Last news in Fakti

30 Август, 2011 17:27 1 439 0

Alpha Eurobank ентусиазира Гърция

  • alpha eurobank-
  • гърция-
  • сливане-
  • банка-
  • банков сектор-
  • финанси

 

Гръцкото издание Етнос излезе със заглавие „Роди се първенец на банките”. Имерисия наблегна на размера и обяви, че „Alpha Eurobank: най-голямата банка в Гърция”, както и Нафтемборики, които съобщиха: „Alpha bank и Eurobank създадоха първата хипер-група”. Вима подчерта значението на новата схема в региона със заглавие „Силно присъствие на Балканите за новата банка”, а Елевтротипия изказа надеждите на повечето гърци със заглавието „От нова година щастлива поличба за супер-банката”. Това са първите отзвуци от обществеността, след вчерашната пресконференция на новата финансова организация формирането, на която се очаква да потегли крак и за други рокади в местната икономика.

Не закъсняха и слуховете за следващото сливане в банковия сектор, което включва имената на Националната банка на Гърция и банка Пиреос. Решаваща роля за прекрояването на банките в страната играе не само прехвърлянето на старите държавни облигации с нови с по-дълъг падеж и по-ниска лихва (rollover), но и оценката на BlackRock за състоянието на местните банки. До момента Гърция беше царството на малките банки, които в новите условия на пресъхнало финансиране и икономическа нестабилност могат да станат първите сериозни жертви на кризата. Затова  специалистите оценяват, че тези банки много бързо трябва да намерят покрив, който да ги подслони. От друга страна, силните мъже на Националната банка на Гърция председателят Василис Рапанас и изпълнителният директор Апостолос Тамвакакис няма да оставят представяната от тях институция да остане втора по големина в страната.

Опитът на Alpha bank и Eurobank показа, че процесът на обединение не е лесна задача, след като двете институции започнаха преговори за операцията още през лятото на 2010. Финансовата стагнация обаче катализира процеса и този път много анализатори предвиждат, че Пиреос и Националната банка на Гърция ще сключат брак в най-скоро време. Възможността една банка да фалира в Гърция е минимална подчертават местните финансови анализатори, защото в най-лошия случай финансовите институции могат да почерпят средства от Фонда за финансова стабилност. Той има запас от 30 милиарда евро, които са предвидени изключително и само за гръцките банки. Засега обаче, те бягат от тази възможност, като дявол от тамян, защото при такава ситуация държавата ще стане акционер в дружеството.

По тази причина сливането на институциите, ограничението на разходите на банките и продажбата на някои активи на чуждестранни дружества остават предпочитани от играчите в сектора, като мерки срещу финансовия колапс.

Правителствената позиция за държавно присъствие в банковия сектор остава непоклатима засега. В този ред на мисли се очаква в бъдеще Земеделската банка (ΑΤΕbank), Пощенската каса и държавната Взаимоспомагателна  кредитна каса и Атика банк да се обединят. Засега няма конкретна информация за тези действия, но възможностите пред малките финансови институции не са много.

„Докато се дадат официалните изявления и станат известни всички подробности за новите схеми, Съюзът на заетите в банковия сектор наблюдават развитието и са готови да реагират по положителен за гръцката общественост, служителите и икономиката начин”, обяви в официално съобщение синдикатът на банковите служители. Преструктурирането на финансовия сектор притеснява банковия синдикат, защото сливанията неизбежно ще доведат до дублиране на позиции. Въпреки това, синдикатите все още се въздържат от гръмки обещания за активни стачни действия.

Окрупняването на големите компании на гръцкия пазар продължава и в сектора на телекомуникациите с преговорите, които стана ясно, че се водят с две от най-големите компании в мобилните комуникации в Гърция - Wind и Vodafone. „Vodafone Group потвърждава, че са започнали преговори с Largo Limited за евентуално разширяване на бизнес отношенията между Vodafone-Гърция и Wind-Гърция” се казва в официалното съобщение на дружеството към медиите. В него се подчертава, че преговорите се намират в начален стадий и няма гаранции, че ще се стигне до сливане. Евентуалното обединение застрашава сериозно конкурентостта в сектора, тъй като на телекомуникационния пазар ще останат само две големи компании, новото дружество и единственият му конкурент Космоте. Пътят до обединението на Wind и Vodafone се очаква да бъде дълъг, особено като се има предвид, че дори двете фирми да успеят да се споразумеят, случаят ще трябва да мине през Комисията за конкуренция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА