Last news in Fakti

24 Ноември, 2021 05:50 2 223 8

АОБР до Янев: Удължете срока за компенсиране на небитовите клиенти на електрическа енергия

  • аобр-
  • бизнес-
  • фирми-
  • ток-
  • цена-
  • компенсации-
  • правителство-
  • премиер

Според асоциацията настоящият размер на компенсацията от 110 лева за Mwh трябва да бъде актуализиран на 190 лв./MWh

АОБР до Янев: Удължете срока за компенсиране на небитовите клиенти на електрическа енергия - 1
Снимка: БГНЕС

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) предлага на правителството да бъде взето решение за удължаване на срока на действие на Програмата за компенсиране на небитови крайни клиенти на електрическа енергия, чийто срок на действие беше за месеците октомври и ноември, предаде БНР.

Според асоциацията настоящият размер на компенсацията от 110 лева за Mwh трябва да бъде актуализиран на 190 лв./MWh (75% от разликата между октомврийската цена и прогнозната пазарна цена) с оглед на продължаващото повишаване на цените на тока. АОБР отчита, че средноаритметичната цена за месец октомври 2021 г. е 368,61 лв./MWh (или 249,61 лв./MWh над прогнозната пазарна цена от 119,00 лв./MWh), а за периода 1 – 23 ноември 2021 г. е 403,49 лв./MWh (284,49 лв./MWh над прогнозната пазарна цена).

Имайки предвид тези обстоятелства, смятаме, че компенсаторният механизъм следва да продължи докато има екстремно високи цени, като същевременно бъде калибриран, така че да отразява адекватно техния размер, се посочва в писмото на АОБР до българския премиер.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАН КРУМ

    11 4 Отговор
    АЛО –О РАБОТОДАТЕЛИТЕ ,НАЛИ НЕ ИСКАХТЕ ДЪРЖАВАТА ДА ВИ СЕ МЕСИ В БИЗНЕСА?ИСКАТЕ СВОБОДА ,КОНКУРЕНЦИЯ , ЕВРОПЕЙСКИ НОРМИ –АМИ ХАЙДЕ ОПРАВЯЙТЕ СЕ ! ИСКАТЕ СВОБОДНО ДОГОВАРЯНЕ ,БОРСИ ЗА ЕЛ. ЕНЕРГИЯ –ЕТО ВИ ГИ! ДЪРЖАВАТА ЛИ ДА ВИ СКЛЮЧИ ДЪЛГОСРОЧНИТЕ ДОГОВОРИ ЗА ТОК И ГАЗ,ИЛИ ВИЕ ТРЯБВАШЕ ДА ГО НАПРАВИТЕ? А СЕГА РЕВЕТЕ! И ЩО ТАКА?

    Коментиран от #5

  • 2 Тишо

    13 0 Отговор
    Трябва да спрете износа на евтин ток, а не да мислите как са компенсирате богаташите с народна пара.
    Като толкова искат от чужбина наш ток изнасяйте им скъпия ток от ВЕИ-тата.

    Коментиран от #4

  • 3 Кво компенсиране бе

    6 1 Отговор
    Дигат се цените, поемат се неизпълними ангажимеенти, после - държавата да компенсира. Или сме пазарна икономика и всеки сам носи отговорност за бизнеса си, или правете промишлеността държавна по ТКЗС-та, пък след 20 години ще дойде нов Иван Костов да я приватизира, та пак да я изкупят за стотинки същите, дето сега реват, че производството е скъпо.
  • 4 Миризлив пор

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Тишо":

    Тока е евтин, кога е по дългосрочен договор. Тогава производителя предварително закупува суровини произвежда и ти го продава без рискове и всекидневни такси и комисиони. Кога ходиш всеки ден на борсата то се бориш за остатъка, разбирай ако сте 3-ма и наддавате и тока поскъпва, плащаш такси и комисионни а производителя си слага и риска вътре. Така тока на една централа по едно и също време може да струва 100 лева по дългосрочен договор и 500 за борсата. Реално се изнася този ток по дългосрочен договор и за това е евтин. Кой им е виновен че не си правят сметката?
  • 5 яко ни лъжат

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "ХАН КРУМ":

    АБЕ Я БАСТИСАЙТЕ ТАЯ ЛЪЖЛИВА БОРСА И ВСЕКИ ДА СИ КУПУВА ДИРЕКТНО ОТ ПРОИЗВОДИТЕЛЯ А НЕ ЧРЕЗ СПЕКУЛАТИВНАТА БОРСА. ЧУЖДЕНЦИТЕ ЩЕ СЕ ТОПЛЯТ С ЕФТИНИЯ ТОК ОТ АЕЦ КОЗЛОДУЙ А НИЕ СЪС СКЪПИЯ ОТ ФВЦ. Я ДА ГО Д.У.Х.А.Т. АЕЦ КОЗЛОДУЙ Е ПРАВЕН ЗА БЪЛГАРИТЕ, ДА СЕ ПРОДАВА САМО ИЗЛИШЪКА.
  • 6 неполиткорект

    0 1 Отговор
    ИКОНОМИКАТА УМИРА ПОД ТИРАНИЯТА НА ПОБЕДИЛАТА НЕКАДЪРНА ФАТМАЩИНА! НЯМА БЪЛГАРСКА ФИРМА, КОЯТО ДА НЕ РАБОТИ НА ЗАГУБА ПРИ ТЕЗИ ЦЕНИ НА ТОКА! Икономиката върви към пълен фалит, следват уволнения на милиони работници! Преди половин година тока беше 80 лева на мегават, а сега е над 500 лева, а това 6 пъти увеличение! Скокът на цените на тока започна още юли-август, а сега е вече края на ноември, колко мислите че ще издържи българската икономика? Вече не знам наистина Радев и неговите служебни министри, толкова ли са некадърни или наистина целта им е да унищожат индустрията, търговията, туризма, транспорта и накрая да занулят държавата??? Защо спи народът, като го водят като вол на заколение?
  • 7 Мадуро

    0 0 Отговор
    Като избрахте пак Радев и тия ПП ПП как искате да се оправите? Тия ви хвърлиха в тая криза, която върви към пълен фалит на държавата, а вие ги преизбрахте! Е тогава кво искате?
  • 8 На баня в Банки

    0 0 Отговор
    А бе къде са Радевите и Кирчовите тролове? Що не пишат тука? Иначе са много намахани и злобнословни, а тука няма никой! Ясно е защо! Защото виновните за тая убийствена криза са точно тия дето им плащат!