купят тризонет от КОНПИ. Постоянно се говори как българският домат е най-добрият домат на света. Сигурно се полива с дестилирана вода за да не се натрупват нитрати, никога не се пръска с препарати. Просто трябва да се даде възможност на всеки, които произвежда да продава в региона си. Възстановяване и изграждане на нови квартални пазари и без супер регулиране. Контролът ще бъде от клиента. Има наченки на това, но пък тогава се залитна към "Био". Което е супер глупаво. Говоря от личен опит. Фермерски пазари, но на нормални цени.
  • 33 Коко

    22 0 Отговор
    Немога да разбера вчера министерството на земеделието ни обясняваше как износа точно на домати, и други селскостопански продукти се е увеличил с няколко пъти а днес ни обясняват как гръцки те домати ни убиват не доматите българските пишман политици ни убиват
  • 34 Дедо Шишарко

    16 19 Отговор
    Гръцката стока е по-качествена от българската......... българските производители само реват за субсидии и постоянно вдигат цените , а после гърците им били виновни.
  • 35 Иван

    18 1 Отговор
    Той припомни, че предстои създаването на регистър на търговците на плодове и зеленчуци, като целта е пълна проследяемост и регулация на вноса. А добър ден стрино Пено, това беше работа от преди 20 години, но като сте заети с държавни дела толкова маловажни неща като българското земеделие не си струва усилията, да е ба вашата кожа долни семки.
  • 36 Nqkoi si

    20 1 Отговор
    Те нямат сметка да забранят вноса защото от там печелят управляващите,данъци,такси,акцизи и т.н ако се забрани ще изгубят тези пари и трябва само да дават а държавата по даването не е гледа само да взима
  • 37 КОПАМ

    19 4 Отговор
    Е па вие? Искате шопска салата от хубав домат, гръцките били пластмасови? Ами за пластмасови имате пари бе серсеми. За други немати пари. Я ке отглеждам биодомат. Вие ке сте мързеливите, ке не мож ми купи доматото. Ке одите у чужбино, ке бачкотите здраво, и кат додите зя море до ваканцувате, ке имате пари, ми купи домато.
  • 38 Илия Троянов

    16 14 Отговор
    Свършиса тая дето по градовете мързелуваха, но ядяха хубави неща от село. Будалите от село и с най малки пенсии, за награда. Живков издържаше градът с робия в селата. МРЕТЕ МРЕТЕ БЪЛГАРИ ПРОКЛЕТИ, МЪРША ЗЛОБНА ПРОКЛЕТА ХУЛИГАНСКА СГАН
  • 39 Диан

    18 8 Отговор
    Земеделието у нас го убиха Стоянов и Костов.
    Няма връщане.
  • 40 ТОДОР ЖИВКОВ

    9 4 Отговор
    Може да решава тоя, който има пари, бе! Щом немаш пари, какво ще решиш ти, бе? Ти нямаш право да решаваш!. .. Един другар ... ми вика: Другарю Живков,
    не вкарваме ли ние вълка в кошарата? Ах, викам ... вярно е, вкарваме
    вълка в кошарата, но ... вълкът ще изяде мършата, а това което е здраво,
    то ще остане .
  • 41 Nqkoi si

    22 1 Отговор
    Няма да има земеделие в България както едно време е било всичко съсипаха туризъм,земеделие,наука,строителство обезлюдяване на селата и градовете вече и държава няма да има ако върви така
  • 42 Аноншмен

    10 3 Отговор
    Гърците получават по високи субсидий но дават по високи надници
  • 43 Андрей Тиртха

    26 0 Отговор
    На гражданите даваха апартаменти, а те презираха селяните произвеждащи им дини за 5 стотинки. А в Унгария е било обратно, с четириетажни къщи и мерцедеси, селяните.
  • 44 Хасан4о

    18 3 Отговор
    Затова ли хляба , агнешкото и каквото се сетите от селското стопанство е толкова евтино? Защото вземате субсидии и ако вземате повече и Ви намалят ДДС -то сигурно от последни модели автомобили чисто нови ,ще се качите на частни самолетчета. Арендатори и голяма част от зеленчукопроизводителите не си знаят точно колко земя имат и къде е . 20 % са горките истински земеделци -другото е в далаверата . Земята е на няколко фирми също като енергоразпределителните дружества. Мошеници ,ДДс-ари , гешефтари за 5 лв на тон и те така .... Мутри изкупуват продукцията ....
  • 45 бсп

    19 4 Отговор

    До коментар #4 от "ГЕРБ":

    България е убита по време на Командира с Техноимпексова и Данчо Ментата великите седесерасти ""антикомунисти""!!!
  • 46 леко тъп виц преписан от някъде си

    34 2 Отговор
    Навремето ядяхме домати,защото нямахме пари за кебапчета.Сега ядем кебапчета,защото нямаме пари за домати.

    Коментиран от #48

  • 47 бсп

    13 3 Отговор

    До коментар #5 от "ГРОБаджии":

    Партията на ученичката на Командира когато Съсела със Сопола и великия ""цар"" кобурга я доунищожиха след седесерастията на Командира!!!
  • 48 коментар

    5 1 Отговор

    До коментар #46 от "леко тъп виц преписан от някъде си":

    И за какво плачеш след като ядеш само кебапчета а, не само домати????!!
  • 49 стоян георгиев

    17 0 Отговор
    пазарувам основно от пазара и там има огромно предлагане на българска стока.домати бол и се купуват.тази година има доста добри домати като вкус,но за съжаление са скъпи.едва сега паднаха под 2 лева.подобна е ситуацията с череши,краставици,лук...излезе ли българското на пазара гръцкото спира да се купува макар и да е в много случаи по-евтино.нашенското просто е по-вкусно.истината е обаче че трябва да има реципрочност ако гърците искат да продават у нас трябва и българския производител да може да продава свободно в гърция и да конкурира местните производители на место.в противен случаи да се създадат административни пречки за гръцките зеленчуци и плодове дублиращи нашите.
  • 50 Българин а не български гражданин

    17 4 Отговор
    Който не го мързи яде български плодове и зеленчуци а другите да ядат на турците и гърците онаа работа докато висът в офиса пред компютъра
  • 51 Тути фрути

    27 0 Отговор
    А с дините не е ли така?С ягодите?Идеята с еврофондовете е да се финансират хора,които желаят да се занимават със земеделие,но до парите се добраха само хора с връзки,с подкупи и политици.
  • 52 Веднага да се арестува

    7 0 Отговор
    Гръцкият 🍅!!!
  • 53 Eire

    7 2 Отговор
    Агне в Ейре 200 лева в България 400лева???
  • 54 Рустико

    1 0 Отговор
    На български не се ли казва "пресни" и "консервирани" плодове и зеленчуци ?
  • 55 Иван

    5 2 Отговор
    Ама едеш банани нали налу искате демокрация ми ето пътувате всеки говири каквото си иска и лапаш банани
  • 56 Добре де

    18 1 Отговор
    Аз винаги купувам от някой възрастен човек, дето сам си ги е отгледал на село и не е донесъл повече от 5 кила за продан днес.Защо да пълня гушата на мързеливи прекупвачи, дето ми пробутват вносна стока.
  • 57 смок

    9 1 Отговор
    Гърка не го мързи, а ние само "усвояваме" субсидиите. Там е проблемът.
    Е и малко слънце в повече, но мързелът е основното.
  • 58 Радо

    23 2 Отговор
    Дворът ми е голям и съм си мислел да го разора дълбоко и наторя, и да насея примерно 500 корена домати....на кого ще ги продам после, на село всеки си гледа, да ходя до града на 30км. в едната посока за 2 щайги домати, струва лиси?....навремето в силкопа изкупуваха домати, краставици, и който има повече ги предаваше и вземаше по някой лев на края на месеца, като малък сутрин с кличката сум карал по 4-5 щайги с домати и съм чакал на опашка да ги приемат и окачествят.... минаваше яйчарят и баба ми му продаваше по 1 кора яйца, и оттам някой лев...първото ми колело навремето Балканче за 85лв ми го купиха баба и дядо с пари от доматите помня....а сега по селата няма изкупвателни организаци, които да изкупуват селскостопанска продукция от хората.
  • 59 Шумен

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Варна":

    Браво Варна,убийствен коментар.

    Коментиран от #83

  • 60 bank

    7 0 Отговор
    Че то не останаха зеленчукопроизводители - субсидиите ниски, мутрите те набикалят, не е като зърнопроизводството. А ние сме учили Европа на зеленчукопроизводство...
  • 61 Луд

    10 1 Отговор
    Климата бре другаре, там е проблема.
    Кога става българския домат?
    Кой месец?
    От кой месец ручате домати?
    Ако не знаете питайте бабите си.
    Сега напишете и за дините и пъпешите.
    В момента диня в България на полето знаете ли с какви размерие?
    Философи сет.
    Ще ми ядат домати от февруари още, че те марулите не са станали през този сезон.
  • 62 Един

    8 1 Отговор
    Българската "политика" уби много неща - в това число и българския домат!

    Коментиран от #65

  • 63 Коко

    9 1 Отговор
    Имали някой от вас много много разбиращ от земеделие . Трябва много да си учил ,гледал ,пробвал и чак тогава да произвеждаш за пазара . Някой знае ли колко помпени станции за напояване имаше и колко са сега. Колко консервни фабрики имаше където работеха десетки хиляди души. Няма значение какъв етнос са били . Фабриките работеха 24 часа . Във всяка фабрика имаше жп клон , колко вагони се товареха за цяла Европа . Дето сега ни прибутват всичкия си боклук. Ама те не са толкова виновни нашите пишман търговци това искат да спечелят повече за сметка на народа . Земеделието е ОГРОМНА НАУКА ! При най-малка грешка се плаща много скъпо. Не е работата само до субсидиите ,трябват и хора . В зеленчуковата градина почети всичката работа е на ръка. Зърно производството техниката върши работата на 90 процента. А техника се купува от гладните акули които дават субсидиите! Така е братя БЪЛГАРИ.
  • 64 Глупости

    2 4 Отговор
    Убил е на копейкаджииските сайтове троловете.
  • 65 Pesho

    20 1 Отговор

    До коментар #62 от "Един":

    Аз съм Земеделски Производител, не само ние но и животновъдите в Бг не са защитени. Проблема не е само в гръцкият домат, проблемът е че се внасят домати от Полша,Холандия,Турция, Китай, Испания и от където се сетите,оставам с убеждението, че ние нямаме граници и митници.Ако някой живее в близост до с. Първенец Пловдивско знае за каква корупция става на въпрос. На ден минават през тържището десетки тирове и те не са на случайни хора, превозващи нелегална стока.Когато българската стока излезе на пазара започват проверките от НАП и всякакви други държавни структури които имат за цел да ти пишат актове безпричинно на малкото останали български производители. Единствената държава в Европа това е България, която изисква Земеделските Производители да се самоосигуряват и за да продават трябва да имат регистрация като такива и касов апарат. Ако решите да продавате вместо съпругата си на тържище Първенец, защото майка и е починала предходната вечер Ви пишат Акт в размер на 500лв., това е най - ниският от всички.Складовете в които се продават контрабандни стоки са не обезпокоявани от проверяващите. Може би до пет год., ще си мечтаем за български плодове и зеленчуци ако не подкрепим родното производство.
  • 66 Свободна търговия

    6 0 Отговор
    Имаме ЕС и търговията е свободна! Какво искате? В Гърция всеки селскостопански райнон си има борса на която производителят дава продукцията си и пропорцинално на това си получава продукцията. У нас системата е друга и порочна. Защо не е като в Гърция сами си отговорете.
  • 67 Сбърркана система

    10 0 Отговор
    Европейски субсидии само срещу продукция както е в Гърция. Даваш продукцията на борсата и получава определената за това количество продукция субсидия. Не са ни виновни гърците а сбърканата ни и корумпирана система за субсидиране на селското стопанство.
  • 68 Шаран БГ

    10 0 Отговор
    Българският домат бе убит от българските мъдри политици !!! Слава на убийците !!!
  • 69 Помнете

    6 12 Отговор
    Не ми хвалете какво земеделие сме имали при соца защото тогава нямаше конкуренция на международните пазари и изнасяхме за СИВ и от там внасяхме други боклуци. Насилствените ТКЗС нямаха нищо общо с доброволните кооперативни сдружения на собственици. Работещите в ТКЗС получаваха кошмарно ниски надници по едно време под 1 лв. и кошмарно ниски дори за времето си земеделски пенсии. Продукцията се обираше от бригадири и войници. Дори ТКЗС които насилствено вървяха донякъде се изродиха в ПАК и други подобни мастодонтни недоразумения и експерименти на простаците които ни управляваха. Без лична заинтересованост в нормалния свят няма успех и това се доказа когато влязохме в него благодарение на тъпака Горбачов.
  • 70 Дедо

    15 2 Отговор
    От осем години насам всяка пролет си засаждам по 100-120 стръка домати. Отделно пипер, краставици,боб, тиквички, тикви (не банкянски), лук, чесън, всякакви подправки. И ям вкусни и преди български зеленчуци без нитрати и ГМО. И не само аз - раздавам на роднини и приятели, че то изяждане няма.
    Да, знам, че това не решава въпроса - но ако чакам на тиквеното правителство, ще трябва да ям само пластмасови домати и гумени чушки. Да, ама не - тия вносни боклуци да си ги яде Боко Тиквата!
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Djoko

    6 0 Отговор
    Аз като няма от оранжерията,си купувам български хубави домати,като няма пари не купувам даже и гръцки боклуци,който цени качествените зеленчуци знае какви да купува,а нас на село не ни мислете
  • 73 sisi

    8 0 Отговор
    Елате да видите на Огняновската борса колко тирове има внос от Македония ,Турция и Гьрция има и вьзрастни призводители редом до тях и всеки си мьлчи вьпреки, че взимат хляба на наи-дребните производители ,които си препитават семейството с тази работа
  • 74 Надя

    11 0 Отговор
    Гръцките производители получават субсидия от държавата и затова там е по евтино от България. Въпреки че заплатите им са три пъти по големи от българските плодовете са много по евтини. Освен домати, краставици и с гръцки череши напълниха пазарите. Българските еничари във властта умишлено не дават субсидии на земеделците за да фалират. Това са най големите врагове на страната откакто съществува. Милиарди заеми взеха за да купят старите изтребители и държавата да затъва в бедност и престъпления. Народа ни е търпелив и ги търпи все още, но дано Бог не ги търпи повече.
  • 75 Патриция

    11 2 Отговор
    За каквито е гласувал народа такива ще го управляват. Вместо да се сърдите на алчните и корумпирани политици, се сърдете на себе си че гласувате за тях.
  • 76 Иванов

    9 3 Отговор
    Българския домат биволско сърце вече го няма на пазара. Така ще бъде със всичко. И киселото мляко го правят чужденци в България. Тютюна и цигарите изчезнаха. Всичко което беше печеливш бизнес, е в ръцете на престъпниците. Всичко е взето на безценица. Затова се превърнахме в колониална държава с много господари. Дори не ни плащат за използването на военните ни бази. От държава с развита икономика се превърнахме в разпадаща се територия.
  • 77 Димов

    2 0 Отговор
    За спасяване на родното производство от конкуренцията на вноса, си има акциз.
  • 78 ак47

    8 2 Отговор
    Наскоро разбрах за една далавера с нашето жито, изкарват танкера един месец в морето и после го връщат и го разтоварват обратно с други документи за внос на друга цена.Един митничар ми каза ...същия кораб,същото жито пет шест човека перат мангизи и се отчитат на Бате

    Коментиран от #81, #84

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Ставрю

    8 3 Отговор
    Всички в парламента на бесилото и всички окрали България като съсипаха животновъдстство земеделието и всичко. Гроб довършиха България като направиха 300км магистрали които ще бъдат винаги в ремонт. Не народ ааа стадо овце.
  • 81 Ставрю

    3 0 Отговор

    До коментар #78 от "ак47":

    Ооо това е стара далавера още по времето на Чичибаба го правеха.
  • 82 Брат Домиго

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Георгиев":

    И защо трябва да плащам субсидия на някого, за да ям домат?
    По добре гърците да ми субсидират домата.
    Те от много субсидия фалираха
  • 83 Варна

    2 0 Отговор

    До коментар #59 от "Шумен":

    Благодаря,
    За нещастие съм прав и всички знаем проблема, освен онези в София. До като избираме такива, които после да назначават дилетанти, на всичкото отгоре и без опит, резултатът ще е винаги такъв...
  • 84 ко речи?

    2 1 Отговор

    До коментар #78 от "ак47":

    Трол. Кой кораб ще стои 1 месец, да не прави нищо и да не вади пари. Ай бегай, измисленяк.
  • 85 Даскал

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Шансу Имамов":

    Ами Мюмюн, вземи научи български език и тогава питай! Да те ....знаеш къде!
  • 86 Баба Вуна

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "Алооо":

    Бабиното, като произведеш, трябва и да продадеш на добра цена, за да живееш нормално! Попитай тези фирми, които внасят! Там е заровено кучето!
  • 87 Сега връзвах

    2 0 Отговор
    Доматите. Трудоемка култура е. Но малките опаковки, на препаратите, са скъпи! От там продукцията!
  • 88 dynamo

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "Libre comme air":

    Tu a tout a fait raison
  • 89 Когато управляващите нямат мозък

    6 0 Отговор
    Така става. Пълни некадърници. И завършени идиоти.
  • 90 Димитър Кънев

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Георгиев":

    Е това ни на дроби снахата на политбюро.А какво ще ни на дроби внучката на политбюро.Е мислете когато гласувате за комуниста Бойко Борисов.
  • 91 Димитър Кънев

    1 0 Отговор
    Е това ни на дроби снахата на политбюро.А какво ще ни на дроби внучката на политбюро.Е мислете когато гласувате за комуниста Бойко Борисов.Който няма дори кръщелно.
  • 92 Неизвестен

    3 0 Отговор
    Повечето търговци забогатяха от тези нитратни зеленчуци.Защо неги проверяват дали издават касови бележки.
  • 93 Ставрю

    2 1 Отговор
    Когато няма единство така става. Одарете ги в цената ама заедно да им стоят тировете пълни па да видим. Конкуренция и ние искаме да забогатеем бързо. Шибания ЕВропеиски съю е това.
  • 94 слънчогледа

    1 0 Отговор
    Това лято плодовете и зеленчуците са ни на европейски цени.Доматите и кайсиите са 1 евро че и отгоре, а онази дебела маймуна се разкарва по магистралите вместо да вземе мерки.
  • 95 ПЕШО

    2 1 Отговор
    Опитайте да вкарате две касетки домати в Гърция и да ги продатете още на границата ще ви ги разритат по асвалта и кръгом обратно
    Хората си защитават родното производство и не са продажници като нас.
  • 96 Шопо

    1 0 Отговор
    Глупости, аз си имам 32 стръка. Живи и здрави са си. До десетина дни ще имам узрели.
  • 97 преминаващ

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Аз искам да копам домати":

    A знаеш ли откъде се хваща мотиката?