Ракията е неизменна част от бита на българина. На Балканите сме първи по производство на гроздова ракия. При плодовите високоспиртни напитки, като сливова и дюлева, челната позиция е за Сърбия. Узото е запазена гръцка марка. През последните години то измества българската мастика. Причината, според специалисти е, че много българи посещават Гърция и започват да я предпочитат пред родната мастика.
Несъмнено домашното производство на ракия остава високо. Това е проблем за бранша в случаите, когато се произвежда значително по-голямо количество от нужното за лична консумация.
Ракия или вино се пие повече? Определено превес има високоспиртната напитка. Основната причина за това е, че тя се прави по-лесно от виното. „При домашни условия виното е малко по-сложно за направа. Там вече се иска и усещане на климата, процесът на ферментация е при определена температура, необходимо е мелене на дрожди. Има философия на производство на вино и затова на българина му е много по-лесно да произвежда ракия”, каза за ФАКТИ Ивайло Жеглов, управител на „Експо Тийм”.
"Няма точна статистика колко ракия се произвежда на година, но определено има ръст. Той се дължи на по-строгата политика по отношение на акцизите. „Във всяка изба има измервателни уреди, бандероли, които да се лепят веднага. Те са предварително купени, т.е. акцизът им е платен. Дори консумацията да е на едно ниво, ръстът на производство е по-голям", допълни Жеглов.
"Внос на ракия също има. Основно той е от Сърбия. „В менюто на повечето ресторанти у нас има сръбска ракия, дюлева, сливова или крушева. Има и по-екзотични като малинова, къпинова, с билки, но те са рядкост”, допълва Жеглов. Част от тях ще бъдат представени на тазгодишното издание Rakia & Spirits Fest 2019, което ще се поведе на 29 и 30 ноември в НДК. „Напълно съзнателно сме избрали петък и събота, а не събота или неделя, тъй като все пак хората са на работа в понеделник и е добре да имат един ден почивка след посещение на феста”, обясняват организаторите.
Над 300 вида ракии ще могат да дегустират посетителите през двата дни. На щандовете, които ще предлагат разнообразие от напитки, посетителите ще бъдат посрещани от експерти и професионалисти в бранша. Не само тези, които идват за първи път на Rakia & Spirits Fest 2019, но и редовните посетители ще бъдат изненадани от големия избор и разнообразия от напитки.
Посетителите на изложението ще могат да се насладят на хранителна зона с гурме специалитети, сочни меса и традиционни наши и балкански мезета. Осигурена е и търговска зона от фирма Меик 98 с цени на производители за всеки, решил да зарадва близки и приятели с качествени и оригинални напитки за предстоящите празници.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Ганьо дебили
17:45 26.11.2019
2 Последния софиянец
17:45 26.11.2019
3 Еколог
17:52 26.11.2019
4 Гостилничаря
18:48 26.11.2019
5 ИМПЕРИАЛИСТ
19:42 26.11.2019
6 Димов
09:55 27.11.2019
7 Тодоров
Коментиран от #11, #13
10:50 27.11.2019
8 Истински софианец
14:58 27.11.2019
9 Истински софианец
14:59 27.11.2019
10 браво краво
15:38 27.11.2019
11 гост
До коментар #7 от "Тодоров":
Абсолютно си прав..пътувам често до Гърция и алкохола си купувам оттам..ми разликата при едни и същи марки-колкото от земята до небето..а ципрото им е истинско...06:17 28.11.2019
12 Африканеца
07:13 28.11.2019
13 Домакин
До коментар #7 от "Тодоров":
Спиртните напитки правени от спирт и есенции, са обозначени, и са по-евтини. Бъркаш се с казанджийската ракия и тази, произведена от дестилационни колони. И двата варианта могат да се произведат в домашни условия, но при дестилационна та колона се изчистват вредните съставки(ацетон например), и следователно губи натуралния вкус на плода от който е дестилата. Задължително се слага есенция. Обикновеният казан прави аромат, но продуктът е вреден.17:30 29.11.2019