1 Ноември, 2019 14:42 3 252 10

КНСБ пак иска необлагаем минимум за заплатите

  • необлагаем минимум-
  • заплати-
  • кнсб

В Гърция годишните доходи до 10 000 евро са освободени от данъци

КНСБ пак иска необлагаем минимум за заплатите - 1
Снимка: Shutterstock

Според КНСБ предвидените промени в данъчните закони за 2020 г. не отговарят на очакванията на обществото за справедливо облагане. Това се посочва в позиция на Конфедерацията по данъчната политика, изпратена от пресцентъра на синдиката до медиите.

В нея се отбелязва, че независимо от увеличението на доходите през последните години, все още липсва осезателно подобрение на благосъстоянието на българите. КНСБ счита, че е необходима промяна на данъчната философия, за каквато от синдиката настояват от повече от десетилетие.

Според КНСБ е необходимо въвеждане на необлагаем минимум, който да бъде равен на установената минимална работна заплата за страната, като така ще бъдат освободени от данък хората с предимно ниски доходи. Това ще повиши разполагаемият им месечен доход, като според анализите на КНСБ, този доход ще бъде изразходван изцяло за потребление, което ще има стимулиращ ефект за икономическия растеж и за повишаването на приходите в държавния бюджет, се посочва в позицията. Според КНСБ това означава, че не само няма да се намаляват доходите, а ще бъдат увеличени. Според официалната статистика в България около 1,9 млн. души работят и получават доход, който е по-нисък от средната работна заплата за страната (1260 лв.). Необлагаемият минимум трябва да бъде въведен именно за тези доходи, защото неравенствата постоянно се задълбочават през последните години, заявяват от синдиката.

От КНСБ дават пример, че при минимална работна заплата 610 лв. за 2020 г., този, който получава работна заплата с данъчна основа 1000 лв., ще плаща налог върху 390 лв. (разликата над 610 до 1000 лв.), което прави 39 лв., а не 100 лв. месечно. Тази мярка ще струва на бюджета около 800 млн. лв., но пък те ще останат в джоба на българите с ниски и средни доходи.

Според синдиката реформата може да става и поетапно, което няма да натовари толкова бюджета. Готови сме да подкрепим и компромисен вариант, при който необлагаемият минимум да се въведе под формата на възстановяване/връщане на данък в края на годината на работещите, което също би било стъпка в правилната посока, допълват от КНСБ.

От синдиката отбелязват, че във всички страни, където има действаща система на пропорционално данъчно облагане, има въведен необлагаем минимум или някаква сходна форма на връщане на данък за най-бедните работещи граждани. България е единственото изключение. Във всички държави с прогресивно облагане пък също има въведени подобни форми. Например, в Гърция годишните доходи до 10 000 евро са освободени от данъци, се допълва в позицията.

КНСБ настоява и за въвеждане на елементи на семейно подоходно облагане.

Такива, според Конфедерацията, могат да бъдат - данъчни кредити, диференцирани, според размера на възнагражденията и броя на отглежданите в семейството деца и/или данъчни стимули за сключване на граждански брак за млади семейства и пр.

Според синдикалната организация успоредното прилагане на тези две нови мерки ще доведе до един усъвършенстван и по-справедлив модел на данъчна политика в България, без рискове и сътресения за бюджета. Подобен подход ще стимулира финансово семействата, би насърчил раждаемостта и би подпомогнал отглеждането на деца, увеличавайки разполагаемия доход на работещите родители, допълват от КНСБ.

"Ако Министерство на финансите възприеме нашето предложение, ще се постигне по-справедливо преразпределяне на публичните средства, като в хората с най-ниски доходи останат допълнително пари в размер на 730 лв. годишно", се посочва в позицията.

Посланието на КНСБ към Бюджет 2020 по отношение на данъчната политика е: Повече пари за хората с ниски доходи, повече потребление, по-висок икономически растеж и съответно намаление на неравенствата, обобщават от Конфедерацията.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЗЕВС

    23 0 Отговор
    Браво сетихте се най- после
  • 2 Хитар Петар

    6 3 Отговор
    Регистрирайте се като партия и изборите ще са ваши
  • 3 Коментар📝

    16 0 Отговор
    Докато НЯМА НАЦИОНАЛНА СТАЧКА НЯМА ДА СЕ ОПРАВЯТ ЗАПЛАТИТЕ.А ЗАЩО НЯМА НАЦИОНАЛНА СТАЧКА ЗАЩОТО КНСБ Е ПАЛТИЯ С ВЛАСТТА
  • 4 гост

    13 0 Отговор
    Това го знае всеки икономист, че трябва да го има, ама Бойко и неговата шайка не са на същото мнение. Голяма част от богатите си укриват доходите и предоставят само част от тези за облагане, а бедните хора биват ощетявани с данъци все едно тези 60лв ще ги спестят и инвестират в акции, май не, директно си отиват в консумацията, но в по-добро здравеопазване, по-добра храна или повече услуги. Бедните не спестяват за разлика от богатите.
  • 5 Миризлив пор

    7 0 Отговор
    България е страната с най-ниски заплати въобще в Европа. Във всички отрасли където все още има колективни трудови договори КНСБ участва като представлява работниците и с какво са допринесли за увеличение на заплатите да ги докарат до европейско ниво? Аз лично не съм чул да има някоя браншова стачка за ниски заплати последните 20 години за разлика от немци и гърци примерно.
  • 6 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 3 Отговор
    Ако това се въведе, то сивият сектор в икономиката ще се увеличи в пъти, защото във всеки бранш е бъкано с баламурници, които след време ще протестират, че пенсиите са им мизерни.
  • 7 Бачо Киро

    1 0 Отговор
    В Гърция няма необлагаем доход от 10000 евро. За женен с едно дете е малко под 8700 и включва % от общия доход, 10% в ниските суми, които трябва да бъдат похарчени с електронни пари. Демек ако вземаш 10000 евро, 1000 трябва да покажеш похарчени по електронен път, за да можеш да достигнеш максимума необлагаеми за категорията си. Въпреки това, необлагаем доход съществува. В България също е отдавна нужен. Няма лошо да се върже и по подобен начин с електронни плащания, както и с лимит на плащане в кеш (в Гърция мисля беше 500 евро без ДДС). Тези, които са в сивата икономика и не издават въобще фактури или бележки така или иначе нищо ги не лови, но поне когато закупуват редовно неща с цена над 1000лв да речем ще бъдат принудени да ги купуват чрез банка.
  • 8 мани мани

    1 0 Отговор
    а бе те не искат да премахнат облагането на минималната раб. заплата и не искат да премахнат увеличението, което винаги правят на здравните осигуровки на тия дето сами се осигуряват... това увеличение е обвързано с увеличаването на мин. раб. заплата! защо? супер несправедливо! и всички такси се вдигат, когато се увеличава мин. ра. заплата! защо? какво да говорим повече? а тия два синдиката за нищо не стават, освен да си се нагушват с пари под масата!
  • 9 мани мани

    1 0 Отговор
    кога тия два "синдиката" вдигнаха голяма стачка? някой помни ли? :)
    та те са тясно обвързани с мафията(дс, групировките, политиците, така наречените олигарси)! не смеят да гъкнат, а само се пише от тяхно име из нета, говорят се небивалици из медиите и само толкова!
    в чужбина как било, пф! а бе стига сте гледали в чуждото канче! супер некреативно е така! вземете измислете добре работещ бг вариант по наща си конюнктура ва мушмули!
  • 10 мани мани

    2 0 Отговор
    кнсб и подкрепа като толкова искат, защо не ни вдигнат на стачни действия? нима няма никой да скочи от нас ли? защо не го направиха лятото преди изборите, когато е топло и всички ще скокнем навънка!
    сега зимата да мръзнем вънка :) то пък щото някой ще се надигне, а и пък тия "синдикати" щот' ще се преработят да се пънат стачни действия да вършат :) знаеме ги тия, оядените! те са бита карта и никой от нас не им вярва! сит на гладен не вярвал, но и гладен на сит вяра му няма!