Last news in Fakti

7 Февруари, 2020 23:32 5 586 51

Проф. Ханке: Не пипайте валутния курс на еврото

  • проф. стив ханке-
  • валутен борд

Експертът допуска „тайно споразумение“ с нови условия пред България за еврозоната

Проф. Ханке: Не пипайте валутния курс на еврото - 1
Снимка: БГНЕС

Не трябва да се допуска промяна на валутния курс на България, предупреди в интервю за „Хоризонт“ по БНР проф. Стив Ханке. Той е считан за баща на валутния борд у нас.

Според него може да има „тайно споразумение“, което цели да дискриминира България и да ѝ постави допълнителни условия по пътя ѝ към еврозоната.

Самият проф. Ханке потвърди многократно изразяваната теза, че няма необходимост от замяната на лева при фиксиран курс с еврото, тъй като чрез борда страната ни практически се ползва от позитивите на еврозоната.

„Може да има някакво тайно споразумение между България и Европейския съюз по този въпрос. Тайните споразумения са типични за Европейския съюз и аз изобщо не изключвам да има някое, при което просто на България се поставят допълнителни условия и от нея се изискват промени, за които никой не е повдигал въпрос досега“, каза проф. Ханке.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Добре вуйчо

    58 9 Отговор
    А защо не може просто като в Сърбия да можеш да плащаш и с Евро и лева да си остане.

    Коментиран от #2

  • 2 gggw

    13 36 Отговор

    До коментар #1 от "Добре вуйчо":

    в магазините по 2 каси ли имат да ти връщат ресто? стига глупости

    Коментиран от #21

  • 3 Прав е човека

    36 8 Отговор
    Много хора изгоряха преди борда и тогава от БНБ казаха държавата е стабилна , ама печатаха банкноти без покритие за да имат управляващите. За една седмица 1$ от 25 лв стигна 90лв като падна и остана 75лв

    Коментиран от #35

  • 4 999

    84 7 Отговор
    Абе чуеш ли умниците от правителството да ти обясняват как всичко е наред почвай да се страхуваш.
  • 5 случайно минаващ

    30 22 Отговор
    Какъв е тоя професор бе? Самият ТОЙ,а и проф.доктор Менда Стоянова казаха,"няма страшно".

    Коментиран от #7

  • 6 Искам да минем на евро

    8 98 Отговор
    Нарочно не искат да минем на евро защото продуктите ще станат по-евтини примерно сега взимаш 800лв заплата хляба е 1.20 лв ако минем на евро Ще се взима 800 евро а хляба ще е 0.60 евро и с всичко ще е така демек някой не иска да живеем добре А знае ли човек може и заплатите да станат по-големи ако сме на евро общо взето на някой не му се нрави това

    Коментиран от #10, #11, #13, #14, #23, #30

  • 7 бай Шиле

    60 3 Отговор

    До коментар #5 от "случайно минаващ":

    А бе няма страшно,ама като се сговни положението Менда ще се изсули от България като мокра връв,па иди я търси.Също като Мегленчето Кунева и много други.
  • 8 Този професор

    8 26 Отговор
    Ми прилича на лошия във филма който не иска да стане нещо което е от полза на хората

    Коментиран от #9

  • 9 бай Шиле

    35 6 Отговор

    До коментар #8 от "Този професор":

    А ти приличаш на глупавия от всички филми.Запознай се поне малко с материята и тогава пиши.

    Коментиран от #28

  • 10 До 6

    8 41 Отговор

    До коментар #6 от "Искам да минем на евро":

    Хляба сигурно няма да е 60 цента, а може би 1 евро, ама 610 евро минимална заплата ти прави закупуването на стоки в долари от Китай много по-евтино. Също така продаваните продукти на дребните производители ще им носят повече печалби. Ползите за бедните са много. Ще загубят едрите капиталисти-износители, които сега произвеждат в левове и продават в евро. Сегашното е двойна печалба за тях, защото влагат по-малко в производството, а получават повече от износа на продукцията
  • 11 Сух

    45 9 Отговор

    До коментар #6 от "Искам да минем на евро":

    Не знам кой тъпак ще ти се вържи на глупостите. Лева е български, ние живеем в България и той трябва да СЪЩЕСТВУВА! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!

    Коментиран от #27

  • 12 Абе щом

    38 5 Отговор
    ще го правят калинките от герб, по- добре да не се случва. Доказани некадърници са.
  • 13 Гост

    42 5 Отговор

    До коментар #6 от "Искам да минем на евро":

    По-скоро ще стане обратното - 1.20€ ще е хляба, а заплатата ти ще е 400€

    Коментиран от #17, #26

  • 14 Novus ordo seclorum

    33 7 Отговор

    До коментар #6 от "Искам да минем на евро":

    И каква е причината заплатите да минат в евро без корекция , а цените да бъдат свалени на половина? Отговаряй Гнидо!?

    Коментиран от #25

  • 15 Свилен

    36 5 Отговор
    Прав е професорът!
    Корумпираното правителство вече ни е изработило.
  • 16 Мануш

    6 19 Отговор
    Сега кило хляб е 2 лева. Значи като минем на евро ще стане 1 евро. Доходите ще се изравнят по бавно със западните. Сега 4к лева са равни на 2к евра. Значи и тогава ще е така. Всичко е точно.
  • 17 До 13

    8 27 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Това няма как да се случи, ако не е няква хипер нагла спекулация подкрепена от правителството и целяща съсипия на народа. Добре че има глупаци, за да вирее мафията! Бизнесът няма никакво основание да прави цената на хляба 1 евро, а заплатата 300 евро! Дали заплатата ще е 600 лева и хляба 1 лев, или 600 евро заплата и хляба 1 евро, СИ Е ЕДНО И СЪЩО!!! Реално е същото, но обърнато в евра!!! Само че, когато купуваш китайски маратонки за 50 долара - това прави 45 евра, а сега 50 долара правят 90 лева!!! Демек, със заплата от 600 евро ще си купиш два пъти повече китайски маратонки!!!! Само идиот и индустриалец подкрепят българския лев! Левът прави БГ народа слаб и беден, а индустриалците много богати!!! Ако лева правеше БГ гражданите богати, досега да го бяха заменили с друга валута! Щом 13 години сме в ЕС и ни държат на левове, значи лева ни носи слабост, понеже западняците и БГ капиталистите искат слаба България, за да я ГРАБЯТ!

    Коментиран от #40

  • 18 Нормално!

    9 20 Отговор
    Ханке подкрепя БГ левовете, защото 1 долар е равен на 1.75 лева!!! Той мрази еврото защото 1 долар е равен на 0.9 евра. Много ясно, че Ханке ще е противник на еврото, понеже корупцията в БГ ще им излезе ДВОЙНО ПО-СКЪПО НА АМЕРИКАНЦИТЕ!!! Нормално е да пускат фейк заплахи, а идиоти като вас да аплодират на Ханке и да плюят преминаването към евро!!! Единствената заплаха е, че по време на присъединяването към еврото могат да ОБЕЗЦЕНЯТ много повече левовете и така хората с кредити в евро ЩЕ БЪДАТ ТОТАЛНО ПОРОБЕНИ, а спестяванията ще се изпарят!!!
  • 19 Какво става сега

    12 10 Отговор
    Индустриалците-износители в момента произвеждат в левове, а продават в евра и долари. После купуват суровините в евро и долари, което е двойно по-евтино от левовете. Обаче произвеждат в левове и дават заплати в левове, плащат ток в левове, плащат вода в левове и всичко това им прави ПЕЧАЛБАТА ДВОЙНА!!! БГ индустриалците, Брюксел и САЩ умишлено държаха БГ 13 години извън евро валутата и поне още 3-5 години ще сме извън еврото, за да може БГ и западната мафията да се обогатят в безумно огромни размери. За Брюксел левовете означават по-евтини БГ стоки, по-евтини Бг хотели, по-евтини БГ проститутки, по-евтина корупция на БГ чиновници, по-евтина приватизация. За САЩ левовете значат по-евтина корупция и по-евтина приватизация! Ясно е, че няма как вечно да сме извън еврото, но те задържаха Бг достатъчно дълго извън еврото, за да могат да разграбят БГ индустрията и земята през това време. Сега остана единствено преди присъединяването на еврото да обезценят левовете и да заграбят последните спестявания на бедняците!

    Коментиран от #20

  • 20 Аман от приказки!

    19 1 Отговор

    До коментар #19 от "Какво става сега":

    Ами всеки може да отиде тези дни до банката и да превалутира спестяванията си, просто е!

    Коментиран от #22

  • 21 Иван

    27 3 Отговор

    До коментар #2 от "gggw":

    В Чехия също приемат евро в магазините, но си връщат в чешки крони по определен от управата на магазина курс. Курсът не е от най-изгодните, монети не се приемат, цели банкноти от €500 също не се приемат, ако искаш... Но не е никакъв проблем да се плати с евро. Чехия по никакъв начин не се стреми да приема бързо еврото, напротив, отлага го за далечното бъдеще и въобще не е изключение в ЕС. Полша не бърза, Дания си запази короната, Хърватия си е с куни (влезе наскоро). Предимството на собствената валута е във валутния суверенитет, докато еврото те хваща под общ ярем с държави, които имат обща валута и различни проблеми. Поотделно тези проблеми лесно биха се решили с монетарна политика, заедно това е невъзможно без по-нататъшна интеграция.

    Коментиран от #24

  • 22 До 20

    11 6 Отговор

    До коментар #20 от "Аман от приказки!":

    Ами може, ама трябва да е преди да се сгромоли курса на лева, ако въобще се случи, защото знае какво ще се случи само тоя, който прави тази програма. В момента масово милионерите си държат поне половината от парите в евро, долари, швейцарски франкове, британски лири. Почти няма богаташ, който да си държи милионите в левове. Но като цяло БГ трябва на всяка цена да премине към еврото. Тия псевдо специалисти, които казват, че еврото е заплаха за БГ, са купени от престъпниците или просто латерни
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 До 21

    5 13 Отговор

    До коментар #21 от "Иван":

    Лато нещеш евро отивай в Дания, трол! Баси простотии си написал

    Коментиран от #32

  • 25 До 14

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Novus ordo seclorum":

    На простаци като теб не трябва да се отговаря!
  • 26 До 13

    4 14 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Ако така стане ще е супер!!! С 400 евро ще напазариш 3-4 пъти повече в Турция, отколкото в Бг магазин със сегашната левова валута!!! Дано да се случи това!!!
  • 27 До 11

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "Сух":

    Направи си харакири в чест на България, иначе не си патриот!

    Коментиран от #37

  • 28 До 9

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "бай Шиле":

    Наистина не трябва да пишеш!
  • 29 Еврото е спасение!!!

    9 12 Отговор
    Колкото по-бързо станем еврора държава, толкова по-добре за БГ работниците и пенсионерите!
  • 30 До 6

    8 11 Отговор

    До коментар #6 от "Искам да минем на евро":

    Прави си!!! Ако бяхме на евро сега минималната заплата щеше да е 610 евро, а цената на един хляб 60-70 еврпцента. Но нали знаеш, че това не е изгодно за псевдо бизнесмените, затова тия противни примати са противници на еврото. За бизнесмените е по-добре БГ заплати и Европейски цени! Затова тия тровят интернет пространството с гнусната си същност и коментари!
  • 31 БГ мафията неще евро

    14 6 Отговор
    За БГ мафията еврото е проблем. Сега БГ мафията продава 1 хляб на цената в Германия, обаче заплатата е над 5 пъти по-ниска. Мафията неще да влезем в еврото, защото НЕ МОГАТ да вдигнат цената на хляба, освен ако не искат да фалират, НО СА ДЛЪЖНИ ДА ВДИГНАТ ЗАПЛАТИТЕ... А те нещат да дигат заплати и затова плюят срещу еврото. Еврото е най-важното нещо и единственото смислено нещо от просъединяването на БГ в Евро зоната, но за работниците, а не за мафията. Мафията иска ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕНИ и БГ ЗАПЛАТИ
  • 32 Някой си

    7 4 Отговор

    До коментар #24 от "До 21":

    Простотии има само в нещото което носиш на раменете си , кухата си глава.Такива безхаберници като твоя милост,винаги ги дразни информираноста на другите.Като ти извъртят една врътка с лева и еврото,както ,,пирамидите,, навремето, тогава ще се сетиш какви ,,умнотии ,,си написал .
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ЦК на ГЕРБ

    2 10 Отговор
    Да живее ГЕРБ ! С ГЕРБ към нови капиталистически успехи ! Слава на САЩ !!!
  • 35 Зайко Байко многознайко

    12 4 Отговор

    До коментар #3 от "Прав е човека":

    Таз писана хурка вече я ядохме 96-97-98! Нещем !
  • 36 Зайко Байко многознайко

    11 2 Отговор
    Таз писана хурка вече я ядохме 96-97-98! Нещем !
  • 37 Сух

    2 4 Отговор

    До коментар #27 от "До 11":

    В чест на България ще ти направя на тебе харакири от гъзето до вратлето, пък нека не съм патриот..
  • 38 Госあ

    15 4 Отговор
    Какъв валутен суверенитет за лева ? Ако падне валутния борд, лева ще се обезцени повече отколкото при Виденов. Освен това, няма по проблемна страна от България в цяла Европа. И наистина, паралелно с еврото се очаква и въвеждането на единна минимална заплата за еврозоната.
  • 39 за кой ли път

    10 3 Отговор
    Националните предатели и на кучетата ще подложат народа в името на обещана власт, доказаха го многократно !!
  • 40 Свилен

    8 6 Отговор

    До коментар #17 от "До 13":

    Другаря герберов това което пишеш са безмозочни изречения -"заплатата ще е 600 лева и хляба 1 лев, или 600 евро".
    Заплата ни няма да е 600 едро, а ще 300 лв. Капиш ли? И тогава и китайски маратонки няма да си купиш.
    А и бизнесът като закъса, какви заплати ще дава?????

    Коментиран от #44

  • 41 серго

    5 0 Отговор
    И в момента цените на жилища,коли и др. са в евро.И не си мислете че ЕС са заритали да въведем еврото.Има още много условия които не сме изпълнили..
  • 42 оля

    6 1 Отговор
    Каскетите и гринговците се страхуват от еврото като дявол от тамян.

    Коментиран от #43

  • 43 ххх

    1 1 Отговор

    До коментар #42 от "оля":

    Имаш предвид Гешев?
  • 44 До 40

    1 5 Отговор

    До коментар #40 от "Свилен":

    Бизнесът като закъса ще бъде закупен от кадърни германци, австрийци, турци, сърби, румънци и ще дават хубави заплати, поне двойни на сегашните, давани от некадърните българи!
  • 45 копи пейст

    3 1 Отговор
    Бившият служебен премиер и кмет на София Стефан Софиянски обяви в ефира на бТВ, че смятаният у нас за "баща на валутния борд" Стив Ханке всъщност е бил противник на въвеждането на борда у нас. Софиянски е човекът, който в качеството си на министър-председател подписва споразумението с Международния валутен фонд и валутния борд през 1997 г.
    Днес той защити това решение с простото обяснение - "нямахме друг избор". И разказа за първата си среща с Ханке. По думите на бившия премиер, икономистът дошъл в кабинета му и му подал договор да му стане съветник. Срещу 40 000 долара. Освен това казал, че България не трябва да влиза във валутен борд - нещо, с което Софиянски като премиер не е съгласен. Срещата им продължила доста кратко, разказа той.

    Проф. Стив Ханке: Да живее левът! Не ви трябва еврозона
    На въпрос защо тогава у нас Ханке носи титла "бащата на валутния борд", Софиянски заяви, че след като не станал негов съветник, икономистът станал съветник на президента (1997-2002) Петър Стоянов. И щом видял, че правителството ще подпише с МВФ за въвеждане на борд, станал и най-големият му защитник.
    -
    По думите на Софиянски България трябва да направи стъпки за влизане в Еврозоната. За това обаче има две възможности - да влезем в условията на борд или той да бъде отменен и след това да приемем еврото.
    "Отменянето на валутния борд дава свобода на България да определи курса на лева към еврото. Дава по-голяма свобода на бюджета, по-големи възможности за икономи

    Коментиран от #46

  • 46 До 45

    2 2 Отговор

    До коментар #45 от "копи пейст":

    При този вариант обикновения човек печели, доходите му се качват два пъти. Този вариант, фаворизира обикновения човек, но обременява бизнеса много. Силната местна валута затруднява експорта, затруднява бизнеса --- и това казва Софиянски. Мафията иска слаба БГ, за да печелят на гърба на гражданите
  • 47 Българин

    3 0 Отговор
    Няма необходимост от замяната на лева при фиксиран курс с еврото, тъй като чрез борда страната ни практически се ползва от позитивите на еврозоната.
  • 48 иван

    1 0 Отговор
    нека махне лева бате боко и може да е сигурен че тогава ще стане като в румъния ще има кръв по улиците , смяна на лева само с референдум.
  • 49 qwerty

    4 1 Отговор
    Хора Вие вярвате ли, че заплатите от 1000лв, примерно след приемане на еврото ще станат 1000евро? Защото аз не - цените да паднат максимум с 50% - примера с хляба от 2 лв=1Е да стане 1.50Е, а заплатите автоматично ги делете на 2 - 1000лв = 500Е.
  • 50 Мартин

    1 3 Отговор
    Влизането на България във валутния менанизъм ERM II е необходимо условия, за да може страната ни да участва в единната европейска парична система и да може да се възползваме от всичките плюсове на Еврозоната като фискална политика и банков съюз!
  • 51 Гост

    2 0 Отговор
    Не мога да разбера, колко ограничен трябва да си за да мислиш, че ако сега вземаш 1000 лева след това ще започнеш да вземаш 1000 евро... Това означава, че разходите на бизнеса за заплати и не само ще станат двойни. То по тази логика дай да направим 1 лев = 10 €. Първите месец, два, три ще вземем хилядите, след това държавата ще фалира и ще измираме от глад по улиците...