Last news in Fakti

10 Януари, 2020 22:31 4 391 19

Предлагат бързи кредити с неравноправни клаузи

  • бързи кредити-
  • условия-
  • клаузи

Най-често срещаните неравноправни клаузи в общите условия са за такси и комисионни

Предлагат бързи кредити с неравноправни клаузи - 1
Снимка: Shutterstock

Бързи кредити с неравноправни клаузи предлагат редица компании, затова хората трябва да внимават какво подписват и да знаят правата си. В желанието си хората да изкарат по-добри празници или да направят подобрения в дома си често прибягват до финансиране чрез бързи кредити, пише в. „Труд“.

„Предвид нуждите, за които се взимат, това са предимно кредитни продукти, които се отпускат бързо и не надвишават суми от 10 хил. лв. При тези продукти срокът за връщане на заема е кратък (в повечето случаи не по-дълъг от година) и съответно лихвеният процент е по-висок, в което няма нищо лошо и неестествено. Но тук проблемите са свързани не с високия лихвен процент, а с неравноправните клаузи, които поставят потребителите в условия на задлъжнялост към кредитните институции на основание, забранено от закона", коментира Стоил Алипиев, председател на Националната асоциация за защита на потребителите.

Най-често срещаните неравноправни клаузи в общите условия са за такси и комисионни за разглеждане и управление на кредита, едностранно покачване на лихвени проценти и кога институцията може да изиска цялата сума по кредита.

За да избегнат дълги съдебни процеси потребителите могат да отнасят споровете пред секторна помирителна комисия. „Секторна помирителна комисия за разглеждане на спорове в областта на финансовите услуги през 2018 г. е сезирана със 17 заявления, по тях са образувани 15 помирителни производства. Не са образувани помирителни производства по 2 заявления, тъй като исканията са недопустими. Приключилите за година помирителни производства са 17, от които 10 са от 2018 г., а 7 от 2017 г.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    50 0 Отговор
    В тая държава народа няма права, а бизнесмени и собственици на банки, разполагат с вратички в закона, за да грабят народа.

    Коментиран от #7, #13

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Див селянин

    38 10 Отговор
    Феновете на Слави Трифонов тръкат билетчета и взимат кредити да ходят на море с 50% лихва. Класическият селяндур яде кренвирши, но кара беенве често с десен волан и почива в Китен или Керамоти.

    Коментиран от #17

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 София

    8 1 Отговор
    Не ми трийте Коментара !!! Изроди !!!

    Коментиран от #19

  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 3 Отговор
    и като не можите да погасите вноските почват да ве притесняват едни ниско чели батки мутри колектори чси няма отърване а мутра кръв повръща кръв не връща

    Коментиран от #8

  • 7 Мдааа

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Анонимен":

    Ти на тая врата в полето вратичка ли и казваш
  • 8 Обикновен Бг

    19 7 Отговор

    До коментар #6 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    За тия ниско чели батки - колекторски фирми, и за произвола на чси благодарете на Мая Манолова, тя внесе чл. 147 и даде пълна свобода на мутрите-колектори, и на чси.
    Даже председателя на ЧСИ и благодари по ТВ.
    Ама квито сте олигофрени пак за тая ще гласувате. И да не забравите да я подкрепите пак, че на мутрите-колектори, и на чси са им малко парите от тоя произвол който тази "моралната" направи. А и сега партия опитва да направи, така че олигофрени пак гласувайте за ТАЯ "РАБОТНИЧКА".

    Коментиран от #9

  • 9 Обикновен Бг

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "Обикновен Бг":

    Е нямаше нужда да доказвате че сте олигофрени, ама щом сте решили нека ви видят колко ви е умственият багаж, не 80, а 95% олигофренски.
  • 10 Гласувайте за Шайката ГЕрП

    16 1 Отговор
    След десет години Оправление на Шайката ГЕрП, България е пред затриване.

    Коментиран от #12

  • 11 Искрен

    17 2 Отговор
    Във всички градове в България имаше местни лихвари държавата ги изчисти и на тяхно място дойдоха десетките ,,законни фирми за бързи кредити,, които са в пъти по нагли гадни и алчни от предишните.
  • 12 Подкупен червен овчар

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Гласувайте за Шайката ГЕрП":

    Ааа - не! На следващите избори обещавам да гласувам за тези, които пишат "Оправление"! Честна пионерска!
  • 13 Евгени Сливински - Санкт Петербург

    23 2 Отговор

    До коментар #1 от "Анонимен":

    Аз само ще попитам - народът, който се смята за толкова умен, че е на второ място след евреите, защо бърза да взема бързи кредити?! Не може ли да се разполага според чергата си?! Вместо за Нова година да отскачат до Гърция, не може ли да купят няколко бутилки хубаво вино и добра вечеря и посрещнат празниците вкъщи?! Многократно по-евтино, безопасно (никой няма да те гръмне пиян, няма да си участник в катастрофи и т.н.), утре ще имаш пари да погасиш още малко от ипотеката... Българинът масово купува вещи, които не може да си позволи, а после мрънка срещу ЧСИ и мутрите. Мутрите могат да ви изкушават с оферти, с идеи, с продукти, НО САМО ВИЕ СТЕ ОТГОВОРНИ ЗА СВОЕТО ФИНАНСОВО ЗДРАВЕ И ПРОСПЕРИТЕТ. Ако мислите преди да харчите, то няма да имате проблем с парите...

    Коментиран от #15

  • 14 Чичко Паричко

    13 2 Отговор
    Тези кредити заробиха много хора ..
    Останаха без жилища .
    Останаха без пари ..
    Трябва да бъдат забранени рекламите по телевизии и медии със закон !
    Един път влязъл в лапите на подобни фирми излизането е почти невъзможно . И лошото е че съдът , адвокати и държава ги пазят и оставят да мачкат народа . И при това напълно законно . Ползват всякакви методи за да прецакат човек . Първи пример подкупват служебния му адвокат !
    Втори пример : Ако човекът слечели дело срещу тях те обжалват и после търсят човека на стар адрес и човека не знае изобщо че е обжалвано спечеленото дело и по този начин става още по голям длъжник .. Има и още много ночини ..
    Психически тормоз на работното му място и вкъщи ! И какво ли още не ..
  • 15 Призрак

    10 4 Отговор

    До коментар #13 от "Евгени Сливински - Санкт Петербург":

    Напълно съм съгласен. Само да добавя.За съжаление 90% от хората не могат да си направят елементарната сметка. В това число влизат и млади и стари. Едните са заседнали там някъде в 90те години на миналия век, а другите са толкова необразовани, че на по 30 години все още живеят с родителите си. Като цяло, некадърна нация. Който пожела да направи нещо за да живее добре, си взе багажа и се махна от тук.Малък процент са фирмаджиите дето работят за себе си. Всичко друго е леш.наче претенциите на Ганьо са големи.Абе некадърна нация сме и това е.
  • 16 евгени суванджиев

    5 3 Отговор
    Всички фирми за бързи кредити съм ги ударил и на никой нищо не връщам,и хич не ми дреме вече 7години.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Дядото

    2 0 Отговор
    ....това е едва началото...!!?! :) Чакайте да спрат и европарите и тогава: ТАКАВА БУРНА ВЕСЕЛБА ЩЕ НАСТАНЕ..., ГЛАДЕН НАРОД С ОГРАБЕНО БЪДЕЩЕ ,...БЕЗ ВОДА И СПЕСТЯВАНИЯ...направо ФАМОЗНО...!! :) :)
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.