Last news in Fakti

25 Юни, 2020 20:51 4 953 50

Чуждите туристи още ги няма, отменят чартъри

  • туристи-
  • черноморие-
  • чартъри

Част от чуждите туристи, пристигащи със самолет по Южното ни Черноморие, са собственици на имоти

Чуждите туристи още ги няма, отменят чартъри - 1
Снимка: БГНЕС

Чартърните полети са гръбнакът на родния туризъм. С тях пристигат около 85% от чуждите туристи у нас. За месец юни обаче са отменени 98%  от полетите. Неясна остава съдбата  на заявените на летище Бургас и за следващия месец. В същото време, липсата на чуждестранни туристи, в началото на лятото, остави над 70 % от хотелите в най-големия курорт по южното ни Черноморие "Слънчев бряг" затворени, изброява БНР.

Страх от коронавирус – така най - кратко може да се определи ситуацията с отмените полети и анулирани резервации по Южното Черноморие. За сравнение през месец юни 2019-та сме посрещнали над 315 хиляди туристи, а през тази за същия период са около 6 хиляди. До края на месец септември на летище Бургас са заявени 10 хиляди и 600 чартъра, което е в пъти по-малко в сравнение на миналата година, а колко от тях ще се осъществят е въпрос с още много неизвестни, коментира данните председателят на туристическата камара в морския град Иван Иванов.

"Подписаните договори с "Фрапорт" и съответните наши и чужди авиокомпании, те имат правото да редуцират през целия период на сезона, какво могат да направят и какво не могат да извършат. Ако седалките не са заети повече от 50%, съответния чартър няма да пътува не само до нас, но и до всяка друга дестинация", каза Иван Иванов.

По думите на Иван Иванов българското правителство е решлои да отпусне пари за субсидиране на всяка празна седалка, но страхът от зараза възпира чуждите туристи да пътуват.

Част от чуждите туристи, пристигащи със самолет по Южното ни Черноморие, са собственици на имоти, но всички кацания на двете летища във Варна и Бургас допринасят за стимулирането на вътрешната икономика. При положение, че има такъв огромен спад на полети, това означава, че тя буквално е спряла, коментира ситуацията хотелиерът Диана Колчева. Тя посочи, че липсата на чуждестранни туристи в началото на лятото е оставила над 70% от хотелите в най-големия курорт по Южното ни Черноморие "Слънчев бряг" затворени.

Все още няма яснота и какво ще се случи с пристигащите летовници от трети страни, за които карантината от 14 дни все още не е паднала. Това коментира туроператорът Иван Кирязов.

"Всеки ден имаме анулации, до момента вече са на 80%", каза още Иван Кирязов. Той и колегите му от камарата настояват за по-активна кампания от страна на посолствата ни и реклама на Черноморието ни в чужбина. Причините, в момента навън излиза информация, че у нас е тръгнала втора вълна на коронавирус,  туристите се страхуват и отменят резервации. 


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антимилиционер

    31 79 Отговор
    Нямат си на запад недоучил инфекционис Мангър да им обясни всичко за вируса хахаха.... Как бил грип и свършвал след 4 дни в края на юни.

    Коментиран от #49

  • 2 asd

    57 9 Отговор
    Няма страшно, Хой ще арестува българските туристи...и направо на кафявоморието.
  • 3 Лост

    60 6 Отговор
    Заприличаха на циганите с играта -Тука има, тука нема. В Бургас всеки ден хвърлят по една питка и щипка сол от първия самолет, който ще дойде. Не можеш да слагаш мерки и после да чакаш туристи.

    Коментиран от #13, #40

  • 4 Биоробот

    65 30 Отговор
    Туристи няма да дойдат докато има по 130 новозаразени всеки ден. Хората не са самоубийци. Виждат, че тук почти никой не спазва мерките за безопасност. Ромите се движат на тумби и заразяват наред, а полицията се прави на разсеяна. Дайте статистика колко роми и колко българи са заразени!

    Коментиран от #18

  • 5 балъци нема вече

    75 6 Отговор
    нема е да дойдат за тия пари в палма де майорка ше отидат да не са луди

    Коментиран от #11

  • 6 Антимилиционер

    28 32 Отговор
    Бай ти Ганя е умен и знае, че нема курони мурони. Затова маа без маска из капаните и се налива с евтина бира в компания от потници, шушляци и милиционери. Как няма да има 130 дневно...

    Коментиран от #46

  • 7 никой

    41 7 Отговор
    А,то в съседните държави са цъфнали и вързали.Румъния 400,Хърватска 95, макетата и там гонят стотицата.В Германия 1500 само от фабриката......за Турция да не говорим.Брифинг нямаме,ама сутрешните блокове,по точно водещите се ,,разцепван,, от приказване на тема ,,ковид19,,..

    Коментиран от #23

  • 8 Рошко

    19 2 Отговор
    Дано дойдат, в сънищата на мутрите и л*****и каворските дано не дойдат
  • 9 Гост

    67 0 Отговор
    Мисля, че родните ни печалбари още не вдяват, какво се задава.
  • 10 Кокорчо🙄

    34 2 Отговор
    Очаквайте бизнеса тази година да прояви щедрост и да изпрати работниците си на лайноморието безплатно
  • 11 Информирани

    18 2 Отговор

    До коментар #5 от "балъци нема вече":

    ,че в БГ ще ги изпогазят тия с жипките.Я Тити я Баце.
  • 12 Никой

    25 0 Отговор
    няма да дойде , стига с тоя туризъм , който и туризъм не е !
  • 13 Мхм

    28 3 Отговор

    До коментар #3 от "Лост":

    Не може да не гарантираш сигурност и да чакаш туристи.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Хе хе

    11 11 Отговор

    До коментар #14 от "Хахха":

    Е а нали ти лая тука да отваря, че нямало никакъв вирус? Сега пак джафкаш!
  • 16 Така така

    11 15 Отговор
    Мисля Боко трябва да махне мерките, всички! И да държи дълго без мерки! Та може да се молите след това да затваря.

    Коментиран от #22

  • 17 Активист на БКП

    37 6 Отговор
    Кой ще дойде да почива в държавата на хунтатата??? Никой !!! Бойко е вреден за България!!!
  • 18 Пурко

    27 2 Отговор

    До коментар #4 от "Биоробот":

    Хаха тая статистика е държавна тайна. Иначе всеки се досеща, ще процентът на заразени от ромски произход е голям, поне 60-70%
  • 19 Обективен

    29 2 Отговор
    Ами... Нулев сезон.
    . Това е положението.... Мутро-хотелиерите - да харчат спестени пари, а техните бачка тори (камериерки, сервитьорки и др.) ". Да копат доматите на село...

    Коментиран от #41

  • 20 Турист

    30 2 Отговор
    Никой не иска да идва в БГ.Кво има там?Нищо,само проблеми и мутри.
  • 21 Инженер

    45 1 Отговор
    Много станаха подпорните стени по морето. Дърво не остана, пясък не остана, вода има, ама е смесена с много планктон. Затова няма туристи.
  • 22 ЕДИНСТВЕНОТО! КОЕТО ТРЯБВА ДА НАПРАВИ

    27 4 Отговор

    До коментар #16 от "Така така":

    ПРЕСТЪПНИКА борисов е: ДА ОТИДЕ В ЗАТВОРА!!!
  • 23 asd

    15 16 Отговор

    До коментар #7 от "никой":

    "Всички летовници с маски на плажа в Турция,а при плуване спазват дистанция от 1,5 метра помежду си.
    Кабинките за преобличане, душовете и тоалетните се дезинфекцират след всяко влизане.
    Забранено е дори пушенето на шезлонгите заради опасността от разпространение на заразата чрез фасовете"

    А тъпите Ганчовци не искат да носят маски в градския транспорт и в затворени помещения... Хахахахахахаха!

    Коментиран от #24

  • 24 Антимилиционер

    14 8 Отговор

    До коментар #23 от "asd":

    Бай Ганьо е световният рекорьор по примитивност за последните 140 години сшед Освобождението. Няюа такива тъпани
  • 25 asd

    11 0 Отговор
    Жалко че не им казаха, че трябва да си чистят/сменят филтрите на климатиците... Тогава щеше да има "Френската революция" - с превземане на Банкилията, арести на калинките и гилотиниране. Пълна програма...
  • 26 Asdfg

    18 1 Отговор
    Никога на КАФЯВОТО МОРЕ!
  • 27 Йозеф

    26 4 Отговор
    4 членно семейство, 10 дни.х 48 лв на ден за шезлонги и чадъри, 16 лв на ден за паркинг. За 10 дни 480 лв. 500 км в повече отиване и връщане до Сюргюн море в гориво~още 70 лв, което прави 710 лв общо за честта да се къпя сред заустени тръби, отвратително обслужване и противна храна. На всичкото от горе пък сега повечето заведения и не работят. Да не говорим за цените - 8 лв цаца, 5 лв наливна бира, 5 лв порция компир сос вкиснато сиренье, калмари 60 лв, салата Цезар 18 лв с топли марули, вместо айсберг, пържени пилешки хапки и майонеза. Твърдо не. Ако уважавате себе си и парите си - Гърция или Албания.

    Коментиран от #31, #32, #34, #35

  • 28 Йоко

    10 3 Отговор
    Ами сега, какво да се спасява, о$рания дуо на Вожда учител или туризма? Май се спасява първото нещо, омазано с кафяви елементи и силно ухаещи. По-сладка е пустата властчица отколкото държавата. Наду Мишока бройките и туристите дето щяха да идват изчезнаха. И кво пра'им сега? Милиарди са загубите и ще растат! А Той, Него съвсем се оплете в лъжи, нито напред нито назад. В цайтнот е. А есента идва, безработицата расте, пари няма и няма да има. Ще има бунтове и то за храна. Какво ще прави Той, Вожда и Учителя, най-чистия и честен премиер? Ще гладува с нас обикновените. Сигурен съм, няма да избяга. Но дали ще стане така, май не, ще търти бързо и с много кюлчета!
  • 29 Гост

    6 2 Отговор
    Едн да не дойде изедници.
    Хигена нулева
    Маски дистанция неспазват по Слънчев Бряг
    Едни пари да земат.
    Нито един да не отиде въпреки че има вече в момента и целия фолк е вече там.
  • 30 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 2 Отговор
    Всеки който е пообиколил по света ще ви каже, че това с българския морски туризъм е като "бягане в чужда писта" . Никога няма да можем да се конкурираме успешно, просто токива са даденостите по света и у нас...
  • 31 Rrrrrrr

    0 11 Отговор

    До коментар #27 от "Йозеф":

    Стига с тия лъжи и манипулации. Къде ги намери тези калмари за 60 лева?
  • 32 Хайде

    1 11 Отговор

    До коментар #27 от "Йозеф":

    нахлупвай чалмата и обувай шалварите и марш от тук!
  • 33 Български неТурист

    10 2 Отговор
    Ами, кой да дойде... С тулупите от НОЩ, и онзи кон дето бил и министър....те хората се чудят какво да дирят тук. Като прибавим и фекалните екстри от варненския залив....резултата е това. Тук нашите мисирки могат да пишат колко кристална вода сме имали, и как по южното Черноморие нямало COVID...Ама чуждите информационни агенции пишат и показват на техните граждани баш как са нещата...
  • 34 БГ турист

    11 2 Отговор

    До коментар #27 от "Йозеф":

    Ти па кво ревеш ...на мен ми дадоха оферта от 3600лв за седмица за двама, със закуска ,платен шезлонг и чадър( виж, за шалтето не попитах, ама..) отделно се плаща паркинг и интернет...а сигурно има и още много ''приятни изненади''...Все пак реших да си спестя нервите и приключенията и след няколко дни отпрашвам посока Хърватска ( горе-долу за същите пари ми излизат 15 дни за 2+1 ол-инклузив)...пък със сигурност после ще се пусна и надолу към гръчко...а за хотелиерчета, комунистчета и разните му там животни, обитаващи дупки и отходни канали...хич ми не дреме, честно казано.
  • 35 БГ турист

    4 1 Отговор

    До коментар #27 от "Йозеф":

    И да допълня - офертата е от наш четири звезден хотел (уж ) на първа линия...да не останеш с впечатлението че е за Миконос или Малдивите...че то като гледам офертите в ''Booking"-a там май е по-евтино...и то доста.
  • 36 Миро

    3 2 Отговор
    Трябваше да дадат ваучери на всички. Или за храна или за почивка на морето. И за туризма и за хората добре. Но понеже са тъпанари нищо не направиха. И сега дърво. Днес ми изпратиха снимки от дюни. Живо пиле няма на плажа. И не всички хотели там са отворени.
  • 37 Дедо

    10 1 Отговор
    Ще дойдат ..... ама друг път - чакали Боко да асфалтира и бетонира всичко!? Докато това стане - шкафчетата щели да станат поне гардероби. А матряла и мисирките да ГО чакат с хляб и сол до бензиностанцията. Будалите - и те да са там - да постещнат пазача /царски/, който ни обещава магистрално бетонно бъдеще!
  • 38 Оги

    20 1 Отговор
    Мутрагените квичат на умряло. Хотелите празни, няма чужденци за дране.
  • 39 Големите

    12 1 Отговор
    хотелиери не ги мислете. Те могат и две години да не работят. Пари си имат. Ама есента ще чакат мангизи за запълване на бюджета но от къде. Явно политиката цели самоунищожение на всичко работещо.
  • 40 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Лост":

    ВЯРНО Е а ромите това тука има туканяма още по соца го практикуваха особено по гари и автогари
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 ах морето

    3 2 Отговор
    на нас шушляци с големи претенции не ни трябват ,да одят у гречко,у куба доменикана мехико ич да не се мяркат ,че цацата е скъпа а доматито го продаваме с колците
  • 43 бачкатора

    2 4 Отговор
    ходете където искате ,но стига сте плули българия
  • 44 селянин без колело

    1 0 Отговор
    алооо тази новина остаря.ако няма за какво да пишете,вижте кога е пръднал борисов божков василев
  • 45 ПАДЕНИЕ

    2 0 Отговор
    ТАКА Е И ТАКА ЩЕ Е ЩОТО ИМА НОВ ЗАПИС В АФЕРА НА ПАДИШАХА
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 666999YYY666999YYY666999YYY666999YYY6669

    0 0 Отговор
    KOI E LUD DA DOIDE PRI MUTRI I MUTRESI CHALGAR HOTELIERI ?

    I NA BEZPLATEN OBQD DA GHI KANQT NQMA DA DOIDAT .

    VIJTE SI UPRAVLENIETO - SHANTAJ DO SHANTAJ !
  • 48 нема такова дживотно кот гербераса

    1 0 Отговор
    Абе то ги няма , ама Ангелкова ги посреща.
  • 49 от стадото

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Антимилиционер":

    Особено за стадния имунитет.Там най много ги разбира работите.
  • 50 Фаро

    2 0 Отговор
    Туризъм в България след 50-100 години,защото и за изриването на бетона трябват хора и пари