17 Август, 2019 02:28 3 856 8

Бизнесът с нова 4-месечна отсрочка за касовите апарати

  • касов апарат-
  • наредба-
  • нап

Сроковете не важат за бензиностанциите, които до края на септември трябва да подготвят системите си

Удължава се отново крайният срокът за въвеждане на новите системи за отчитане на продажбите в търговските обекти. От Министерството на финансите предлагат електронните системи за управление, които ще подават информация до данъчните, да заработят от 31 януари 2020 г., а не до края на септември 2019 г.

Според финансовото ведомство, удължаването на сроковете в Наредбата за касовите апарати се налага заради множеството различни специфики на организациите и нуждата от повече време, за разработването на съответните програмни продукти.

Електронните магазини ще разполагат с повече време, за да въведат новата система за отчитане.

Предложеният за тях срок е 31 март 2020 г. Удължаването се налага поради огромното разнообразие на използваните софтуери и техническите предизвикателства за осъществяване на връзка с касовите апарати, е записано в мотивите на Министерството на финансите.

Предложените промени в сроковете не важат за бензиностанциите, които до края на септември трябва да подготвят така системите си, че на касовите бележки да се вижда не само цената на горивото, а и разбивка – как се формира тя.

Колко е акцизът, ДДС-то, както и на каква стойност съответната бензиностанцията си доставя горивото. Това изискване беше въведено след протестите срещу високите цени на горивата в края на миналата година.

Тогава финансовият министър Владислав Горанов коментира, че така на потребителите ще е ясно колко от цената на горивото отива в държавната хазна под формата на данъци и колко при търговеца.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ernesto Guevara

    24 2 Отговор
    Отдавна ви го повтаря бизнеса,ама тиквите от НАП не чуваха.И до 31.12 няма да могат всички да изпълнят изискванията.ФУ закръглят до втория знак,а в търговията на едро се работи до петия знак и се получава разлика между сумата на фактурата и касовия бон,а това е недопустимо.Отделно единица стока ако струва 0.004лв на касовия бон ще изпише 0.00лв.,а ако ч изпишеш 0.005лв на касовия бон ще бъде калкулирано като 0.01лв и ще удвои сумата за плащане.Тази наредба е измислена само за тръговия на дребно и за нищо друго,но некомпетентните и инати държавни администратори се опитват да я наложат на всички,а това ще доведе до КАТАСТРОФА.

    Коментиран от #2, #8

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 666

    13 1 Отговор
    Който още не в в сивия сектор да му мисли. От 10 години такива лайна се акат по малкия и среден бизнес, че не е истина. Голяма част от изискванията са неприложими. Друга част ще костват много пари на фирмите. 800 000 фирми са закрили по време на управлението ма ГЕРБ. Що ли?

    Коментиран от #7

  • 5 Брах ви лайката гербаджийска

    4 0 Отговор
    Боко много обича да отлага и да дава заднешката покрай избори
  • 6 Василев

    1 0 Отговор
    Следят ни, като кучета са станали,освирепели и същевременно безсилни да се справят с каквото и да е друго...Змията като умира най-много хапе :(
  • 7 Василев

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "666":

    Аз затворих 7 магазина пт 2009 до 2014 и не мисля някога да отворя дуг...Ще спра съвсем да работя,даже и в сивото...Непоносимо бреме е да работиш в бостана на тази татковина-Тиквония!
  • 8 Василев

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ernesto Guevara":

    Пука им на Тиквата и на Влади Честният!