14 Февруари, 2013 19:29 882 0

Ръст на износа на българското вино

  • вино-
  • ръст

2% ръст на износа на вино и около 10% на потреблението на вътрешния пазар през миналата година отчитат от Изпълнителната агенция по лозата и виното. Данните съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в Созопол при традиционното зарязване на лозята на Трифон Зарезан.

През миналата година на вътрешния пазар са продадени 102 561 572 литра вино, което е с 10% повече от предходната година, а изнесеното количество вино от страната е 59 395 962 литра. Към момента произведеното количество вино за 2012 г. е 130 579 777 литра, което е с близо 26 милиона литра повече от предходната година.

 „Запазва се положителната тенденция от миналата година за намаляване консумация на твърди алкохоли за сметка на увеличаване консумация на вино у нас. Производството на вино се е увеличило и това се дължи на това, че сериозни изби предлагат много добра цена на производителите и това ги стимулира”, уточни Найденов.

Близо 192 000 тона грозде са произведени в България през 2012 година. Българските винопроизводители са представили на пазара близо 130 000 тона вино от последната реколта, сочат данните на Агенцията по лозата и виното.

Според директора на агенцията Красимир Коев българското вино от новата реколта ще бъде с качество без конкуренция. Новите външни пазари, към които сме се устремили, са Китай, Виетнам, Ирак и Йордания, посочи той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА