Last news in Fakti

26 Ноември, 2019 17:43 7 091 13

Първи сме по производство на гроздова ракия на Балканите

  • ракия-
  • производство-
  • цена-
  • rakia & spirits fest

Цената на истинската ракия е минимум 7-8 лв. на бутилка

Първи сме по производство на гроздова ракия на Балканите - 1

Ракията е неизменна част от бита на българина. На Балканите сме първи по производство на гроздова ракия. При плодовите високоспиртни напитки, като сливова и дюлева, челната позиция е за Сърбия. Узото е запазена гръцка марка. През последните години то измества българската мастика. Причината, според специалисти е, че много българи посещават Гърция и започват да я предпочитат пред родната мастика.

Несъмнено домашното производство на ракия остава високо. Това е проблем за бранша в случаите, когато се произвежда значително по-голямо количество от нужното за лична консумация.

Ракия или вино се пие повече? Определено превес има високоспиртната напитка. Основната причина за това е, че тя се прави по-лесно от виното. „При домашни условия виното е малко по-сложно за направа. Там вече се иска и усещане на климата, процесът на ферментация е при определена температура, необходимо е мелене на дрожди. Има философия на производство на вино и затова на българина му е много по-лесно да произвежда ракия”, каза за ФАКТИ Ивайло Жеглов, управител на „Експо Тийм”.

"Няма точна статистика колко ракия се произвежда на година, но определено има ръст. Той се дължи на по-строгата политика по отношение на акцизите. „Във всяка изба има измервателни уреди, бандероли, които да се лепят веднага. Те са предварително купени, т.е. акцизът им е платен. Дори консумацията да е на едно ниво, ръстът на производство е по-голям", допълни Жеглов.

"Внос на ракия също има. Основно той е от Сърбия. „В менюто на повечето ресторанти у нас има сръбска ракия, дюлева, сливова или крушева. Има и по-екзотични като малинова, къпинова, с билки, но те са рядкост”, допълва Жеглов. Част от тях ще бъдат представени на тазгодишното издание Rakia & Spirits Fest 2019, което ще се поведе на 29 и 30 ноември в НДК. „Напълно съзнателно сме избрали петък и събота, а не събота или неделя, тъй като все пак хората са на работа в понеделник и е добре да имат един ден почивка след посещение на феста”, обясняват организаторите.

Над 300 вида ракии ще могат да дегустират посетителите през двата дни. На щандовете, които ще предлагат разнообразие от напитки, посетителите ще бъдат посрещани от експерти и професионалисти в бранша. Не само тези, които идват за първи път на Rakia & Spirits Fest 2019, но и редовните посетители ще бъдат изненадани от големия избор и разнообразия от напитки.

Посетителите на изложението ще могат да се насладят на хранителна зона с гурме специалитети, сочни меса и традиционни наши и балкански мезета. Осигурена е и търговска зона от фирма Меик 98 с цени на производители за всеки, решил да зарадва близки и приятели с качествени и оригинални напитки за предстоящите празници.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ганьо дебили

    11 21 Отговор
    .............................българин да си е зла съдба.Туй не е име на народ, а на болест някаква.................,,
  • 2 Последния софиянец

    14 5 Отговор
    Голяма новина. Няма що.
  • 3 Еколог

    12 6 Отговор
    По добре е да се пие вино, отколкото ракия.. Освен че по трудно се напиваш с вино, почти изключено е да се натровиш
  • 4 Гостилничаря

    4 1 Отговор
    Сигурно и на консумация.....
  • 5 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 5 Отговор
    Ракиен фест-гурме баш през Рождественските пости?
  • 6 Димов

    9 1 Отговор
    Още ли не се е появила някоя британска професорка, от арабски произход, която да обясни, колко е вредна нашенската гродова, и че трябва да пием само джин и скоч?
  • 7 Тодоров

    12 5 Отговор
    Малка поправка - първи сме не по проидводство на ГРОЗДОВА РАКИЯ, а на ДЕСТИЛАТНА НАПИТКА, Т.Е. СПИРТ С ЕСЕНЦИЯ, който масово се продава в търговската мрежа. БЪЛГАРСКИТЕ ВИНПРОМИ НЕ СА ТОВА, което бяха едно време. Гроздовата, която се внася от Сърбия и Мекедония, е истинска ракия. Това е и една от причините БЪЛГАРИНА на големи празници или дълги почивни дни да отскача до СЪСЕДИТЕ, защото ТАМ КАЧЕСТВОТО СИ Е КАЧЕСТВО и има жесток КОНТРОЛ.

    Коментиран от #11, #13

  • 8 Истински софианец

    4 4 Отговор
    Преди да да се изказвате некомпетентно! не е зле малко да се пообразовати и понаучите по отношение на спиртните напитки. На пазара има много и то престижно но може би дори незнаете за тях.
  • 9 Истински софианец

    5 1 Отговор
    Преди да да се изказвате некомпетентно! не е зле малко да се пообразоватe и понаучите по отношение на спиртните напитки. На пазара има много и то престижни но може би дори незнаете за тях защото не сте ги пили :)
  • 10 браво краво

    10 3 Отговор
    купешко само проститутка, друго собствено производство...
  • 11 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Тодоров":

    Абсолютно си прав..пътувам често до Гърция и алкохола си купувам оттам..ми разликата при едни и същи марки-колкото от земята до небето..а ципрото им е истинско...
  • 12 Африканеца

    7 0 Отговор
    Българска ракия от украински спирт и китайски есенции.СИС индустрис.Пийте си я
  • 13 Домакин

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Тодоров":

    Спиртните напитки правени от спирт и есенции, са обозначени, и са по-евтини. Бъркаш се с казанджийската ракия и тази, произведена от дестилационни колони. И двата варианта могат да се произведат в домашни условия, но при дестилационна та колона се изчистват вредните съставки(ацетон например), и следователно губи натуралния вкус на плода от който е дестилата. Задължително се слага есенция. Обикновеният казан прави аромат, но продуктът е вреден.