Last news in Fakti

14 Март, 2012 13:34 1 515 0

"Алфа банк“: Няма сливане с "Евробанк“

  • алфа банк-
  • евробанк-
  • сливане
"Алфа банк“: Няма сливане с "Евробанк“ - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

 

Споразумението на правителството в Атина с частните кредитори за преструктуриране на дълга сложи прът в намеренията на "Алфа банк“ да се слее с "Евробанк“, съобщават местните медии.

Акционерите на "Алфа банк" ще бъдат помолени да се откажат от решението, взето през ноември, за одобряване на сливането, съобщиха от преслужбата на финансовата институция. Оттам уточниха, че вече са уведомили "Евробанк" за промените в позициите.

Решението за отказ от операцията по сливането на двете банки било взето "след завършването на операцията по размяна на ценни книжа, издадени или гарантирани от гръцката държава, и последиците от него за банковия сектор", уточниха от "Алфа банк".

Банката вече съобщи през януари, че операцията по замяна на държавни ценни книжа, при която бяха опростени над 100 милиарда евро от гръцкия дълг, държан от частните кредитори, ще се отрази по непропорционален начин на нея и на "Евробанк".

"Алфа банк", която е третата по големина банка в Гърция, притежава малко от облигациите, но същото не се отнася за Евробанк.

Решението за сливане на двете банки беше взето на 15 ноевмри 2011 и ако то се беше реализирало трябваше да създаде най-голямата финансова институция в страната. Анализатори гледаха на сделката като първата лястовица за консолидация на банковия сектор, която трябваше да го оздрави.

Припомняме, че "Алфа банк“ вече обяви, че държи гръцки държавни облигации в размер на 3 млрд. евро, чието бъдеще остава неясно след постигнатото на 26 октомври споразумение за 50% „подстригване“ на дълга на частните кредитори.

Освен това от банката обявиха загуби от 41,9 млн. евро за третото тримесечие. Когато през юли миналата година беше постигнато споразумение за 20% редукция на дълга на Атина "Алфа банк“ отписа 608 млн. евро, съгласно резултатите на финансовата институция за деветмесечието.

Втората и третата по големина банки в Гърция "Евробанк“ и "Алфа банк“, трябваше да се слеят под името Alpha Eurobank.

Спирането на сливането между двете банки няма да се отрази на работата на дъщерните клонове на двете институции в България, коментираха за Факти.бг финансови анализатори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА