Last news in Fakti

9 Ноември, 2012 17:54 7 080 24

Българинът купува най-евтините месо и сирене

  • изложение-
  • месомания-
  • салон на виното-
  • sihre
Българинът купува най-евтините месо и сирене - 1
Снимки: М. Богданова ©

Евтините месни продукти и сирене от сухо мляко и растителни мазнини са стоките, които най-много търси българинът. Причината е, не че са по-вкусни, а че са по-евтини. Затова повечето компании се насочват към производство на такива стоки. „Хората, които разполагат с повече финансови възможности си купуват качествените продукти от мляко, но тези със заместителите (сухо мляко и растителни мазнини) станаха много популярни, тъй като се предлагат на една много добра цена, а в момента покупателната способност е много ниска и клиентите търсят продукт на ниска цена”, казва за Факти.бг Боряна Златанова от отдел „Продажби и маркетинг” в мандра „Маноле”.

„Българинът търси промоцията, евтините неща. Българският производител прави висока класа колбаси и ниска. По-ниска в такъв смисъл, че използва повече адетиви, соеви протеини. Докато в продуктите от по-висок клас се съдържа повече месо”, обяснява за читателите на Факти.бг инж. Павлина Лилова, главен експерт в Асоциацията на месопреработвателите в България. И допълва: „като качество не може да се каже, че нашите месни продукти отстъпват на чуждестранните. Даже имаме по-хубави колбаси”.

Производството на колбаси и млечни продукти продължава да се развива, но голяма част от висококачествената стока се пласира на чужди пазари. „Някои от по-големите производители реализират стоката си в Англия, Испания, Румъния, Турция, Гърция. Насочват се към пазари, където има ниша, но все още външният пазар е малък”, казва инж. Лилова. Затова от Асоциацията на месопреработвателите в България са подали документи в Европейската комисия (ЕК) за храни с традиционно специфичен характер за одобрението на шест български продукта – пастърма обикновена, кайзер пастърма, филе „Елена”, роле „Трапезица”, врат „Тракия” и панагюрска луканка. „Искаме да налагаме тези традиционните сушени месни продукти, тъй като са с по-дълъг срок на съхранение”. Одобрението първо минава на национално ниво, след което се изпращат в ЕК. Там те се разглеждат в продължение на година и половина и се качват на страницата на Комисията, където в продължение на 6 месеца могат да се подават възражения. Цялата процедура отнема две години.

На провеждащите се в периода 7-10 ноември изложения на мляко, месни продукти, сладкарски и хлебни изделия и вино в Интер Експо Център, броят на производителите е по-малък, отколкото на фирмите, които предлагат опаковки и машини за преработка на месо, пекарни машини и съпътстващи производството изделия. „Не мога обясня защо се получава така. Миналата година изложението беше слабо. Като участници от нашия браниш имаше около 10 фирми, но имаше интерес от търговци, освен директните потребители. Тази година участниците са пет, залата е пълна с всичко друго, но не и с млечни продукти. Залага се на опаковки, машини, добавки. Тези компании и други години са участвали, но в момента те са значително повече в залата”, казва Златанова и допълва, че следващата година няма да участват на изложението, а ще презентират продукцията си на Панаира на храните през септември в Германия.

 

 


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 лъжат

    2 1 Отговор
    във франция месото е по евтино от тук в зависимост от месото разликата е различна

    Коментиран от #11

  • 2 $$$

    2 0 Отговор
    "Българинът купува само по-евтиното" на 150 лева минимална пенсия, и 320 лева минимална заплата, какво да купува? Хайвер ли?
    Аман от такива изказвания! ПО-добре ще изглежда "Българина с най-ниските доходи, пазарува само промоции"
  • 3 nikis72

    2 0 Отговор
    абсолютна лъжа,най -евтино месо ама друг път в испания е наполовина.тези простотии вече и децата не ги вярват

    Коментиран от #5

  • 4 ФРГ

    2 0 Отговор
    Говорят без да мислят. В Германия само хлябът е по- скъп в сравнение с България. Всички останали неща, като млечни продукти, захар, олио, месни продукти и т.н., са по евтини и по- качествени.
  • 5 БУМЕР КАМОР

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "nikis72":

    v ispania 3 eur kilogram svinsko

    Коментиран от #24

  • 6 саламджиев

    1 0 Отговор
    най скъпото месо в мидълсбро в месарницата е 4 паунда килограма. такова месо по качество не се предлага в Бг.Освен това качеството на родните салами и филетаса е мнооого далеееч от италианските испанските германските и други.Тука си е чисто Бг печалбарство за сметка на качеството.С некачествени меса с неясен произход ,"отлежали опитват да правят колбаси и филета.Да не говорим за Аржентина където само могат да те кефят на избор и ниски цени.Не се заблуждаваъте никоъ месокомбинат не прави саламите само с месо от Бг.Обикновенно е внос дълбоко замразено и отлежало.
  • 7 Боян

    1 1 Отговор
    МесТни продукти ли ядем или месни, само това не разбрах?

    Коментиран от #9

  • 8 бай Онзи

    1 0 Отговор
    И най-скъпата храна да си купи човек и тя долен боклук!!!

    Коментиран от #17

  • 9 Иво Димитров

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Боян":

    Не се напрягай приятелю...
  • 10 луд съм мамо ям паркет

    0 0 Отговор
    "Българинът купува най-евтините месо и сирене"....гений.....откриха америка.
  • 11 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "лъжат":

    1 литър вода струва 0,80 лв., а 1 л. мляко го изкупуват за 0,40 лв., това е БГ
  • 12 янко георгиев

    0 0 Отговор
    пуснете тема на българина за храната и са на.ира да пише тъпотии
  • 13 Дядо поп

    0 0 Отговор
    Кое точно бе Янко от написаното по долу ти се струва тъпотия?що не вземеш да се събудиш и да се огледаш около себе си!В магазините ни се предлагат изключително скъпи и некачествеми хранителни продукти.Това нещо не може да се търпи повече.Хранят ни с неизвестно какво а органите които би трябвало да защитават потребителя си траят.Многократно се е случвало да подаваме сигнали и да пращаме храни негодни за употреба за изследване и получаваме все един и същ отговор."Всичко е в рамките на допустимите норми" Егати и порнографската държава.На теб тези неща нормални ли ти се струват примерно 1 литър минерална вода да струва 3 пъти повече от изкупната цена на млякото .А млякото след като попадне в млекозавода от него да се извлече всичко и това което остава да го продават тройно по скъпо с име "мляко".
  • 14 наблюдателен

    1 0 Отговор
    На втората снимка долу в дясно има един надпис, който добре описва ситуацията с храните в БГ ;)
  • 15 ххх

    0 0 Отговор
    Да не би да купува най скъпите дрехи,обувки и чанти??????????
  • 16 qqqqqq

    0 0 Отговор
    Винаги съм се чудил, на цех за колбаси за какво му е цял камион тоалетна хартия. На запад цените са по низки от нашите, само цигарите, алкохола и кръчмите са по скъпи. Заплатите 10 - 20 пъти по високи. Работното време е 40 часа в седмицата, не като при нас от 64 до 72 часа за мижави стотинки. Ако работиш по вече от 40 часа ти плащат извънреден труд. Българинът пазарува според джоба си, малко и евтино.
  • 17 Пирамид Хлътков

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "бай Онзи":

    +1
    Луканката, гледаш я 15 кинта, а като си купиш пълна с жилки и отпадъци.
  • 18 lapeto1974

    1 0 Отговор
    koi vi informira ce hranata e nai eftina v bg tova sa palni izmislici iadem nai nekacestvenite bukluci na evropa a cenite za cenite sa evropeiski
  • 19 Тома Неверни

    0 0 Отговор
    Че защо купува евтините храни? Глупак значи е българина, вместо да си купува качествена и скъпа храна, той налита на евтината. Бре, бре, бре а Дянков и ББ ни убеждават, че сме най-добре в ЕС? Да се чуди човек!
  • 20 Владимир Йосифов

    0 0 Отговор
    Защо обвиняваме хората ?
    Нали това е социалната държава ?
    Евтини боклуци и ментета на всичко ...
  • 21 Дядо Йоцо

    0 0 Отговор
    Че с тези заплат какво да яде.Чужденците ще лапат хубавото а ние ще лапоме х...Като я докарахме до това дереже така ще бъде.Не само евтино но и заразено и развалено и с изтекъл срок на годност.Всичко ядеме.
  • 22 Прост

    0 0 Отговор
    ...с най-малките заплати/доходи...
  • 23 Стефан

    0 0 Отговор
    Българинът купува всичко най-ефтино, не само и сирене...
  • 24 така де

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "БУМЕР КАМОР":

    Тука толкова е на промоция само, иначе е 8-9лв.