Last news in Fakti

30 Август, 2013 08:26 2 991 0

Добив от 800 кг/дка при гроздето очакват в Пазарджишко

  • грозде-
  • пазарджик

Беритбата на десертното грозде стартира в повечето лоза в региона, съобщи в. „Марица“. Захарността стига до 25 %, похвалиха се собственици на масиви. Вероятно цялата реколта през тази есен ще бъде изключително “сладка” и голяма като обем. Топлото време накара гроздовете да започнат да зреят две седмици преждевременно, казват стопаните на лозя. В момента се прибират средно от 800 кг до тон от декар, което означава с около двадесет процента повече добив от миналогодишната реколта. За това способствали и топлата зима, както и валежите през юни и началото на юли. За съжаление обаче, десертното грозде не се радва на голяма почит в страната ни.

Винените сортове ще бъдат готови за беритба след 15 септември. Единственото, което може да попречи на собствениците да се зарадват на добрата година, са кърските пожари, които продължават да вилнеят в областта. Само през изминалите почивни дни са били подадени 29 сигнала, на които са се отзовали пожарникарите от областта. Както и досега, най-много са пожарите със запалени сухи треви, стърнища и отпадъци. Почти във всички райони на областта са регистрирани инциденти от подобен род.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА