Last news in Fakti

31 Октомври, 2012 14:37 1 939 1

Климатични аномалии удариха тежко пазара на вино

  • вино-
  • грозде

Лошата реколта от грозде през 2012 г. се очаква да доведе до недостиг на вино в целия свят, предупреждава Би Би Си.

Международната организация по лозата и виното (OIV) отбеляза, че световното производство на вино ще спадне до най-ниското си ниво от началото на статистиката през 1975 г..

Най-тежко засегнати ще са винопроизводителите от Аржентина, където се очаква срив от 24%.

Реколта на Франция беше засегната от сухата и студена зима, но и от градушките през лятото. Спадът в производството ще е от 19% до 40,5 млн. хектолитра.

Италия също пострада от аномалиите в климата, но спадът ще е от 3,4% до 40,8 млн. хектолитра.

Производството се очаква да се свие с 24% в Аржентина, Испания, Унгария и Нова Зеландия. В САЩ се очаква ръст в производството от 7% , което ще е едно от редките изключения на свиване на пазара.

Международната организация по лозата и виното смята, че спадът в производството вероятно ще повиши цените на фона на наблюдавания ръст на потреблението на дара на Бакхус в развиващите се страни. Очаква се търсеното му да надхвърли тазгодишното производство.

Тази негативна тенденция се дължи на лошото време, което оказа влияние на реколтата от вино във водещи страни като Франция и Италия, се отбелязва в доклад на генералния директор на базираната в Париж Международна организация по лозата и винарство Федерико Кастелучи.

За да избегнем дефицита, ще се наложи да използваме резервите си, допълва Кастелучи, цитиран от в. „Телеграф“.

От 2004 година пазарът на вино се свива непрекъснато, отбеляза Кастелучи. Резкият спад тази година е неочакван дори за най-песимистично настроените специалисти. Според тях тъмните облаци над Италия и Франция допълнително ще окаже влияние върху опитите на ЕС да се справи с дълговата криза.

Очакванията тази година са световното производство на вино ще се свие с 6,1 на сто до нивото от 1975 година. Експерти очакват през тази година между 243,5 и 252,9 милиона хектолитра вино. Миналата година световното производство на вино беше 264,2 милиона хектолитра. В същото време за задоволяване на търсенето в световен мащаб ще са нужни между 235,7 млн. и 249,9 млн. хектолитри. Към това трябва да се добавят и други 30 млн. хектолитра за производството на вермут, спиртни напитки и оцет. Грубите изчисления показват дефицит от 10 млн. хектолитра или 1,3 млрд. бутилки.

През 2011 година най-голям производител на вино беше Франция, която изнесе 50,2 милиона хектолитра. Тя изпревари главния си конкурент Италия, която миналата година изнесе на световния пазар 42 милиона хектолитра вино.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дядо поп

    0 0 Отговор
    Дядо ви поп си има в мазето Гъмза и бански старец а също и пастърма така,че му е през онази работа за климатичните аномалии.